February 08, 2011

Membaca jambatan ilmu....

selamat mlm......

sejak anak2 dah mula bersekolah n ada bby firas ni kami mmg selalu tido awal...dah x penah nak stay lewat2 mlm lg...klu dulu payah sungguh mata ni nak lelap...dok lah terpusing kiri/kanan...sekarang letak je kepala kat bantal sure terus belayar.....zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

tp sblm tido ada aktiviti wajib yg mesti di buat....

~ begini lah aktiviti kami anak beranak sebelum masuk waktu tido.....damya akan request utk di bacakan buku cerita...kdg2 bukan satu tp hampir semua buku2 yg ada.....nak x nak melayan la baba dgn kerenah anak2....kdg2 sampai kakak merajuk n sanggup x minum susu bila mama/baba x tunaikan janji utk baca buku....baba la yg selalu jd penglipur lara sbb anak2 tau mama dah ada bby so...dia org x kan kacau mama...~

~ tekun baba membaca siapa ada intonasi suara yg berbeza bila bercerita....^___^~

~ huaaaaaaa....nampak x afiqah dah mula menguap...?? dah ngantuk lah tue....~

alhamdulillah...senang hati bila anak semakin suka membaca,menulis dan mewarna...lbh2 lagi sejak dia org mula sekolah ni...hari2 nak mewarna buku....balik jer sekolah x sempat nak letak beg dah sibuk bercerita ttg homework....harap2 biarlah sikap ini kekal smpi kakak n adik besar nnti.....amin.



10 cerita dari hati:

Amy said... Reply To This Comment

teringat amy wak2 kecik2 dulu, slalu abah baca kn buku,law x baca buku,abah slalu bercerita...:)

mamalieyna said... Reply To This Comment

seronok tgk anak2 yg bersemangat gini kan..harap2 anak2 eina nnti pun gini..ada si baba melayan oklah, takla teruk si mamanye..kan..^_^

sampai nguap2 dah afiqah ye..hehe..comel!

☆ lieya latif ☆ said... Reply To This Comment

eh eh bagus ni lia oiiiii....kecik2 dah didik cam ni...nanti dpt jadikan amalan atau habit sehari2....rajin betul abahnye melayan haa....bagus2 heheeheheh.....sweet jek lieya tgk tau!

pic afiqah menguap tu leiya suke tu....comel...heheheheh...esok2 firas lak join sekali yeak....

dieya said... Reply To This Comment

teringat masa kecik2 dulu dengar bedtime stories sebelum tidur.. cinderella, snow white, peter rabbit.. macam2 laa.. sampai sekarang ada lagi buku2 tu kat rumah my parents.

my dad byk belikan buku english supaya anak2 dia biasa guna perkataan2 english, then akan lebih yakin nak ckp english. maklumlah language ni kena practice baru fasih kan.

kecik2 dah biasakan dengan buku, besar nanti mesti mya and fiqa bertambah pandai! :-)

Mamamya said... Reply To This Comment

amy..

seronok kan klu ingat kisah2 lama ni...anak2 ni harap2 smpi besar la rajin membaca....jgn dah besar esok malas pulak mmg kene rotan!! :D

Mamamya said... Reply To This Comment

iena...

harap2nya mcm tu lah iena...anak2 ni kene didik dr kecik kan...kata org melentur buluh biar dr rebung....

Mamamya said... Reply To This Comment

lieya...

aduhai lieya oiiii...hehehe :D klu x di layan minah2 kecik ni mengamuk sakan...x mau dia minum susu bagai...nak x nak mmg kene layan ler......

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

akak ada belikan juga buku english...tp biasanya mya/fiqa t'kebil2 jer sbb x faham so,akak kene translate semula kat dia org....

btl la dieya..english ni penting utk masa depan sbb tu akak masukkan damya kat kinder school yg mmg ajar fully english...alhamdulillah dah byk peningkatan...

JaJa'Z said... Reply To This Comment

bagus2..dr kecik kena asuh bebudak ni rajin membaca kan....

tgk gambar last tu..fiqa menguap kemain luasnya..hehhehehe

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

alhamdulillah anak2 ni suka bila mama/baba baca buku cerita..maklumlah x pandai membaca lagi....harap2 sikap ni kekal sampai dia org besar nnti....