August 15, 2011

kisah biskut raya...

selamat pagi....alhamdulillah kita dah masuk minggu ke-2 bulan ramadhan...sekejap je kan? semakin terasa bahang utk menyambut kedatangan bulan syawal....kat radio pun lagu raya semakin rancak diputarkan..huuuuu...syahdu je dengar lagu raya...

minggu ni blog mungkin sesekali x akan b'update sbb aku dah start nak buat biskut raya.....bukan lah byk mana, ada lah sikit2 buat utk umah sendiri, utk mak n mak mertua, nenek aku n wan kat kampung....setiap tahun mmg begitu lah rutin aku...

klu ikutkan kat luar sana melambak biskut2 raya yg ready made kan....harganya pun murah2 belaka...tp aku mmg lbh suka buat sendiri,klu ada yg aku beli pun dr kawan2 t'dekat (kene sokong bisnes kawan2 kan...) itu pun 1-2 jenis jer....

biskut raya yg mmg wajib ada kat umah aku of coz lah almond london,mmg WAJIB buat...rasa mcm x lengkap klu x de biskut tu....huuuu.. tahun ni aku ada ambik 'sedikit' tempahan cheese tart...x berani lagi nak ambik byk2 sbb masih amatur lagi....cheese tart ni nampak mudah tp sbnrnya akak rumit jugalah (pd aku yg amatur ni ler...korang dah terror mesti pejam mata pun blh buat kan....huuu ) nak siapkan tart shell satu adunan tu je nak dekat 45 minit (+/- dgn ragam anak2 lah..) huhhhh...mmg menuntut daya kesabaran yg amat tinggi....tp dek kerana aku,anak2 n adik2 mmg suka biskut ni makanya kene lah rajin....

~ 1st time buat...mcm2 citer ada....dgn tart shell yg t'lbh tebal...pastu bila nipiskan sikit...dah jd cam kerepek lak jadinya...hadoii lah...kelakar pun yer....damya n afiqah suka makan tart shell ni...dia org lah yg tlg perabis segala tart shell yg x jadik nih...huhuhuu...makin 'kembang kempis' lah anak mama..ahaksss... ~

~ ini bukan 2nd time yer tp aku rasa dah 5-6 kali ulang2 buat....nak dapatkan skill membuat cheese tart ni punya pasal mmg b'kali2 aku buat tanpa jemu...mmg x blh putus asa utk jd pandai kan...ayat yg selalu aku ckp utk pujuk hati sendiri "practice makes perfect" heheee....kene bagi semangat n motivate kat diri sendiri.... ~

~ hasilnya setelah b'kali2 menghantar sms kepada kakakku tersayang...bukan setakat sms je anta msg lagi kat fb...huhuhuuuuu...sian kakakku itu....tq yer kak sbb sudi share ilmu....budimu ku kenang hingga ke akhir hayat... ^_______^ ~

biskut raya utk tahun ni : almond london, biskut coffee oil, cheese tart (blueberry n strawberry), cornflakes madu (masih dipikir pikirin nak buat ke x ek..) & tart nenas (tempah dgn mak cik aku) tu jer...erkkkk..sikit je kan....jd lah dr x der apa2...buat syarat utk hari raya...selebihnya aku ada lah beli kerepek2 sikit..biasanya tiap tahun MIL akan buatkan aku rempeyek a.k.a tumpi n maruku...ok lah tu,blh buat tambah2...klu byk2 nnti smpi ke raya haji biskut raya x habis2...huuuu... (berdasarkan pengalaman yg lps2 )

mcmana dgn kawan2 sekalian..dah byk buat @ tempah biskut raya??????




p.s: menu ramadhan ke-12, nasi ayam penyet.... ^_____^


12 cerita dari hati:

mamalieyna said... Reply To This Comment

waa bestnye pndai n rajin buat kuih raya..eina tak penah buat, main tunjuk2 je, eh order2 je, dh sampai pun kuih yg ditempah..lusa balik kedah.balik time puasa je, raya en suami bertugas, tak dpt balik..hu~

cantik kuih raya tu, sure sedap kan..^_^

Kakzakie said... Reply To This Comment

Akharinya berjaya juga buat ye Lia.. Jangan belum sampai raya Damia dan Fiqa dah habiskan dulu... Auntie nak jugalah sayang...

Lelord said... Reply To This Comment

hehehhe agak2 ada tak kuih raya utk kawan tersayang :)

zuliana abd rahman said... Reply To This Comment

salam, yummy nampak sedap cheese tart tu.Nak order boleh?

akiratoriza said... Reply To This Comment

memang sedap kak cheese tart tu, feveret saya jugak.. selalunya sy order dgn opismate sy.. tgk gambar yg akak snap tu terus rasa kat tekak kesedapan cheese tart tu...

sy tak beli kuih raya taun ni sebab ikut pengalaman yg lepas2 kuih tak penah abis, sy beli kerepek jek..

dieya said... Reply To This Comment

nak cheese tart strawberry!!!
lauk ayam penyet pun mcm best. lama tak makan lauk ala bali ni. nyummm...

kasih suci said... Reply To This Comment

mmm sedapkan nampak cheese tart tu..sy nak sangat cuba buat, tapi sampai skrg tak terbuat...tak yakin menjadi ke tak...hihi

Anawahid said... Reply To This Comment

terror ko lia wat kuih ni, aku print resipi dh 2-3 thn lepas, buat x penah lg... takotttt.. huhhu

kayrul-shah said... Reply To This Comment

rajinnya buat kuah raya..kayrul mungkin buat satu jenis jer..serunding popia...yg lain semua kuih tunjuk jer..hehhee

Mamamya said... Reply To This Comment

iena..

alahai..sedihnya x dapat blk raya kan...tp apakan daya demi tugas n kerjaya en.suami..... :)

lia tiap tahun mmg buat sendiri...tambah seronok bila anak2 pun sama2 tlg....

Siti Indrawati said... Reply To This Comment

Salam ramadhan kak,harapx terlewat,curi masa kat opis ni,kak pada saya dah cantiklah cistat tu,sama mcm saya lah,kalau buat shell dia ada yg tebal,nipis yg penting air tangan mama kan?saya cadang hujung minggu ni nak mencistat..

AnneRaini said... Reply To This Comment

kak pos cistat tu kat sy...