June 24, 2011

kisah sedih sambut Hari Bapa.....


ini adalah citer yg penah aku janji nak kongsi kat sini...( aku ada b'tau kat n3 INI)

masa on the way balik dr jumpa kak yus n kami sesat banat mencari LC Katering....damya dah sibuk marah2 kat baba sbb x jumpa tempat nak makan2.....

kakak : mcmana ni mama??? kat mana kita nak makan ni.....hari ni kan Father's Day kita kene lah pegi bawa baba makan2.....kakak nak belanja baba makan....

mama : kakak nak belanja baba?? kakak ada duit ker???

kakak: x der.....tp kakak nak belanja baba....

mama: klu x der duit nak bayar pakai apa....?

kakak : td kenapa mama x ambik duit kat tabung kakak??? kat dalam tu kan ada duit kertas byk...mama kenapa lupa nak ambik??? (masa ni muka kakak dah sedih sgt n air mata pun dah b'genang kat kelopak mata.....)

mama : haihhhhh....mama pulak...habis kakak x der b'tau pun suruh ambik duit kat tabung....

kakak: mama kene lah tau....kakak nak belanja baba makan....

mama: okey2...x per lah kakak belanja makan...baba yg bayar...kakak kan sekolah lagi...kecik lagi...blm ada duit sendiri....nnti kakak belajar rajin2...jadi doktor gyne, baru blh belanja baba makan bila Father's day ni.....( sajer ckp mcm tu sbb nak bagi dia lega...sbb air mata dah mengalir dah masa ni....)

senyap sekejap...............melayan perasaan.....

sampai kat Tesco....selepas makan2....saje baba tanya dia lagi.... (pttnya dah x payah tanya lagi kan...hurmmmm....)

baba: kakak....ni kakak yg belanja ke?

kakak: kakak nak belanja baba tp kakak x der duit.... (terus b'derai2 air mata....dan mama pun dah x blh nak pandang muka dia lagik sbb rasa sayu tgk dia mcm tu......)

~ masa ni kakak dah mula nak menagis lagi...tp cpt2 mama pujuk dia belikan ikat rambut warna warni.... :) ~

itu lah sikap kakak....mudah tersentuh hatinya....sgt2 lembut hati, sekarang ni bila dia buat silap sikit cpt2 dia ambik tangan mama n cium utk minta maaf...selagi mama x cakap "iyer...mama maafkan kakak..." selagi tu lah dia akan kejar ke mana je mama pegi......

kadang2 bila bgn pagi.....dia sedar adik lbh dulu bgn dr dia..terus dia akan ckp "mama...maafkan kakak yer...kakak x sedar td...adik pulak dah bgn dulu" sedangkan pada mama itu bukan lah satu kesalahan......

klu pegi shopping kat mana2....pastu dia nak ke toilet pun dia akan minta maaf...selalu dia akan ckp "maafkan kakak mama...kakak dah sshkan mama kene hantar kakak pi toilet"...

sejuk hati ini...semakin kakak membesar semakin byk sgt perubahan yg positive dalam dirinya...w'pun kdg2 dia ada juga meragam...normal lah anak2 ini ada sikap yg positive n negative...

apa pun alhamdulillah...terima kasih Ya! Allah...sesungguhnya aku bersyukur di atas kurniaanMu ini......

~ Nureen Damya Haziqah......antara anugerah terbesar dariNya utk mama & baba..... ~



p.s: mama sayang semua anak2 mama.......kamu semualah 'harta' mama & baba dunia n akhirat....alhamdulillah.



14 cerita dari hati:

Kakzakie said... Reply To This Comment

Anak-anak Lia bagus tak payah kejut dah bangun sendiri. Anak kakak yg dah besar itu pun selagi pintu bilik kakak tak ketuk selagi itulah hanyut...

Dah rutin agaknya setiap pagi kena kejutkan....

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

alolololo...sedih juga ni kak....semoga anak2 akak jadi anak yang soleh solehah...

JaJa'Z said... Reply To This Comment

bila sampai bab damya..hati jaja memang mudah tersentuh kak...betul2 rasa nak mengaliur air mata.. :-(

lieyalatif said... Reply To This Comment

Alahai lia.....sayu ati lieya bace hah.....mmg matang anak dare lia yg sorang ni....x padan ngan umur.....sejuj perut dpt anak cam ni lia....moga2 my mia mija pun ikut camni.....

mamalieyna said... Reply To This Comment

alahai..auntie eina pun dh bergenang air mata ni..huuu~ sedih sangt wlu nmpk simple thing..tp aduuh tersentuh la..kecik2 dah pandai kan dia..huu~ leh geng ngn auntie, mudah tersentuh..huu~

wahida said... Reply To This Comment

berhati mulia anak ko...sedih lak aku baca n3 ni nok...huhu..

semoga kakak akan jadi insan yg cemerlang satu hari nnt...

K.Nor said... Reply To This Comment

alhamdulillah.. syukur lia, dikurniakan anak2 cam tu.. semoga anak2 lia terus membesar menjadi anak2 soleh dan solehah..

Ulam Kerdas said... Reply To This Comment

alahai kak..sy yg membaca ni pun rasa touching sangat..mahu mengalir air mata ni.

bertuah akak :)

Izan Ishak said... Reply To This Comment

izan yg baca ni pun saya sgt kak, moga kakak terus membesar jadi anak n kakak yg baik ye~

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

menangis bila baca kisah along..
along mmg anak yang baik....

kak lia.. ayu pula yang rasa bertuah sbb mengenali kak..
anak yang baik sbb ibunya..
tahniah

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said... Reply To This Comment

mcm sebak lak baca kisah damya ni..orgnya perasa ya..

Lelord said... Reply To This Comment

mya..mya...sejuk perut ko is.

eh muka mya time ni cam dak amal lak kan

Sha@Mama Tina said... Reply To This Comment

alahai..sweet sangat is..nak belanja baba makan fathers day ye..

fiza said... Reply To This Comment

bagusnya anak. semoga anak akak baik baik sampai ke besar. :)