August 04, 2011

HOT & SPICY MAYONNAISE PRAWN FRY

tadaaa....x penah2 aku buat n3 lewat ptg gini kan....biasanya waktu2 mcm ni aku tgh berpencak silat kat dapur menyediakan juadah utk berbuka puasa....

mcm yg aku b'tau kat N3 sblm ni,s'pttnya arini 'tukang masak' bercuti....cehhhh....siap dok ngata gantung segala periuk belangnga bagai......udahnya cuti x approve lah pulokss....tetiba en.suami kata nak makan mihun sup ala2 bakso gitu.....sbgi isteri yg taat (ngeeee....perasannnn...) aku pun dgn berbesar hatilah menyediakan juadah spt yg diminta w'pun ptg ni sbnrnya dia akan berbuka kat tempat keje....x pelah malam karang boleh makan kan.....disebabkan buat mihun sup ni menggunakan daging...aku dah masak awal2 td...klu x masak awal x sempat nak lembut pulak daging tu...karang t'cekik lak makan daging liat.....muahaahahahaa....

ok2....mcm dah lari tajuk lak ni....sbnrnya nak share kat korang satu resepi udang yg mmg best n terbaekkkk...sungguh!!! aku x tipu....x caya korang try lah...kompom x mengecewakan....selalu klu beli udang asyik2 buat sambal or masal lemak cili api+nenas kan....kali ni tukar angin lah sikit....lg pun nak buatnya senang..semua main hiris2 jer.....x sempat nak b'peluh pun....smlm aku masak ni dah dekat2 dgn waktu b'buka sbb blh makan panas2...mmg syokkkk...ratah gitu je pun sodapppp.....

benaunya n3 ni aku nak publish t/hari td (sajer nak bagi korang kecur tgk kan....heheheee...) tp disebabkan ada masalah teknikal sikit kat blog kak nor maka t'delay lah n3 ni smpi ke petang....terima kasih ea kak nor ssh2 carikan link....sayang kak nor....ngeee....lia share resepi kat sini yer kak.....

HOT & SPICY MAYONNAISE PRAWN FRY



Ingredients :~
(A)
1 kg large prawn ~ skinned & veined, leave the tail intact
1 egg ~ beaten
1 tbsp oyster sauce
2 tbsp cornstarch
1 tsp salt

(B)
2 cm ginger ~ chopped
5 lemongrass stalks ~ sliced lengthwise
10 - 15 nos bird's eye chilli ~ chopped ( reduce or add as you wish )
3 - 4 tbsp chilli sauce / Thai chilli sauce
1 tsp sweet soy sauce
1/2 cup water
salt
1 1/2 tbsp mayonnaise
cooking oil

Method :~
In a bowl, mix together ingredients (A) and let to marinate for 15 minutes.
Fry the marinated prawn in oil until golden. Strain on a separate plate.
Reduce oil, stir fry ginger and lemongrass until fragrant. Add bird's eye chilli and mix.
Add chilli sauce and sweet soy sauce, stir. Add water and salt, let the gravy boil.
Mix in the fried prawns.
Quickly add mayonnaise and mix thoroughly. Ready to serve. ;)


**** lia tambah daun ketumbar...lbh masak nasi daun ketumbar...harum je baunya... :D

air beras barli.....cuaca semalam panas, nak bagi sejuk badan mak kata minum lah air barli....kat dalam mulut ni mcm dah ada 2 ulser...hadoiii....bulan pose ni kita kurang minum air kan....karang berbuka kene minum air masak byk2 lah.....



5 cerita dari hati:

Lelord said... Reply To This Comment

hehehehe cuti x approve ek..wah sedap bihun sup

tu menu aku tuk sahur nanti bihun nasi impit

K.Nor said... Reply To This Comment

lia, lain kali goreng lebih2.. post kat akak ya.. add kat fb dah tau kan.. hehe

Anawahid said... Reply To This Comment

aku mesti nk cuba nanti kalo ada udang, maklom la, aku ni hantu udang gak, mandangkan aku je mkn sorang udang ni, tu yg jarang beli udang... heeee

mamalieyna said... Reply To This Comment

menarik nmpk masakan tu..mesti sedap giler..oooh terasa lama eina tak msk2, aura makan kureeng la..tp ni mcm nk baik sikit ni..cuti esok bleh masak2x..^_^

alolo nak berjngkt ulser plak ke..hu~ hrp tak lama baiklah ye..seksa tu..minum air msk byk2 ek..eina Alhamdulillah dh baik dh ni ^_^

♥LOVE2COOK♥ said... Reply To This Comment

Lompat dari rumah Kak Anawahid. Terima kasih kerana sudi try recipe ni ye. Happy sangat dgn review Lia ;)

Selamat berpuasa...