February 07, 2011

cuti CNY yg ceria.....

lama sungguh x update blog...maklum lah namanya pun bercuti kan....

sebenarnya bukan lah lansung x on lappy ni...tp aku buka sbb nak renovate 'umah' kecil kesayanganku ini...rasa mcm nak bagi lebih kemas & selesa sikit.....

so,aku pilih kaler ijo ni sbb aku mmg sgt suka warna hijau....rasa tenang jer.......klu ikutkan x habis renovate lagi nih...ada lg yg nak kene touch-up sana sini.....tp nnti lah slow2 aku buat.....

ni nak share citer kami masa cuti CNY......aku balik kampung kejap jer sbb nak hantar adik (cu manis) balik.....sian adikku yg seorg ni sbb dia salah seorang mangsa banjir di Segamat....teruk kan banjir kat Segamat kali ni...tp apa pun alhamdulillah sbb smlm adik call dia kata semua buku2 dia selamat...cuma ada sikit lah baju2 yg mmg berlumpur sbb x dapat nak diselamatkan......lupa aku nak tanya ttg dokumen2 penting ( surat beranak,sijil PMR/SPM dll) selamat or dah hanyut.....

masa dalam perjalanan balik ke kampung aku sempat snap beberapa keping gmbr banjir di Kota Tinggi....masa tu air dah mula surut...banjir kali ni x la sebesar banjir tahun 2006 dulu....

~ air yg dah hampir surut...masa ni ramai tauke kedai dah mula kemas brg2 semula.....~

~ ini antara aktiviti kat kampung aritu....aku dah siap buat inti dari umah n minta adik buatkan kulitnya....tp kan...ada citer sedihhhh....uhuhuhu...inti yg aku buat tu t'lbh masin....tp ttp habis licin juga karipapnya..:D perasan x gambar ni x der muka sapa2...yg ada gmbr tangan jer (yg anak2 kecik tu x kira yer...) sbb bila aku ambik gmba je masing2 dok jerit "alaaaaa...kak long ni nak masuk blog la tue.....!!" ohohoho...sudah semestinya kan....kakakmu ini kan blogger yg suka tepek2 gmbo...ngeeeeee.....masing2 risau gmbo comot2 kuar kat sini....don't worry kak long ambik tang tangan je yerk.......~

dan ari sabtu (5hb feb) adalah birthday adik yg ke-22....sebelum dia balik ke segamat, kami semua sempat meraikan majlis hari jadi adik kat Senibong....majlis di sponsor penuh oleh adik aku yg no.2 memerangkap pak ngah yg sgt baik hati pada anak2ku.....^___^ terima kasih yer pak ngah...tahun depan mudah2an dapat bonus berganda lagi...blh belanja kami makan2 lagi...ngeeeeeeeee....^____^

org mmg ramai giler..t'utamanya org2 singapore, parking full!!! puas juga lah pusing sana sini cari parking....sampai naik hangin en.suamiku itu.....

meh layan gambar kami makan2.....kita org pun makan besar sempena CNY....1 malaysia kan.....

~ kami lah blogger x tegar...ngeeee ^__^ sampai2 jer terus kuarkan hp...cu kata " yeahhh...blogger2 nak snap gmbo!!" ~

~ kek yg juga di sponsor oleh pak ngah...~

~ anak2 sdra tumpang potong kek....sgt hppy anak2ku ini....dalam perjalanan balik damya dah sibuk order kek yg sama bulan okt nnti utk b'day dia....haihhhhhh.....sapa lak yg kene sponsor utk kakak nnti yer....???~

~ menu kami mlm tue...x sempat lah nak snap satu2 lauk pauk yg ada yer.....siput gonggong pun ada...3 pinggang RM90 tue.... adeh mahalllllll!!!!~

~ slice cheese cake yg aku buatkan utk cu kali ke-2..sblm tu aku dah buat satu utk makan2 masa cu datang...pastu dia order lg utk di bawa balik ke segamat....sedap kek ni, anak2 suka sgt...moist n lemak berkrim.....~

~ ini lah adikku ( yg belah kanan....yg kiri tu isterinya ) yg yg telah bermurah hati sponsor makan besar mlm tue.....terima kasih yer dik...tahun depan belanja lagi..... :D~

happy rasanya dapat berkumpul adik beradik w'pun sebenarnya ada seorg lagi yg tertinggal sbb dia dok kat sarawak.....klu ikutkan cuti kali ni aku dapat jumpa dgn adik2 en.suami juga tp di sebabkan faktor cuaca n banjir masing2 terpaksa tukar plan sbb takut terkandas x dapat balik.....x per lah semoga ada kesempatan di lain waktu........


