February 22, 2011

amboi rajinnyerrrrrr........

beginilah ragam anak2 bila balik dari sekolah...masuk jer pagar umah mulut x henti2 citer ttg homework....

x sabo2 nak buat....x sempat nak makan pun...dah sibuk nak siapkan dulu homework yg teacher bagi...alhamdulillah mmg seronok tgk dia org bersemangat mcm ni...harap2 kekal lah sikap mcm ni sampai besar nnti ye nak.....jgn bila dah besar nnti sampai nak kene rotan bagai baru t'kulat2 nak buat homework.... :)

~ tgk lah damya ni...dgn rambut kusut masainya....lps je buka baju sekolah terus mandi...x sempat nak sikat rambut pun terus capai buku...hurmmmmm.....kakak dah semakin pandai mewarna n menulis...damya tekun bila buat keje...dia lah yg paling riuh bercerita apa saje aktiviti yg dia buat kat sekolah....dan yg paling aku suka skrg dia dah fasih baca doa makan dalam bahasa arab,melayu n english.....alhamduilllah......~

~ afiqah pulak....terus x nak mandi lansung!! balik jer terus punggah segala buku yg ada dalam beg...pastu klu buat homework semuanya dia nak buat....yg teacher x suruh buat pun dia nak buat...tp nak menunggu dia habiskan buat keje mmg sg menuntut kesabaran....byk sgt songehnya...ada2 ajer....kejap nak air lah..nak susu lah...nak makan bekal yg x habis di makan kat sekolah td lah.....pusing kanan/kiri.....haihhhhh....kdg2 buat mama naik hangin!!! semangat nak buat h/work b'kobar2 tp byk main jer.....~

suatu hari nnti bila damya n afiqah dah pandai membaca..aku akan bagi dia baca blog ni...biar dia tahu mcmana ragam dia org masa kecik2 dulu......

p/s: pagi ni afiqah sakit mata la pulak....td aku x bagi pi sekolah dia melalak nak pegi juga...sudahnya aku pesan kat teacher dia td klu sakit tu makin melarat aku suruh dia call......


14 cerita dari hati:

@e_da said... Reply To This Comment

aduhai so sweet.. rajin betul.. kita doakan semoga semangat mereka terus mcm ni untuk belajar.. gud girl!!

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

kak lieya,,
umai demam...

PS: rajin sangat si cilik berdua tu...
umai ala atikah...macam banyak kerja sekolah..hujung2 lebih main..heheh

Mamamya said... Reply To This Comment

eda...

terima kasih atas doamu..eheheh....

JaJa'Z said... Reply To This Comment

bebudak baru tau dunia pembelajaran memang excited kak...sebab age mcm mya and fiqa ni ialah time diaorang nak explore macam2..harap2 sampai ke besar la rajin mcm ni..sejuk perut mamanya kan...unlike bebudak skang ni esp bebudak sekolah zaman skang..bagi kerja umah seminggu pun tapi bila time nak bincang, sket pun tak berjawab..kadang2 kertas yg dibagi pun hilang...tention jek rasa..

bagus gak bagi diaorang baca blog akak ni..tunjuk sket gelagat2 diaorang masa kecik..heheh

Mamamya said... Reply To This Comment

ayu...

afiqah kene sakit mata la pulak....tgh risau ni mcmana keadaan dia kat sekolah...

afiqah mmg gitu lah...bila h/work dia habis dulu...mula lah dia kacau kakak pulak....

☆ lieya latif ☆ said... Reply To This Comment

alahai sejuk mate melihat kaletah anak2 lia...rajin2 sumenye.....tak yah di kerah2 masing2 rajin buat homework yeak.....semoga menjadi anak yg bijak yeak ...amin.....

peel anak2 kite mmg same laa lia....dan kebetulan yg mmg selalu jek same kite nikan...sonok plak hihihi......

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

alahai.. sejuk perut ibu mengandung..

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja....

tu la yg kdg2 akak risaukan...skrg kemain lagi bersemangat nak buat h/work esok2 klu dah besar liat pulak nak buat keje umah...mmg kene 'bedal' la jawabnya.... (tp x smpi tahap kene dera lah yer...)

azila said... Reply To This Comment

heheh..rajinnya adik kakak ni.bagus2, nilah cth2 pelajar cemerlang k.lia, tahniah:)

Mamamya said... Reply To This Comment

lieya...

dia org ni mmg rajin kemain lia...siap menangis klu salah sorang x dapat h/work...harap2nya biarlah sikap ni kekal sampai ke besar nnti....jgn kecik2 jer rajin...bila dah besar jd sebaliknya pulak....

tu la kan...semakin kenal semakin byk pulak persamaan.....seronok lah...;D

wahida said... Reply To This Comment

wah..rajin kemain bebudak tu...
gud girl!!
sampai sakit mata pun, dia nak gi skul jugak...punyalah sonok dorang kat sekolah tu kan?

Mamamya said... Reply To This Comment

sari...

alhamdulillah....mudah2an smpi ke besar la dia org ni rajin belajar...amin.

Mamamya said... Reply To This Comment

zila...

ehehe..terima kasih zla...doakan lah mudah2an kakak/adik rajin belajar smpi besar nnti...

Mamamya said... Reply To This Comment

wahida...

gitu lah ragam si afiqah ni...dulu kemain liat nak ke sekolah...smpi ke cari 'ubat' skrg dah sakit2 gitu pun semangat nak ke sekolah.... :)