June 08, 2011

minggu puasa....


mengambil berkat bulan Rejab n sementara ketiadaan en.suami ni aku mengambil kesempatan utk berpuasa selama seminggu.....ye lah bulan ramadhan pun x lama lagi dah nak muncul kembali kan...klu di lewat2kan nnti kelam kabut pulak nak m'qada puasa yg lps....

bila en.suami xder ni aku selalu masak yg simple2 jer...kebiasaannya ikut selera anak2 lah....damya kemain seronok bila aku kata nak puasa....dia kata "mama...kakak pun nak puasa lah....tp klu kakak lapar mcmana...nnti sakit perut...nnti kakak x der tenaga nak buat keje.....klu puasa blh x minum susu???"

alhamdulillah seronok bila tgk dia semangat nak sama2 puasa....tp aku x akan lah paksa dia puasa full sehari....klu dia tahan smpi t'hari je pun dah syukur sgt2....s'kurang2nya bila dah sampai bulan ramadhan nnti dia dah faham apa itu puasa......

bila citer pasal puasa mesti nak citer ttg persiapan raya kan.....aku tgk sekarang sana sini dah sibuk buat promotion utk hari raya terutamanya kedai2 jual kain baju & langsir..dan jgn x tahu kedai emas pun sibuk buat promotion utk hari raya tau...siap blh ambik barang dulu pastu bayar kemudian lagik.....maklum lah biasa bila raya ni semuanya org nak mengerlip-ngerlip kan....ngeeeeee....

eh...korang dah beli ke baju raya??? aku baru je membeli minggu lepas...beli kat NAGOYA jer...nak pi JAKEL jauh sikit lah dari umah...baju raya ni kene cpt2 beli klu last minit nnti tailor dah x nak jahit pulak....aku x berapa selesa pakai baju ready-made.....al-maklummlah klu saiz badan ni XS ke..S ke..M ke...L ke...x per lah juga..ini saiz XXL haihhhh....mmg selesa pakai baju yg ditempah sahaja lah....

raya tahun ni pastinya akan lebih meriah dgn kehadiran si teruna ini.....

~ x sabar nak tgk firas pakai baju melayu sedondon dgn baba...pakai songkok...huhuuuuu....dah tgk kat kota tinggi ada kedai yg menerima tempahan buat songkok...blh la tempahkan satu utk firas...~

aikssss.....mcm dah lari tajuk lak ni...ti niatnya nak citer pasal ganti pose...tetiba byk citer pasal raya pulak....huhuuuuu....



p.s: tgh memikirkan menu utk berbuka ptg ni.....rasa mcm nak buat bubur cha cha....


6 cerita dari hati:

Kakzakie said... Reply To This Comment

Alahai Lia geramnya tengok mata firas... Kakak pun tak sabar nak tengaok dia berbaju melayu.

Bagus Lia ajar kakak berpuasa dari sekarang, tapi jangan paksalah macam lia kata.

cik dah ganu kiter said... Reply To This Comment

alhamdulillah..puasa dah settle last week lg..lega giler...

baju raya x beli lagi....huhuhu

Izan Ishak said... Reply To This Comment

bagus jugak tu kak...puasa masa en suami takde. senang sikit kan.

izan pun tak siap apa2 lagi utk raya. biasanya kami beli baju ready made aje semua~ beli nak dekat raya nnti~

AnneRaini said... Reply To This Comment

selamat menghabiskan puasa tu...

~aSFaLiZa~ said... Reply To This Comment

saya pun selalu puasa kalau suami kerja. huhuhu. lepak je kat rumah. tak payah masak tgh hari

wahida said... Reply To This Comment

aku ada dua hari lagi nak kena ganti puasa...huhu..

tak sabar nak tgk firas pakai baju melayu...mesti comel!!