10 cerita dari hati:

wahida said... Reply To This Comment

wah...renovate rumah ye..cantik2..
siput gonggong tu apa liya...first time dengar..siput sedut tu biasa lah dgr...mahal ya rupanya siput tu..
wah, rajinnya buat inti karipap dan cheese kek...nampak sedap la kek tu...huwaaaa!!! kan dah teringin!!!

eqbalzack said... Reply To This Comment

wahhh...jadual padat sungguh ni...
pengisian bersama keluarga yg best!
saya CNY dok rumah siapkan research je..hehe

Mamamya said... Reply To This Comment

wahida...

sajer bagi kemas sikit n sejuk mata memandang n membaca... :)

siput gonggong ni x sama dgn siput sedut,klu nak makan kita kena tarik isinya keluar...rasanya lebih kurang mcm sotong...klu kita beli yg mentah x la mahal cenggini...1kg lbh kurang RM15 tp sbb dah masak jd mahal plak.....

ohohoho...lupa la wahida peminat tegar cheese kan.....mmg sedap kek tue...moist sgt2... :D

Mamamya said... Reply To This Comment

abg eQ...

mmg padat dan sgt ketat time table skrg ni...kerja kene pantas..sama mcm abg eQ juga lah..:)

☆ lieya latif ☆ said... Reply To This Comment

tu la liya....lieya mase mule2 bukak blog liya ni dah pelik2..eh betul ke blog liya nie...rupenye dah tukar cat...rajinnye la hai...... lieya gak laa malas nak godek2 blog heheeheheheh......

wah sonoknye lik kg mkn2......terukkan banjir kat segamat tahun nie.....sian mangse banjir.....

eh liey tak penah mkn siput tu.....tingin nak cube.....cam sedap lak ...harge pun leh tahan mahal kan....

Mamamya said... Reply To This Comment

lieya...

ehehehe...sempat curi2 masa masa firas tido...rasa mcm nak cari 'suasana' yg selesa sikit la lieya...mcm serabut je yg dulu tue....

a'ah...mmg teruk kat segamat kali ni...klu 2006 dulu kota tinggi yg teruk terjejas...nasib baik lah buku2 adik tu dapat diselamatkan klu x menangis lah nak beli semula.....

siput tue mmg sedap lah lieya...try la..klu kita beli n masak sendiri x ler mahal gitu....tp ssh sikit nak dapat kat pasar....

mamalieyna said... Reply To This Comment

salam rindu...!! ^_^

oooh bertuahnya ada org sponser mmajlis makan2 gini..hehe..untunglah ucunye..

kek beso, yummy..sure suka budak berdua tu..hehe..

dieya said... Reply To This Comment

si blog hijau sedang bertugas.. lalala.. :-D

nampak kemas sangat cat baru ni. gambar2 kat header pun cun.

meriah betul celebrate birthday cu manis. siap ada assitant 3 org tolong potong kek.

eh k lieya dah abis pantang ek? cepatnya!

Mamamya said... Reply To This Comment

iena....

salam rindu jugakkkkk....:D

sekali sekala mmg seronok b'kumpul mcm ni kan...k'btlan pula adik dapat bonus berganda n bermurah hati sponsor majlis ni....alhamdulillah...

dah tentu lah iena...paling suka damya ler..pantang jumpa choc cake...^__^

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

ehehehe...cari templete loreng x der lah..klu x dah tentu akak 'cat' kat cni....

mmg meriah dieya...kebetulan cuti CNY pula...jd semua dapat b'kumpul....

blm habis la dear...baru 1 bulan...ada lg 14days to go....:D