August 03, 2011

Nasi Daun Ketumbar


Nasi Daun Ketumbar....antara menu yg mmg aku t'ingin sgt nak buat, dah lama simpan resepi n mmg saje tunggu bulan ramadhan baru nak cuba....alhamduilillah hasilnya mmg sgt memuaskan hati n selera... ^_____^

nak membuatnya x lah rumit...lagi pun guna beras biasa pun xper.cuma klu dapat guna beras basmathi lagi best agaknya.....smlm aku buat guna beras biasa jer....

aku padankan nasi daun ketumbar ni dgn ayam masak merah, aku rasa korang semua pun mesti dah terror masak ayam masak merah ni kan..x yah lah aku ltk resepi kat sini....aku share resepi nasi daun ketumbar jer yer...sbb ramai member2 kat fb yg bertanya ttg resepi nasi ni....

aku buat 1/2 jer drpd resepi asal ni sbb yg nak makan pun cuma 2 org dewasa + 2 org budak yg comel n gebusss.....ikut kuota resepi utk 7 org makan tu....sesuai lah klu nak buat masa raya nnti kan klu ada kawan2 yg nak bertandang.....resepi ni rasanya jarang org buat...kira lain dr yg lain lah & warnanya tu sgt menarik....cuma lain kali klu buat lagi aku nak tambah lagi sikit daun ketumbar yg diblend tu...smlm aku buat tu x terasa sgt lah aroma daun ketumbarnya...w'pun masa nasi tgh dimasak baunya mmg harum semerbak...wangiiiiii.....


NASI DAUN KETUMBAR

sumber :Kak Ayu S'pore, Kak Nor, Kak Wana & Ana

Bahan2-(7 orang)

  • 500g beras
  • 3 s/b mentega-(Ayu guankan minyak sapi)
  • sedikit minyak
  • 1 biji bawang merah (dimayang halus)
  • 3 batang daun ketumbar (blender halus)-(Ayu tapis)
  • sedikit garam
  • pewarna hijau
  • 1 kiub ayam

Cara-cara

  1. basuh beras dan toskan
  2. cairkan mentega bersama sedikit minyak
  3. Masukkan bawang goreng sehingga wangi dan masukkan kiub ayam
  4. Kemudian masukkan beras, daun ketumbar yang telah blender tadi dan secubit garam
  5. Masukkan air dan masak seperti nasi biasa
  6. bila nasi dah kering buat beberapa lubang dan titiskan pewarna hijau
  7. tunggu sehingga nasi betul-betul masak dan gemburkan sebelum dihidang.
nak jugak share menu kami berbuka semalam (ramadhan ke-2)

~ air 3 jenis yer smlm....kuat sungguh godaan nafsu bulan ramadhan nih...heheheeee....cuaca panas kan...bila tgk air tu wallahhhh...semua nak beli..... dari kiri : air tebu, air kopi (ni en.suami sorang yg minum) & air soya utk anak2 ~

~ cempedak goreng....peberet nih....skrg ni mmg tgh musim tp aku x tau lah berapa harga 1kg buah cempedak ni....klu yg dah siap grg tu 3 biji RM1 tau....mahal kan!! aku grg smlm sebiji puas makan smpi ke sahur.....cempedak free je ni ambik kat umah MIL... ^_____________^ ~

~ ayam grg drumstick utk 2 org budak yg gebusss n montel... ;) ~









p.s: menu utk hari ini simple jer.....bayam masak air+tauge+fish ball, goreng ikan, pajeri nenas (nenas lbh buat rojak masa buat nasi ketumbar ni ada lagi 1/2) , Hot & spicy mayonnaise prawn fry (perghhh....tajuk resepi x tahan) tp siyes sedap..aku dah penah buat sekali....mmg menjilat jari!!, kuih plak x kompom lagik..klu rajin aku buat karipap klu kurang rajin aku buat apam pisang....air mungkin air beras barli.....


16 cerita dari hati:

Anawahid said... Reply To This Comment

mak aiiiii liaaa.... menu arini ni yg aku x tahan... menu semlm ok lg pasal dh try... heeeee

lieyalatif said... Reply To This Comment

dah agak dah...masuk blog lia sure lieya dpt cuci mate tgk makanan punye....lieya bukak ni kul 1 lebih tau....mmg sedang elok perut tgh lapo sebab baru lepas pam susu heheeheheh....meleleh tgk menu bebuke lia.....lieya penah bace resepi ni lia....tingin nak cube....tgu laa sabtu ahad nanti....

AnneRaini said... Reply To This Comment

hadoiiii tak menahan tgk menu kak lia...hehehe..bagus kak, smgt mcm ni yang kite nak..:D

*smlm mkn bubur jek harini ns goreng saje..selera bln pose thn ni mmg kurang betul....

juliaakmal said... Reply To This Comment

fuhhhhh..sedapnya...hari nie akak baru nak cuba buat Nasi Mandhi....heheeh...

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

oiii.. sedapnya, harus ditry nih!!

K.Nor said... Reply To This Comment

sedapkan nasi ketumbar ni lia.. k.nor sekeluarga pun suka.. ehh bak sini cempedak diluar pagar sebiji.. lama tak makan cempedak goreng :)

wahida said... Reply To This Comment

festaim aku dgr nok...
ko mmg rajin...ko best!!

Mamamya said... Reply To This Comment

ana...

alaaaa...menu ringkas je na..cuma udang je tue yg glamer sikit...heheheee....

Mamamya said... Reply To This Comment

lieya...

alahai...siannya huhuuu....cuba lah lieya..simple je cara nak buat nasi ni..

Mamamya said... Reply To This Comment

anne...

makan bubur je anne...?? klu lah umah anne dekat hari2 akak anta lauk buka pose... :D

Mamamya said... Reply To This Comment

kak julie...

wahhh...nasi mandhi...bestnya..harap2 menjadilah nasi mandhi akak tu....

Mamamya said... Reply To This Comment

kak yus....

coba..coba...jgn x coba....ngeee...sedap ni kak...

Mamamya said... Reply To This Comment

kak nor...

sungguh lah kak...mmg x rugi mencuba..dah le senang...sedap plak tu...

ala kak...cempedak dah habis la kak nor...fiqa n damya le tukang perabisnya... :D

Mamamya said... Reply To This Comment

wahida...

aku pun 1st time masak ni....dah namanya suri rumah aku kenalah masak2...klu aku keje mcm ko aku rasa aku pun x serajin mcm skrg....

K.Nor said... Reply To This Comment

lia ni link yg lia nak tu http://www.secubitgaramnor67.com/2011/06/hot-spicy-mayonnaise-prawn.html

halila Ibrahim said... Reply To This Comment

nampak macam senang tapi tak pernah dengar lagi nasik ni.. ketinggalan betul saya bab2 masak ni .. best jugak.. nak try jugak la.. best la dpt tukar2 menu.. tq..