February 18, 2011

Bingka Labu

Assalamualaikum........

selamat pagi jumaat yg penuh berkat......

SURAH AL-KAHFI (surah yang ke-18-mengandungi 110 ayat) Daripada Umar berkata: Nabi saw telah bersabda: "Sesiapa yang membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit. Untuknya cahaya di hari kiamat dan diampunkannya antara dua Jumaat"
amin....


pagi2 ni citer pasal masak2 lah yer....ini projek dah lama tp baru nak posing2 kat cni.....maklumlah entry dr kotak draf.......^__^

ada sesiapa suka makan kuih bingka??? aku mmg suka..x kira bingka apa2 pun...rasanya lembut n lemak2 manis kan...kebetulan aritu mak dtg umah n bagi aku sebiji labu...katanya dia beli kat mersing masa on the way balik dr buat rawatan dialisis...bak kata Cik Mat gebu (CMG) kat fb aritu...sekarang musim lelong labu..sana sini aku nampak org jual labu murah2...kat pasar malam dia org jual sebiji RM1 jer..besar lak tue...tp aku x beli lah sbb yg mak bagi pun dah lama t'golek2 kat dapur tue....

aku mmg dah lama b'angan2 nak buat bingka labu...kebetulan masa on9 fb ternampak post CMG kata dia buat bingka labu n akan share resepi kat blog sat lagi...uihhhh...suka kemain aku sbb mcm tau2 je aku mmg tgh plan nak buat bingka labu utk minum ptg....

tp yg x bestnya masa aku b'tau en.suami aku nak buat bingka labu dia kata " x nak lahhhhhh...x sedap!!!" terus padam semangat aku yg b'kobar2 tadi....alahai...ngapernyerrr? kan sedap kuih tue...( ckp dlm hati je lah....) tp esok pagi aku nekad nak buat juga..aku buat 1/2 adunan dr resepi yg CMG bagi..ye lah karang aku buat byk2 di buatnya aku sorang yg makan....perghhhhh....kembung perut!!! tp x per lah kan klu byk pun blh sedekah kat jiran sebelah......

pagi tu dgn jayanya aku membuat bingka labu....firas pun elok jer tido..( sayangggg firas..muah3!!) bila anak2 balik sekolah nampak bingka tu..damya pun sibuk bertanya.."mama buat kek apa??" nampak benau mama ni asyik buat kek yerk....."bukan kek lah sayang...kuih bingka...nnti ptg baru blh potong..kita makan sama2"

ptg tu aku hidang lah kuih ni...b'rebut2 anak2 makan..alhamdulillah...mmg senang hati klu masak apa2 pun pastu anak2 suka....

tp kan...korang nak tau...ada org tu..(sapa yerk..? sila jawab) kata x nak...tp kemain laju jerk masuk dalam mulut...hurmmmmmmm.....sapa kata bingka labu x sedap??? petang tu juga bingka labu selesai di makan....x der rezeki utk org sebelah... :)

~ bingka ni nipis jer jadinya sbb aku buat 1/2 adunan...klu lah aku tau semua org suka kompom aku buat 1 adunan...x per lain kali blh buat lagi....~

~ sedap bingka ni...lembut n manisnya pun sedang2 elok jer....terima kasih
CMG!! sya share resepi kat cni....~

BINGKA LABU.


BAHAN-BAHANNYA :-)
450 gram labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga hancur
500 ml santan
5 biji telur gred B
200 gram tepung gandum
180 gram gula halus
1 camca teh esen vanilla (mat guna "butter vanilla" flavour)
1/2 camca teh garam
Bijan secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran 9 inci x 9 inci x 3 inci dengan mentega, alas dengan aluminium foil, bila lebih sedikit supaya senang dikeluarkan nanti. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, satukan semua bahan di atas kecuali labu lecek, bijan dan esen vanilla, kacau rata dengan whisk hingga gula hancur, tapi adunan tadi. Masukkan labu lecek dan esen vanilla, kacau rata.
  3. Tuang dalam tin tadi dan taburkan bijan rata. Bakar selama 45 - 50 minit hingga permukaan kelihatan sedikit berkerak. Bila masak, keluarkan dari oven dan biar sekejap, kemudian boleh tarik keluar dari tin. Sejukkan sebelum dipotong...


*****pagi ni x sempat ziarah kawan2 sbb hari jumaat anak2 n en.suami balik awal jd semua keje2 perlu disiapkan sebelum pukul 12 t/hari.....tp nnti petang sya datang yer......


4 cerita dari hati:

☆ lieya latif ☆ said... Reply To This Comment

wah...tabik spring lieya....rajin betul lia.....sempat masak2 hah.....

lieya pun kureng kuih bingka2 nie...tapi tu laa, kureng2 sekali dpt yg sedap mau berkeping2 jugak bedal hihihihi.....lieya suke yg tepi2 tu...garinig2 jek kan hihihihi.....

terliur wei tgk bingka lia nie.....mmg pakar masak!

GreenAppleKu.com said... Reply To This Comment

Follower no. 199, salam kenal, jom terjah n follow my blog.

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

kak lieya..
terbaiklah..
nanti buatkan ayu tau..ayu suka makan labu...
cik mat mmg kan. buat kita tergoda dan digoda

win@momyShaneQeisha said... Reply To This Comment

tq 4 sharing, suka sangat bingka labu nie.tapi tak reti nak buat sendiri.next time nak cuba dengan resipi di atas :)