August 17, 2011

firas demam lagi...


semalam seharian kami semua bimbangkan firas....tiba2 dia demam panas...klu ikutkan beberapa hari sebelum tu adik aku (cu manis) ada tegur badan firas rasa mcm dedor (hangat2 mcm tu lah...) dan pukul 3 pagi semalam masa bangun nak buatkan susu dia aku rasa badan dia dah panas sgt2...check suhu 38'c...cepat2 ambik cool fever lekat kat kepala n depan/belakang badan dia....

bila badan x sihat mmg dia merengek je lah...tp x lah menangis sepanjang masa...kdg2 klu di agah dia nak juga ketawa n senyum....cuma x ceria sgt mcm selalu....ingat ptg tu nak bawa pi klinik tp bila tgk suhu dia maintain 38'c aku rasa x pe lah bagi je ubat demam n basahkan badan dia (btl ke keputusan aku ni...??? )

tp lps maghrib tu...lps berbuka aku tgk dia dah lain,aku yg masa tu sempat minum air je terus bersiap ke hospital...takut 'pisang berbuah 2 kali'....sampai pertengahan jalan,aku minta en.suami bawa pi klinik dulu...tgk mcmana keadaan dia..klu serius baru aku ke hospital....

~ KLINIK KAUSAR....nasib baik masa aku smpi org x ramai...sblm aku balik mlm tu klinik ni full!! ramai anak2 yg demam panas....mungkin cuaca skrg yg panas sgt menyebabkan anak2 mudah x sihat ~

kat klinik demam dia naik mencanak sampai 39.9'c!!! mmg t'kejut n takut....doktor decide bg ubat yg masuk kot b****t tu dulu.....klu panas x turun mmg kene ke hospital....smpi umah dia masih blh gelak2 dgn baba....lega hati tgk dia mcm tu....

aku pn ambik kesempatan sambung makan....lps tu terus tidokan dia (smlm tu bagi antibiotik), aku kunci jam (setiap 2 jam) aku check suhu badan dia....alhamdulillah, makin lama makin turun...w'pun ada sekali tu naik ke 36'c....lampu bilik mmg aku x bagi en.suami padam..takut klu ada2 perubahan nnti aku x nampak...bila asyik t'jaga2 ni kepala pun rasa pening2 lalat jer..tp x pe lah janji firas sihat....

~ malam tido tido pakai singlet n seluar pendek je....alhamdulillah dia tido lena, x meragam lansung.... mungkin terlalu mengantuk sbb siang tidonya x lena ~

pagi ni lps sahur td aku check lagi masih 36.4'c....masih rasa hangat juga lah....pagi ni kene continue makan ubt demam n antibiotik...harap2 panasnya x naik semula...amin.






p.s: arini klu firas x meragam sambung semula buat biskut raya...semalam seharian mmg lansung x buat apa2......


8 cerita dari hati:

Kakzakie said... Reply To This Comment

Alahai sayu kakak tak dapat lihat mata bulat dia Lia. Kawan anak kakak pun seminggu dah tak sekolah katanya - demam. Itu yg dah besar apa lagi yg masih comel macam firas nie...

lieyalatif said... Reply To This Comment

itu la kalo ade anak kecik kan lia...mmg on off demamnye...org kate nak tukar bulan pun demam...nak dpt akal baru pun demam.....harap demam firas ari ni dah baik yeak.....

lepas kes dulu tu, mmg lia berjage2 kan...same mcm lieya gak...bace cite firas tu terus hati2 ngan dayyan....baik amik langkah berjage awal2 kan....

xpe lia...kuih raye tu bile firas dah okey baru buat....lagi pun lia tere kat dapur...kejap jek dah siap tu ekeekekekek

Lelord said... Reply To This Comment

moga cepat sembuh

wahida said... Reply To This Comment

aku rasa faktor cuaca la kot kan..

kesian firas...cepat baik ye sayang...jgn bg auntie kat sini risau tau...

Papa Mifz said... Reply To This Comment

kalo anak demam jd x keruan kan...huhu

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

kesiannye firas...awe yang demam haritu pun tak larat...pakai cool fever dah berpaket2 juga...lepas g klinik baru ok...semoga firas cepat sembuh ye..nak raya :)

AnneRaini said... Reply To This Comment

alololo cinannye firas..sy kalu anak demam panas lebih 38 je mmg sy bg ubat b**t*t terus sbb ubat biasa tu tak lut kalo dah pns sgt..

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

syukur.. semakin reda demam firas.. kak rasanya kak kena bagi firas air mineral ECPI..
cubalah...
utk anak2..