June 16, 2011

Sejarah cermin mataku......

aku pakai cermin sejak dari darjah 6 lagi masa tu dah nak dekat dgn peperiksaan UPSR...cikgu kat kelas (arwah teacher ahlina...al-fatihah) yg suggest aku buat cermin mata sbb aku kat kelas dah duduk depan sekali...btl2 depan meja cikgu tp masih x blh nak baca apa yg cikgu tulis kat papan hitam....

1st time buat cermin mata aku guna bingkai plastik warna hitam...mak sdra aku punya sbb dia dh x nak pakai n bingkai tu elok lagi...( maklum lah masa tu ayah ssh...baru masuk Felda kan...) jadi aku terima je w'pun dlm hati tu berat je nak pakai sbb bingkai tu lansung x sesuai dgn aku...

korang bayangkan lah masa tu aku umur 12 tahun nak guna cermin mata org dewasa....mmg besar gabak spec tu....hadoiii....kat sekolah aku x pakai pun sbb malu...tp bila kene paksa dgn cikgu aku gagahkan juga lah pakai.....

dgn cermin mata bingkai hitam tu aku melangkah ke sekolah menengah smpi lah aku tingkatan 3 baru aku tukar cermin mata yg mengikut citarasa aku....dan sejak itu juga setiap 2 tahun sekali mesti tukar spec (erkkkk...aku ni kejap spec kejap cermin mata...apa daaaaaa......x per lah janji korang semua faham...maksudnya sama je kan....^____^)

dan setiap kali tukar spec power mesti naik..x penah turun pun...dan yg lebih merunsingkan tahap silau aku ni sgt2 tinggi...kira mmg x blh drive malam lah... (mcm lah aku penah bawa kete waktu malam...setakat lps anta anak2 sekolah je aku nih....kikikikiiiiii)

~ ini bukti spec berbingkai plastik mak sdra aku punya yg aku guna masa darjah 6 dulu....besaq kan??? hadoiii...kelako je muka aku masa ni tau...muka anak dara sunti nih...kikikiki...tp tahan jugak aku pakai spec ni sampai tingkatan 3....paling lama aku x tukar spec tau!! ea..ada sapa2 yg penah ada IC mcm ni x??? ini IC sblm di tukar kepada Mykad...~

~ ini pattern spec aku sepanjang aku kat sekolah menengah dulu...sgt tidak trendy kan...uhuksss...tp masa ni aku rasa aku nak cukup cantik dah ni......agagagagagaaa............~

~ yg ni pulak zaman belajar kat ITM dulu..(masa aku ambik diploma UiTM x naik taraf lagik....) still pattern bulat....aku ingat lagi masa dapat loan YPJ (masa tu x der PTPTN, loan YPJ ni 1 semester cuma dapat RM500 jer....budak skrg dapat loan ribu riban.....) aku penah beli spec sama pattern dengan lelord... spec yg yg ada clip-on tu...dapat la kami b'gaya sakan dgn sunglases...ekekekeke...... (aku cari gmbo kita pakai spec tu x der la lord...ko ada simpan x?? huhuhuuuuuu)~

~ ini wajah2 stlh b'gelar isteri org/mama kepada anak2ku yg cubby2 itew..pattern lbh kepada yg bentuk memanjang sbb nak bagi balance kat muka bolatku ini.....gambar yg last ni masa pregnant kan firas tahun lps....btl2 montel kan & kemontelan itu kekal smpi ke hari ini....haihhhh... . ~

dan ari selasa aritu aku dah pi buat spec baru sbb last aku buat spec masa kat melaka dulu....klu ikutkan hujung tahun ni baru genap 2 tahun....tp dah en.suami tanya "mama nak tukar spec x???" , aku apa lagi mestilah nak kan....huhuhuuuu...rejeki jgn di tolak...^__________^ lg pun spec yg ada ni dah longgar n x selesa di pakai, x tau lah kenapa spec kali ni cepat plak longgarnya...klu tunduk cpt je dia melurut ke bawah...

kali ni aku try guna lense yg blh gelap sendiri bila kene cahaya matahari....1st time buat nih sbb sblm ni aku x berani nak buat sbb biasanya harga lense mcm tu mahal....setiap kali tukar spec baru harganya pasti mencecah RM 500-700...mahal kan???? sbb power aku mmg tinggi + silau lagi...mmg kene guna lense yg agak mahal lah...klu x spec akan nampak tebal gabak....

