February 17, 2011

Sungguh aku x rela!!!!!

x rela kenapa???????? nak tau...tgk sini...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
~ huaaa...sebenarnya sgt sedih bila aku akhirnya terpaksa bagi firas guna puting kosong nih...setelah aku cuba bertahan sejak dia lahir dulu....~

mmg sgt berbeza anak pompuan n lelaki kan...dulu masa mya/fiqa x der lah mcm ni tp firas ni bila jaga jer dari tido mulut mesti macam org yg sgt kehausan or kelaparan....bak kata nenek dah mcm mulut anak burung yg minta di beri makan.....

kdg2 b'botol2 susu n air masak dia minum n buat mama jadi risau sbb takut dia kembung sbb byk sgt minum air...klu x di bagi m'jerit2 pulak dia...menangis tanpa henti.....nak kata lapar...aku dah bagi makan nestum pun 2 kali sehari ....mmg lah buat cair2 je kan sbb takut mengganggu sistem penghadaman dia pulak....tp klu ikutkan bby mcm firas blm makan nestum lagi....

aku klu blh mmg x mau bagi firas guna puting sbb ssh nak pisahkan bila dah besar nnti n masalah paling besar pastinya akan effect kat pembentukkan gusi n gigi dia...aduhhhhhhh.....

ada sesiapa yg penah mengalami masalah ni x? blh bagi suggestion mcmana nak buat selain bagi firas puting kosong ni.....plzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz......

ini ada gambar selingan dari kakak firas yer...layannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.....

~ benda baru kannnnn...of coz lah dia yg paling teruja..sibuk tanya "bila baba beli?" "beli kat mana?" "kenapa bby nak kene hisap ni?" "kat mana keluar airnya?" last sekali soalan yg aku dah agak dah..." blh adik pinjam??? oneeeeeeeeee ajer" hurmmmmmmmm~

~ dok telek2 lagi puting tu...mcm pelik n x penah nampak puting cenggitu pulak....padahal klu balik kg puting nuha (sepupu dia org ni) selalu dia lah yg buat main....~

~ bila mama dah mula bising2...dia pun jawab" okey...okey..okey....adik simpan" haih....mcm2 ragam dia.... ^__^ ~



16 cerita dari hati:

Kakzakie said... Reply To This Comment

Mamamya,

Anak kakak semua hisap puting masa baby. Mudah nak tidur lena. Tapi sebaik tidur kakak cabut dari mulut. Guna masa nak tidurkan dia je... Bila dah 5-6 bulan biasanya automatik tak nak dah. Sebab masa 4-5 bulan dia dah mula kenyang makan/minum sebelum tidur. Yg penting masa usia terlalu baby kita nak dia lena dan kita pun nak juga lena. Hehehe....

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

selamat temgahari kak lieya
jangan risau..
dalam 1 tahun lebih dia tak akan mahu..
sebab dah banyaks ituasi yang ayu perhatikan, sama mcm umai..mula2 melalak, mulut mcm haus jer..bila bagi puting okey

ayu pun risau mcm kak gak..akhirnya...dalam 1thn 1 bulan dia dah pandai berlari...dia tamo puting lagi...

wahida said... Reply To This Comment

liya, dulu anak saya si abang gitu lah, sedaya upaya saya tahan x bg puting, sudahnya saya kena mengalah sbb mulut dia asyik mengomel je mcm org kelaparan..bila dah sumbat, baru diam...tapi saya pisahkan dia ngan puting bila dia masuk genap umur setahun...
si adik lak, dia yg x nak puting, awal2 lg dia reject sbb pernah my MIL bg, tp dia yg x nak..hehehe...
x tau solution ni...saya rasa better bg je puting tu kot...jgn risau, nnt masuk setahun awak pisahkan dia ngan puting ni tau...

firas comel!!

Zaidah said... Reply To This Comment

tak tahulah mama sebab anak2 zai tak hisap puting...ngehhh...

p/s nama anak kita samalah ....

dieya said... Reply To This Comment

serius betul muka kak ngah fiqa belek pacifier tu.. macam profesor :-D

my adik dulu pakai pacifier sampai tumbuh gigi. then digigitnya pulak benda alah tu sampai berlubang, so kejap2 kena beli yg baru. kalau tak bagi nanti jadi tarzan. kalau gi mana2 skali pacifier tertinggal confirm my dad kena u turn kereta pegi kutip :-D

ada org pernah suruh my parents letak garam, but my parents takmo. so relakan je laa.. bila dia dah malu ngan kawan2 dia sendiri berenti.

~aSFaLiZa~ said... Reply To This Comment

anak lelaki mmg cepat lapar kot kak. tu yg mulut nya kena menyumbat jek mcm anak saya tu

shamsiah shamsuddin said... Reply To This Comment

er..nak komen tak tau nak kate ape..
tapi harap firas sihat sentiasa la,..

AZLINA said... Reply To This Comment

Assalamualaikum Mamamya, tahniah dr akak atas kelahiran baby Firas yg comei sgt tu. Ketinggalan bebeno la akak ni...Anak2 akak 5 lelaki tp sorang pon takde yg suka puting. Slalu kalau tengok baby mcm nak nenen je, akak bagi puting yg ori tu..bila baby dh biasa dgn yg ori depa x nak dah puting plastik tu. Puting plastik ni x elok utk pembentukan rahang & gigi baby..Cuba la tukar ke yg ori tu...hehe

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zakie...

skrg pun lia buat mcm tu kak...bagi dia puting tu bila dia nak tido jer....bila nampak dah lena tu cpt2 lia cabut..risau jg klu dia terjaga bila di cabut putingnya...tp alhamdulillah dia terus lena....

terima kasih atas nasihat n panduan... :)

Mamamya said... Reply To This Comment

ayu...

harap2nya firas ni pun x lama la guna puting ni akak risau sbb ada sesetengah budak smpi umo 2-3 tahun masih nak puting lagi....

tq yer ayu...

Mamamya said... Reply To This Comment

wahida....

anak lelaki mmg mcm tu agaknya yer...sbb dulu masa mya/fiqa mmg x jd mcm ni...bila dah bagi minum susu or air masak terus senyap...firas pulak dah bagi susu/air n nestum lagik tp still nak melalak jer..adehhhhh..tu yg kene redha je lah bagi puting tu... :)

tq wahida...

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zai...

bagusnya kan anak2 akak x hisap puting...lia ni firas je la nampaknya nak hisap puting pulak....

nama akak firas ke?

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

malu dgn kawan2???? maknanya sampai umo berapa dia hisap puting tu...sampai sekolah ker??

aduhhh...parah tu klu firas pun x mau pisah puting smpi ke besar....:)

Mamamya said... Reply To This Comment

asfa...

ye la agaknya asfa...sbb anak akak yg pompuan dulu x mcm ni pulak.....

Mamamya said... Reply To This Comment

shamsiah....

xper2 akak faham...blm ada pengalaman kan...eheheheh...

terima kasih atas doa utk firas... :D

Mamamya said... Reply To This Comment

kak azlina...

waalaikumussalam kak...terima kasih...xper2 lambat pun x per ;)

masalahnya kak anak lia ni x mau yg ori...dah puas bagi tp dia x mau..makin melalak lagi ada ler sbb dulu 2 org kakak dia pun x mau yg ori...sedih kan.....

apa pun terima kasih atas nasihat akak.... :D