June 22, 2011

kisah macaroon n blueberry cheese tart....

ini kisah masa ari ahad lps....

sblm tu wife sepupu en.suami call aku...katanya ada kawan dia nak order macaron dgn aku sbb dia tgk gmbr macaron kat fb....uikssss...!! mmg meloncat lah aku sbb aku mana ada ambik order mac nih.....aku buat dulu tu pun sbb t'ingin sgt nak merasa....dan bila aku buat... macaron aku dah jadi "macaron solehah" (dieya yg kata.....ekekekekeeee bukan aku yg kata) sbb skirt dah t'lbh labuh....kira x seksi mcm org lain punya lah....^_____^ klu ada yg t'lps pandang blh klik SINI

~ ok jugak kan buat macaron solehah..... ^_____^ ~

aku cakap kat jun (wife sepupu en.suami...) aku mmg x ambik order mac ni...klu nak suruh aku buat pun aku kene pikir 'duopluh' kali kot...iskhhh...mmg x berani lah....aku x pro lagik....klu dia order kek coklat ke....gagah juga lah aku nak membuatnya......

masa tgh kalut2 tu aku t'ingat kan kak yus & dek kerana x nak menghampakan permintaan kawan jun tadi aku dgn kadar segera sms kak yus....mula2 kak yus kata x sempat nak buat sbb aku nak ambik ari sabtu....kak yus kata klu ari ahad sempatlah.....tp kene ambik kat tmpt keje dia sbb ari ahad tu dia kene keje.....

dan stlh b'diskusi dgn kawan jun td dia setuju klu mac tu dia dapat ari isnin (sbb aku ambik dr kak yus ari ahad) dah alang2 jumpa kak yus kan.....aku pun x nak lah lepaskan peluang m'order bluberry cheese tart...dulu aku penah order tp last minute cancel sbb ada sedikit kesulitan.....

beberapa hari sblm jumpa kak yus..kami smpt b'balas2 msg kat fb sbb nak tau lokasi tmpt keje kak yus ni...siap google lagik ( lps ni mmg kene beli GPS lah....) aku tanya en.suami..dia tau x tempat ni??? dgn penuh confident dia kata "alahhhhh...senang je tu....dekat plaza pelangi n LC Katering..."

aku pun lega lah sbb dia kata mmg dah tau n aku ada jugak suruh dia baca msg yg kak yus bagi tu....

maka dgn penuh semangat nih kami b'tolak pagi ahad tu (benonya dah nak dekat t/hari jugak....) tiba kat plaza pelangi terus je en.suami belok ke kiri....sampai aku jumpa Jalan Kuning...dan masa tu jugak lah en.suami kata..."ehhhh...mcm dah salah jalan ni....." arghhh...sudah......b'pusing2 lah kami kat taman tu.......smpi aku jumpa plak Jalan Kelabu..... (mata pun dah naik kelabu ni tgk signborad sana sini...)

sudahnya aku sms kak yus "kak...x jumpa jalan ni kak...dah sesat!!!" wakakakaka...buek malu je jang oiiii.....kata tau jalan udahnya sesat banat.....^________^

lps kak yus call baru lah kita org jumpa.....terselit rupanya tmpt kak yus keje nih.....jauh jugak dr umah dia nak ke sini...dgn menempuh jem bagai....huhhhh.....mmg mencabar kesabaran.....

kejap je jumpa kak yus...sempat lah peluk2 dia...ngeeeee (kak yus ada ambik gmbo...aku sogan nak kuarkan hp cap ayam tu....hp kak yus canggih....ngeeeeee) terima kasih ye kak...sekejap sgt kita jumpa kan..x sempat nak sembang2 pun....lain kali kita jumpa lagik ea...sembang smpi pengsan!!!! heheheeeee...........

~ inilah macaron n blueberry cheese tart yg aku order dari kak yus...mac yg filling peanut butter tu mmg best....aku yg habiskan semua....ngeeee...anak2 suka yg coklat..en.suami??? dia x makan kuih manis2 cenggini..... ~

~ model mac ni mata stim la pulak....penat seharian b'jalan..... ~

slps balik dr jumpa kak yus tu aku ajak en.suami lunch kat LC Katering....nak jugak merasa sedap sgt ke makan kat situ..maklumlah dulu masa mawi kawin LC Katering ni lah yg masak kat Taib Andak.....tp en.suami kata nak makan kat Stulang.....bila smpi sana..tgk2 tiada satu pun kedai makan yg buka.....Stulang ni meriah masa malam jer.....