tp kali ni aku buat kat satu kedai lama...dulu2 zaman sekolah mmg ayah selalu buatkan spec aku kat kedai ni....lps pilih2 bingkai, aku saje tanya....

aku: "auntie...lense yg klu panas blh gelap tu brp harga yer??? "

tauke kedai: "tgk u punya power lah....klu power rendah RM160"

pastu aku pun masuk bilik yg kene baca huruf2 mcm kat bawah ni....


lps test power....smbg balik sembang2 tadi....

aku: :"ada stok ker utk power mcm saya punya???"

tauke kedai : "ada2...."

aku : "lense ni yg tipis kan? multicode ke?"

tauke kedai :" ya..ya....yg nipis,anti silau n calar...."

aku: " ok...berapa yer klu saya nak guna lense yg ni?"

tauke kedai : " RM380..."

whattttttttt????? RM380...??? aku pandang muka en.suami...en.suami pandang muka aku...sepanjang 9 tahun aku kahwin....ini lah pertama kali aku buat spec bawah harga RM500....serius!!! biaq benau nihhhh.......aku punya kira2 dalam RM700-800..tetiba jauh t'sasar...mmg giler murah lah....

aku x tau lah korang mmg selalu dpt harga cenggini atau aku yg mmg selama ini selalu t'tipu...uhukkksssss.....

spec baru akan siap ari sabtu nnti....masa kat dalam kete aku n en.suami masih t'tanya2...btl ke ni??? mmg kami pelik sungguh lah....aku ckp kat en.suami "kita tgk lah quality dia mcmana nnti..klu x puas hati blh claim balik kan....." so,tunggulah ari sabtu nnti....

klu everything ok...minggu depan blh la aku pose cantik2 n publish kat sini ea....nak tanya pendapat kawan2...ok x penampilan baru ku itu....ngeeeeeeeeeeeee...............



19 cerita dari hati:

Kakzakie said... Reply To This Comment

Kalau dah muka kita bulat kenalah macam yg last tu Lia baru matching. Kakak pun sama dgn Lia tapi kakak suka Bonia (dah tua). Kakak tiap tahun tukar sekali. Biasanya kakak ke Focus Point di Skudai Parade....

Itu RM380/- Lia buat di mana? Macam tak percaya memang...

mamalieyna said... Reply To This Comment

cun...cun..hehe~

eina takde experince dgn buat2 spek ni..taktau lak range harga camna..tp huh mahal jugak eh kalau nak wat spec ni...mmg kena ada peruntukan khas kan..alahai..seb baik tak pakai spek..huu~

wifenavy said... Reply To This Comment

he he.. zaman 90-an rasanye okay dah fesyen bolat2 cenggitu.. ikut zaman la wehhh..
Banyak bajet safe tuh.. apa lagi guna la lebihan bajet tu wat shopping baju baru.. he he.. dah tumbuh tanduk nih ;b

JaJa'Z said... Reply To This Comment

akak! percaya tak kalau jaja cakap..80% dr cerita akak ni sama dengan cerita pasal jaja? jaja pun mula pakai spec dr darjah enam..spec pertama jaja pun besar warna hitam..memang besar gabak..malu nak pakai kat sekolah..pastu naik ting 1 jaja beli spec baru bentuk bulat..sama je la mcm apa yg akak citer..kat UUM jaja beli yang clip on..bleh letak cermin itam kat spec tu..heheh
bila dah lama2..kita lebih cenderung ke bentuk petak sket..sebab muka kita bulat..sama tak??

pastu power spec jaja pun tak pernah turun..manjang jek naik! jaja pun guna multicoted lense..jaja pun silau..jaja pun tak brapa boleh drive malam2 skang ni...sama kan?
hehehhe

cuma tak spec baru jek jaja takde..last sekali jaja buat ni thn 2008...

skang ni yg terbaru mcm akak cerita tu la..time panas, spec automatik jd gelap..kalau akak tgk kat entry zurin kat beijing tu..dia guna spec lense mcm tu la..spec putih je tu..tapi panas jd hitam..
hehhe

uish..panjang plak komen..dah macam buat entry plak..heheh

~aSFaLiZa~ said... Reply To This Comment

lepas ni pakai spek yg mcm mak2 datin pulak kak. hahahha

AnneRaini said... Reply To This Comment

mamamya..spek sy pun transition gak..saye beli dua tahun lepas RM380.. Kat A-Look.. memang murah compare tu kedai lain... Tapi mahal dgn murah lense tu depends on jenama...

