June 09, 2011

di buang atau di simpan????


ari jumaat minggu lps tetiba angin rajin datang menjengah... (huhuuuu..sebenarnya jadi rajin sbb ada tetamu nak dtg...)

kemas2 almari dapur ni n terjumpa tupperware comel2...byk yg amat....bila disusun dah jadi x balance....x balance tu maksudnya tutup tupperware tu kemain banyaknya..tp mangkuknya ciput jer...ntah ke mana hilangnya....???

~ ini hanya sebahagian koleksi bekas plastik yg ada.... ~

dulu masa pregnant firas en.suami mmg rajin belikan taufu fa (tauhu panas) jadi bekas taufu fa mmg byk lah kan...nak di buang sayang...jadinya simpan dan simpan dan simpan sampailah jadi byk.....korang biasanya simpan ke buang je bekas ni???


~ dan terjumpa plak mesin pengisar buah2an ni....aku rasa sejak aku beli mesin ni dulu ada la 3-4kali jer aku guna pastu.......??? dah jadi perhiasan jer...kalernya pun dah b'tukar kekuningan...nampak beno x penah di guna....klu x silap lah aku beli ni 7 tahun yg lepas kot kat Jusco Air Keroh ~

kalau ikutkan sebenarnya byk juga barang2 yg dibeli pastu x digunakan pun...klu guna pun x lbh 10x....satu pembaziran kan...sgt tidak bagus....

korang ada x beli barang pastu x guna atau mcm aku ni lah guna kejap jer...masa baru2 beli semangat kemain pastu...bungkussss........




14 cerita dari hati:

Ulam Kerdas said... Reply To This Comment

simpan je la..mane tau akak nak wat kenduri kan, leh gune bekas tu utk isi lauk yg x abis n leh bg org :).

Say no to plastic bag la tat time.hihi

zaidah said... Reply To This Comment

klu dah banyak sangat zai buang aje...tapi masih simpan untuk digunakan pada ketika perlu tapi dalam bilangan yang skit aje...maklumlah rumahnyer kecik aje...

||aLeaSaRa|| said... Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
||aLeaSaRa|| said... Reply To This Comment

hai sis!kite pun samalah macam sis.suka kumpul tupperware lah,bekas taufu fa lah.bila time nak kemas store,mmg pening.nak buang syg mgkn nanti blh pakai bila2 diperlukan.bila dah kemas store hubby pun masuk "haik,kata kemas store,macam takde brg je nak buang.sama je store ni macam dulu,penuh je brg saya tgk" ngehhhhh......

JaJa'Z said... Reply To This Comment

jangan buang kak....jaja ni kat umah sampai bekas pun takde tau..dok bagi2 makanan kat orang terus surut bekas2 putih mcm tu..selalunya jaja guna untuk simpan ikan2 dlm peti..simpan cili blend dalam peti..sampai skang ni berapa bekas jek yang ada..sadis sungguh...

jaja pun ada kak pengisar buah tu..jaja dapat as hadiah kawen dulu..pernah la guna dua kali kot..pastu elok molek jek atas kabinet dapur tu tak berusik2...heheh

Mamamya said... Reply To This Comment

ulam kerdas...(alahai..siapalah namanya sbnr yer... ^___^)

betul2.."say NO to palstic bag"....dah jadi habit la simpan conteiner ni...bukan yg ni jer...yg bekas2 beli aiskrim,planta pun simpan juga...huhuuuuuuu

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zai...

lia ni umah kecik juga kak...smpi dah x der tempat nak letak...tp still nak simpan juga...:)

sW33tdARLiNG said... Reply To This Comment

tupperware tu elok disimpan, kang nak bawak bekal apa2, kalau tertinggal pun tak sayang.. kalau malas nak basuh boleh terus buang

Mamamya said... Reply To This Comment

aleasara...

heheeee...blh jadi geng lah kita..:D suka kan kumpul container ni...byk kegunaannya.....

akak pun selalu en.suami tegur...tp buat x tau je lah sbb kita yg dapur ni yg akan selalu menggunakannya....^____^

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

akak mmg x buang...dah jadi mcm koleksi kat umah ni...mcm2 bentuk ada..tp tu lah kdg2 en.suami suka guna mangkuk dia utk isi sabun bila basuh kete...jadinya tutup lagi byk dr mangkuk.....

akak pun selalu letak cili blend or rempah2 kat dalam bekas tu sbb tu sayang nak buang....;D

Mamamya said... Reply To This Comment

cik halimunan...heheheeee....

sgt2 setuju dgn pendapat itu...;)

AnneRaini said... Reply To This Comment

sy selalu buang jek...tapi tingalkan dlm 2-3 jek..

dieya said... Reply To This Comment

last year beli juicer. beria2 konon hariah2 nak minum jus buah buatan sendiri. siap tepek gambo kat blog. akhirnya??? juicer sudah berbulan2 duduk dlm lemari.. rasa nak sedekah jek kat sesapa.. hehhh!

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

bekas2 tu awe simpan kak..senang nak buat potluck..heheh