February 10, 2011

ragam afiqah......

dah lama nak buat n3 ni...tp asyik tertangguh jer....

aritu lieya ada tanya kat aku mcmana reaksi/respon kakak2 firas ni bila ada bby....
klu nak citer mmg mcm2 ragamnya....kdg2 buat kau rasa geram n nak marah...kdg2 pulak terhibur dgn kerenak damya n afiqah....kali ni aku citer ttg afiqah dulu sbb dia lah yg paling byk ragam...

afiqah ni mmg sgt rajin bab2 tolong ambik kan baju,pampers,susu n segala barang2 firas lah....senang citer bila aku memerlukan apa2 panggil je lah nama dia mmg laju mcm peluru dia dtg...kdg2 aku panggil damya pun afiqah yg dtg....sampaikan b'rebut2 nak tolong mama....
tapi dalam masa yg sama aku x blh terleka atau terlepas pandang dgn aktiviti dia....

dia suka bagi firas minum air masak...klu lah elok2 x per..kekadang tu di tonyoh jer kat mulut si adik..dah melalak le si teruna kecik tue...selain tu dia suka buat benda2 yg x terjangkau dek akal..ada2 jer idea dia nak buat kat firas.....cnthnya: sikat rambut firas dgn gaya ala2 kmdo!! ganas semacam...klu le lemah lembut x per juga,kdg2 di picit2 tangan/kaki firas....

di hayun buai adik tu w'pun buai tu dah b'gerak sndri guna letrik....senang citer mmg x blh leka dgn fiqa nie....bahayo!! klu la du buatnya di angkat2 si adik tu..x ke nayo.....haihhh...harap2 jgn la smpi ke tahap tue.....

~ ni 1 lagi aktiviti yg mmg paling2 dia suka.....main wet tisu....tiap kali adik b***k dia pun kecoh2 la nak tolong ambikkan...pastu ayat dia "mama adik nak oneeeee aje...." w'pun itu dah kali ke-10 dia ambik....sabo je ler....~

~ tgk la muka tue klu mama marah2 dia....pandai je nak ambik hati.....~

~ ntah apa2 jer dia buat dgn wet tisu tue....~

~ dok mengelap la pulak penutup tong sampah....hahhh..lupa nak citer td...dia juga paling rajin buang pampers firas sbb suka main tekan2 tempat penutup tong sampah....^__^~

~ ni aksi sebenar tau...bukan lakonan semula.....tgk la dia kacau adik tido....elok jer org tue tido dia pi bagi minum air pulak...~

~ mama dah take over...dia nak belai2 pulak rambut adik...hurmmmmmmm~

~ kak ngah a.k.a adik....(x blh nak panggil dia kakak..x tau la mcm dah terbiasa panggil adik....) yg sgt hyperaktif....w'pun apa pun dia sgt2 sayang kat firas...takut bila mama kata nak bagi adik kat org....mula lah menangis....~


15 cerita dari hati:

Sha@Mama Tina said... Reply To This Comment

hehe..kelakar la fiqa..tapi cute!

Nazz@Purple said... Reply To This Comment

kecik2 dah pandai jaga adik..comey..

☆ lieya latif ☆ said... Reply To This Comment

hadoi laaa...lieya tegelak sorang2 tau lia depan pc nie.......comel tapi mmg lucu....camne laa lepas ni mia mija ade adik...mesti same keadaannye mcm lia lalui ni skrang heheheeheheh

tang sikat rambut n bagi air tu lieya suke tu....mmg takleh dibiarkan kan...kene tgk2...kalo tak masak laa baby firas kene buli nie heheheeheh....

ape2 pun mmg terhibur tgk gelagat si afiqah...dah ler rajin.....lieya suke buli kalo pi tgk baby kan, ckpkat kak baby nak amik adik...sure melalak2 budak tu takut adik kene amik...ni kalo sakat si afiqah best ni sure meraung2 kikikiki

My Bloggie ! said... Reply To This Comment

yup !!! saya menyokong 99.9 % hahahaha afiqah mmg budak yg sgt2 hyper. kdg2 geram. kdg2 nak marah tapi xjd bila dia buat karenah.. huhu sabo jela kak. dugaan haha

mamalieyna said... Reply To This Comment

hehe..ragam anak2 ada adik ye..hikhik..comel jer..dh dpt bayangkan sbb pernah tgk kakak melalui pengalaman ni, bila anak masuk 2,3 ..hehe..

dieya said... Reply To This Comment

pandai kak ngah.. rajin tolong mama jaga adik ye!
happy tengok fiqa tak jeles kat adik. sweet je cara dia bagi adik air sambil usap2 rambut tu :-)

mulut muncung masa main wet tissue tu sangat comelllll!

Mamamya said... Reply To This Comment

along...

aduhai long...kdg2 mmg kelakar tp kdg2 buat aku naik hangin...haih...sabo2....

Mamamya said... Reply To This Comment

nazz...

blh jaga bby tp mama kene pantau... :D

Mamamya said... Reply To This Comment

lieya...

hehehe...gitu la ragam anak2 ni..kdg2 buat kita terhibur tp dlm masa yg sama kene tgk2 selalu...mmg bahaya klu di biarkan...ye la kan...dia org ni bukan faham pun..namanya budak2... ;)

x saba nak tunggu reaksi mia mija pulak lps ni....mesti sweet juga kan.....

lia mmg selalu sakat si fiqa ni..oenah masa tuan umah dtg tgk adik dia n kata nak ambik adik dia di tariknya kaki firas...klu ank patung kompom dah tercabut kaki...haru btl!!!

Mamamya said... Reply To This Comment

cu manis...

aduhai dik...makin mcm2 ragamnya sekarang.....pening di buatnya...:)

Mamamya said... Reply To This Comment

iena...

gini lah klu dah masuk 3 org iena mmg kelam kalibut di buatnya.....letih tp kdg2 terhibur dgn kerenah masing2... :D

p/s:dulu kita kecik2 pun nakal juga kan..... ^__^

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

happy juga lah dgn sikap rajinnya tue...tp mmg selalu kene pantau takut buat yg bukan2 kat adik dia....

fiqa mmg selalu buat mulut muncung cenggitu....dr kuar perut dulu dah muncung2 mulutnya..sbb tu kecoh kalah joyah..ehehehehe...

Zaidah said... Reply To This Comment

adoi mama...takut dia pijak n angkat adiknyer tu...sebab bbeudak macam nie sayang memang sayang adik tapi pastu dia akan geram....jaga2...

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zai...

btl la kak..sbb tu mmg lia sentiasa pantau jer aktiviti dia...bahaya kan....hrp2 dia x buat la yg pelik2...

win@momyShaneQeisha said... Reply To This Comment

mama adik nak oneeeee aje...." comelnya.suka sangat tengok rambut afikah yg curly tu.