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zakie...

heheee....muka makin bolat ni kak...mmg akan kene pakai yg bentuk bujur sentiasa...;)

sblm ni lia guna bingkai LEVI'S tp dah 2 kali tukar ni guna LEE'S pulak sbb byk pilihan yg bentuk bujur...

ehh...BONIA punya bingkai cantik2 juga lah kak...buat akak nampak lebih muda kan...^____^

Mamamya said... Reply To This Comment

iena...

tu lah...untung tau x jadi rabun ni...mmg kos nak buat agak tinggi n kene ada p'untukkan khas utk buat spec....

Mamamya said... Reply To This Comment

WN...

btl2...masa zaman 90'an rasanya bentuk cenggitu lah yg paling moden pun kan....masa tu dah rasa cukup lawa dah...tp skrg klu tgk balik,kelakar la plak....heheheeeee...

duit xtra??? dah pegi ke anak2 pulak...x sempat pun nak shopping2...:)

ieja amieja said... Reply To This Comment

sy pun pakai spek anti silau n power pun blh tahan gak...mmg dinasihatkan agar memakai spek yg berwarna gelap ckit sbb nak elakkan silau(malam silau kat lampu kenderaan lain, siang lak elak silau matahari),..harga tuh ikut jenama lah, tp sy bese2 pun x berjenema rm350-rm500 jer...

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...


hehheee.....bestnya baca komen jaja..mmg byk persamaan lah....i likeeeee...!! ^_____________^

dulu akak mmg t'ingin nak pakai lense yg gelap sendiri ni tp x la nak pakai sgt..sbb rege nya mahaiii...tp skrg bila t'hari ambik anak2 sekolah..rasa silau plak...( ceh!! alasan....huhuuuuu) tu yg rasa nak gak try guna lense cenggitu..:)

Mamamya said... Reply To This Comment

asfa...

uihhhh...karang pengsan en,suami klu akak pakai spec ala2 datin sbb nnti gaya pun nak kene tukar gaya mcm datin jugak...sbb nak balance kan...hihihiiiiii.....

Mamamya said... Reply To This Comment

anne...

owhhh...ye ker? so mmg x pelik lah yer harga cenggini...sah2 la mmg akak kene tipu selama ni..caittttt....lain kalu buat spec balik kg je lah....:)

Mamamya said... Reply To This Comment

ieja...

akak pun beli yg x der jenama dik...yg besa2 jerk janji blh dipakai kan tp mmg selalu kene RM500++ baru kali ni dapat murah.....

wahida said... Reply To This Comment

nok, ko ngan aku sama la...aku pun start pakai spek masa aku darjah 6...huhu...

aku pun sempat merasa IC yg dulu sebelum tukar kepada MYkad...heheh...kenangan lak tgk IC tu...

mmg murah giler rega yg ko dpt tu nok, mcm tak caya lak aku baca...sbb aku pun mcm ko, power spek aku tinggi, kalau nak multicode, silau dan anti calar mmg mahal beb....

tapi kalau ko dpt rega murah mcm ni, pas ni ko suh dia bukak cawangan rawang lak..hahaha!!!

sW33tdARLiNG said... Reply To This Comment

myself kerabunan sejak darjah 1 tp start pakai spek darjah 4.. pun spek jenis plastik yang bagak.. hahahaha

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

mak akak buat spec pun mahal gak regenya, dkat2 5 600 gak. Kalu kedai lama2 mmg biasanya agak murah kot.. Wah! Jumpa akak nt pakai spec barulah yea... hehe

Izan Ishak said... Reply To This Comment

comel je tgk gambar akak dulu2. tak sabar plak nak tgk kemunculan akak dgn imej terbaru~

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

heheheh..dulu pun awe pakai spek besau dan bulat kak..sampai kawan2 ejek awe nenek...sedih sangat..tapi skunk dah up to date..kawan2 yang ejek dulu sume tergoda..heheheh