June 09, 2011

PARI BAKAR BEREMPAH HARUM

ikan bakar..!!! ikan bakar...!!! sapa mau ikan bakar......??????

setakat ni......jujur aku kata inilah rempah ikan bakar terbaekkk yg pernah aku jumpa...serius...!! ini bukan acara bodek membodek or nak ambik hati bagai yer....ini komen jujur n ikhlas....

klu ikut citarasa aku n en.suami ini mmg dah cukup complete...mmg sedap sgt....x rugi korang mencuba...biasa kita makan pari bakar ni rempah guna cili kering+belacan je kan...tp kali ni ada rasa kari sikit.....

~ harap maap yer...gmbr nampak mcm x menarik jer b'banding kak nor buat kan...huhuhuhuuuuu....amatur lagik nih...x reti nak deko2 masak2 ni....tp rasanya mmg t'angkat!!! ~

klu ikut resepi asal guna ikan siakap...teringin juga nak try satu hari nnti....tp 3 kali aku buat ni mmg guna ikan pari jer sbb en.suami mmg penggemar tegar ikan pari....^_______^ dulu2 klu beli ikan pari asyik2 masak asam pedas jer...tp sejak ada resepi ni kami dah tukar selera....

klu ikutkan resepi ni aku copy lama dah dari blog kak nor....dan gmbr yg aku publish ni adalah hasil kali ke-3 aku buat....before ni ada gak ambik gmbo tp ntah kenapa asyik tergendala jer nak publish....tp kali ni aku nak share dgn korang semua....

menu ni dah masuk dalam list "menu utk b'buka puasa 2011" wahhhhh...gitu!!! awalnya cari menu buka puasa ekkk...semangat sungguh....ngeeeeeeeeeee.....

~ yg ni gmbr sebelum di balut dalam foil n di bakar...... ~

PARI BAKAR BEREMPAH HARUM

resepi asal: kak dayang

sumber: kak nor

Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
1 helai daun kunyit (diracik/dihiris halus)
2 helai daun limau purut (diracik halus)
bahan-bahan dikisar bersama :
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 helai daun limau purut
3 kelopak bunga kantan (dihiris terlebih dahulu)
1 sudu makan cili giling (boleh ganti dengan cili api jika suka)
1 sudu besar rempah kari ikan
3 sudu makan air asam jawa
1 sudu besar kicap pekat
sedikit belacan bakar
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
gula dan garam secukupnya
sedikit air

Cara-cara :
Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Tutupkan api.
Sementara itu, sediakan kertas foil dan dulang pembakar. Letakkan ikan di tengah-tengah kertas foil. Tuangkan kesemua perencah tadi di atasnya. Taburkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit dan balut dengan kemas. Perapkan sebentar lebih kurang 15 minit.
Kemudian bakar ikan sehingga masak.

16 cerita dari hati:

mamalieyna said... Reply To This Comment

waaaa menarik tuu..nak cuba nak cuba...ikan bakar mmg best...tp eina tak reti mkn ikan pari..so pakai ikan asal la kan, ikan siakap..yummy...nak cuba nak cuba..hee~

tq share resepi kt sini.. ^_^

Lelord said... Reply To This Comment

sedapnya...aku nk cuba gak la
hehehe aku pun x mkn pari, eri jek yg mkn

Ulam Kerdas said... Reply To This Comment

nak duba jugakk laa...bakar atas dapur jer ke or dalam oven?

JaJa'Z said... Reply To This Comment

waduh! betul2 bikin hati ku gundah gulana..memang menarik amat gayanya..nak try jugak lah nanti2...

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

suka makan ikan bakar...cecah air asam...eeerrrmm...kecur ayaq liuq

K.Nor said... Reply To This Comment

salam lia, mmg best kan .. perah tak limau kasturi sebelum ngap? nanti lg sedap tau.. try la.. :)

Mamamya said... Reply To This Comment

eina...

try lah..mmg lia rekomen sgt resepi ni..sedap tau...bau hanyir ikan terus hilang..... :D ikan apa2 pun blh iena...ikut citarasa masing2....

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord..

try arrr...mmg x akan mengecewakan...;) ikan blh tukar....

Mamamya said... Reply To This Comment

ulam kerdas...

try la...bakar dalam oven.

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

cuba jgn x cuba...mmg sedap jaja..:)

Mamamya said... Reply To This Comment

awe...

akak klu buat ikan bakar cencaru pun selalu cecah air asam tu...tp klu ikan pari suka ikut resepi yg ni..:)

Mamamya said... Reply To This Comment

kak nor...

w'salam kak....mmg sedap la kak nor..thanks share resepi....

perah kak..tp x sempat pun nak snap gmbr bersama limau tu sbb en.suami dah x sabar nak makan....heheheheeee...

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

kak....
aduh!!
malam2 singgah sini..
kebetulan ayu tak makan malam dan lewat petang tadi lupa makan..

berbunyi2 oooo perutku'


aduh

honey amour said... Reply To This Comment

OMG....sedapnya..nak buat kompem tak jadi...kehkeh:)))

sW33tdARLiNG said... Reply To This Comment

alamakkk perut tgh lapar niiii

mimieammy said... Reply To This Comment

Kak.. daya baru try.. mmg sedap!!! Itulah pujian seorang chef yg berpangkat suami sendiri.. bygkanlah, dah msk 1potong ikan pari... tetiba, dia munra lagi.. bukan 1 ketul.. to, 2ketul...