udahnya kami pusing2 kat situ sambil tgk Istana Pelangi Sultan Johor.... (skrg tgh b'lansung KEMBARA MAHKOTA JOHOR) en.suami dah mcm tourist guide..maklumlah dulu dia penah seminggu dok kat situ......

dah x jadi makan kat Stulang...en.suami kata..."oklah kita makan kat LC Katering" huhhhh...gembira aku sbb akhirnya dapat gak makan kat situ kan...tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.......sedih betul lah sbb sekali lagi kami sesat banat ( mmg sah lah ni kene gak cari GPS ) geram jugak dah masa ni......tp sabar je lah.....

dan akhirnya destinasi makan2 kami ahad lps.....

~ alamak! kecitnya gmbaq.... ni la Tesco Tebrau...gmbr ehsan google ~

~ habis semua menu nak di 'penyet' ^______^ perut pun dah mengamuk kelaparan kan...aku pun order lah nasi ayam penyet...1 set RM6.90 ~

~ inilah nasi ayam penyet aku....nampak sungguh pucat kan...sup dia ni pun ala2 masak singgang jer...nasib baik lah sambal n ayam grg dia sedap.....alhamdulillah kenyang makan.... ~

en.suami makan mi claypot, damya n fiqa makan sup cendawan n kentang grg...( x sempat nak snap gmbr sbb firas dah mula menangis sbb mengantuk)

~ pose manja kat atas stroller baru.... :) sblm dia start engine mengamuk sbb mengantuk..sempat juga dia melelapkan mata lbh kurang 1/2 jam sbb kami masih meronda lps makan tu.... ~


~ ada kisah menyayat hati sebalik gambar ini.....next n3 nnti aku share...... ~


13 cerita dari hati:

Lelord said... Reply To This Comment

Huhuhu harap2 dpt le aku merasa mac kakyus balik ni.
Weh mcm x meriah jek ayam penyet tu, kat dlm tesco mlka punya ayam penyet best

AnneRaini said... Reply To This Comment

mac ni maniskan...sy tak larat nak makan..tak tahan manis..

Siti Indrawati said... Reply To This Comment

As'kum Kak..sedapnya macaron saya nak buat tp x terbuat2..erm memang patut ada GPS satu Kak..sekarang jalan pun dah banyak berubah2..apapun yg penting kalu dpt jumpa Firas mak et pun nak join gomol pipi dia dan pukul manja sikit paha dia..geramnya!

Siti Indrawati said... Reply To This Comment
This comment has been removed by a blog administrator.
zaidah said... Reply To This Comment

bleh lah order ngan lieya nie....LC catering tu klu ikutkan memang tak perasan sangat sebab dipenghujung jalan.....pastu macam terceruk skit...

sW33tdARLiNG said... Reply To This Comment

apakah bezakan macaron pakai skirt singkat & labuh...? tak dapat bayangkan tang mana

halila Ibrahim said... Reply To This Comment

best la pandai buat sendiri mac.. ni beli mahal la.. tapi cantik la mac tu..

Kakzakie said... Reply To This Comment

Lia selalu ke ke JJ Tebaru? Ras amacam boleh jumpa je kita nie sambil tu kakak nak juga rasa mac peanut itu. Tapi lia kena buatlah:)

kayrul-shah said... Reply To This Comment

sana sini semua tayang macaron...bila la nak merasa makan nie???...huhuhu

wahida said... Reply To This Comment

apa kisah tu nok? cepat hapdet!!

aku dulu masa praktikal kat JB selalu lepak kat Stulang..dulu ada disko kan kat situ? tak tau skang ada lagi ke tak...

memori sungguh zaman jahiliah dedulu...agagaga...

dieya said... Reply To This Comment

hahaha ni macaroons versi skirt sedang saja.. paras lutut gitu :-D

tuh dia.. jauh perjalanan nak mendapatkan macaroons yek!

alalala.. naper tu damya.. merajuk tak dpt gi LC catering ke?

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

hehehe.. kesian smpi sesat2, LC Katering ada dua, satu kat ujung jalan, satu kat tepi jalan tebrau, dah rzeki Lia mkn ayam penyet ri tu, oklah dari ikan bilis pun penyet, hik hik. Thanx, skali lagi, Lia.. mwahhhhh!!

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

sampai skunk awe tak pernah makan si macaron ni kak