February 17, 2011

projek kami....

ini kisah aktiviti kami ari ahad lepas....hurmmm....dah lama berlalu kan tp nak share juga dgn kawan2....

spt biasa setiap kali cu manis balik mesti dia akan request sebiji kek utk di bawa balik ke segamat.....ikutkan adik nak aku buat lagi slice cheese cake mcm yg aku penah buat dulu...tp kali ni aku nak try buat marble cheese cake, dah lama aku salin resepi dari blog kak yatie &kak hana...tp x sempat2 nak buat...

kebetulan stok cream cheese mmg dah lama dok terperam kat dalam peti ais tu...jadi sebelum cheese tu expired baik la cpt2 di 'baking'...

~ tolong tgk jer yer....don't kacau2 mama!! masa buat kek ni mmg suara mama asyik la t'jerit2 sbb afiqah sentiasa nak tambah itu/ini kat dalam adunan kek nih....haih..anak dara tu tangan mmg laju jer nak buat mcm2...~

~ taraaaa...kek dah siap..keluar jer dr oven anak2 dah sibuk tanya 'mama..dah blh makan???" lbh2 lagi dah tentu lah damya...peminat kek coklat!!~

~ ini keratan rentasnya...yg tepi2 tu dah di makan mya/fiqa...dia org suka makan yg garing tu...mya kata rangup..ehhehehe....sedap tau kek ni..pada aku lah...tp cheese tu mcm tenggelam di landa badai plak yer...ngeeeeee....apa pun rasanya mmg sgt2 lazat...terima kasih lah pada kak yatie & kak hana sbb kongsi resepi...~

~ tgk lah aksi2 dua beradik ni makan kek....makan kek panas2 mmg sedap..siap tambah 3-4 kali...bila mama kata " x blh habiskan...ni cu punyer" damya lak jawab "mama buatlah lagik..." aduhai anakku...mana sempat nak buat lagi....sudahnya mama ttp janji buat lagi tp tunggu baba gaji nnti sbb bahan2 nak buat kek dah x der...tunggu mama pi belanja dapur nnti yer....~

~ ini bahagian cu punya....cukuplah utk makan2 dgn housemate kan....aku mmg suka buat kek klu adik dtg umah masa dia cuti sbb adik mcm damya...penggemar kek!! aku ni suka buat jer...makan x la byk sgt....setakat rasa je cukup lah....~

~ yg ini pulak utk kawan mama...mamatina,sbnrnya along (aku panggil dia cenngini sbb dah biasa sejak kat UiTM dulu...) nak dtg umah utk tgk firas & aku nak bagi contoh2 manik (along ni baru nak blaja membeading..aku plak dah pencen...) tp kebetulan plak adik minta tlg hantar dia ke jb...jd aku sempat jumpa along kejap jer..sori yer long...lain kali kita sembang2 lagi & x lupa terima kasih bagi firas stokin n legging..sweet jer,tp kene tunggu firas besar sikit lah kot baru blh pakai... :) ~

p/s: klu nak resepi marble cheese cake ni blh tgk kat blog kak yatie atau kak hana.


5 cerita dari hati:

☆ lieya latif ☆ said... Reply To This Comment

uihhh nampak moist sgt laaa lia oiiiii.....lieya pun same ngan anak2 dare lia suke tang tepi tu....rangup jek....hihihihihi......

baik tul lia...siap baking kek lagi hah ....dpt geng2 cu dpt mkn kek buatan lia tu....

betul tu lia, cabaran nak masak2 ni kalo budak2 ni ade...suek tambah bukan2 dlm adunan ....heheheeh...rajin sebenarnye nak menolong..tapi bikin kite terjerit2 kat dapur dibuatnye hihihihihi

JaJa'Z said... Reply To This Comment

bagus betul dapat kak long mcm ni..cu manis request je lah bila time balik ek..lain kali akak ajar je cu manis tu nak buat..biar akak plak tgk cu manis baking..jadi ke tidak..hehehhe..jaja ni plak kureng kek ada cheese2 ni..tak brapa laju lalu kat tekak..tapi kalau masakkan ada cheese takpe...hehhehe

Mamamya said... Reply To This Comment

lieya....

mmg moist lieya...sedapppp hingga menjilat kuku..ekekeke....tp lia x la makan byk...suka buat jer sbb anak2 n adik2 suka..:)

citer bab anak2 tlg masak ni mmg la lia selalu jd tarzan rimba...lbh2 lagi klu si fiqa yg nak nolong...dr 1 jam blh jd 2-3jam baru siap masak....:)

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

sesekali tunaikan permintaan dia sbb bila balik sgmt dah ssh nak dapat makan yg sedap2....

akak ni pun klu bab2 kek...suka baking je tp x suka makan sgt...makan sikit buat rasa2 je cukup lah....

owhh..sama lah kita..i like cheese too... :P

shamsiah shamsuddin said... Reply To This Comment

tba2 terasa nak mam kek plak..
seyes sgt menggoda..
buat terliur seyh,,