February 13, 2011

aku mmg langgar pantang.....!!!!

entry kali ni tiada gambar yer....dalam sejarah ni sbb biasanya paling tidak pun mesti aku tepek sekeping gambar kat setiap n3....refer pada n3 di SINI, aku penah kata akan ada sessi luahan perasaan kan......

dulu aku penah baca kat blog kawan2...blog ini umpana diary utk diri sendiri...kdg2 tempat utk meluahkan perasaan pun yer.....

kali ni aku cuma ingin berkongsi perasaan dgn kawan2...tiada niat apa2 pun....cuma ingin melepaskan apa yg bersarang dalam hati sejak kebelakangan ini....uhuhuhu...bunyinya mcm sedih kan...mcm emosional jer...org kata jiwa kacau...ngeeeeee.....^__^ tp nyatanya aku bukan berkecil hati atau rasa marah pada sesiapa....sekadar meluah n berkongsi rasa...klu ada sesiapa yg rasa mcm x larat jer nak baca blh la skip jer n3 ni....no problem...x der hal punya....ini n3 jujur dr tuan punya blog...

berpantang kali ni byk cabarannya berbeza dgn dulu...dulu aku bersalin ceasar,masa aku bersalinkan afiqah damya baru b'umur 1 tahun 2 bulan...slps discharge aku balik umah mak...semua mak yg buatkan...

sampai cukup 2 minggu aku balik melaka (masa tu aku dok kat melaka....),aku mula buat kerja2 umah yg ringan sbb en.suami dah mula b'kerja....tp di sebabkan masa tu damya kecik lagi cabaran nak menjaganya x sehebat sekarang....

masa aku bersalinkan firas,damya n afiqah dah mula bersekolah....mmg lah en.suami bercuti 3 minggu extra 1 minggu dari dulu...tp bersalin normal terlalu byk pantang larangnya (pada aku lah....) cabarannya bermula apabila aku perlu handle anak2 yg dah bersekolah ni....

afiqah sgt manja....maklumlah lama jd 'adik' masa mula2 nak sekolah dulu terlalu byk ragamnya dan aku rasa aku x mampu nak buat sendiri bila en.suami dah mula keje nnti...kami carikan 'ubat' utk afiqah supaya dia senang bangun tido n suka ke sekolah pening juga masa tu bila tiap pagi dia menangis x mau pi sekolah...masa baba ada kat umah dia nak ke bilik air pun berdukung...sampai pernah mandi dgn baju2 sekali...

b'jam2 memujuk rayu supaya dia bgn tido n mandi....b'macam2 janji manis yg kami taburkan tp x menjadi juga....tp bila dia tgk kakak dah siap pakai kasut barulah dia t'kedek2 nak ke bilik air....2-3 kali juga lah dia terlepas bas sbb lewat...tp itu en.suami ada...klu lambat pun baba blh hantar.....

tp apa yg aku takutkan rupa2nya x berlaku pun...alhamdulillah...bila en.suami naik kerja...hari petama tu aku mmg kelam kabut sikit tp afiqah x byk ragam...mudah jer dia ke bilik air cuma bila time nak mandi tu dia nak aku mandi sekali dgn dia...x per lah janji dia nak ke sekolah dan x menangis.....

damya x der masalah...sentiasa ceria jer...wlu pun kdg2 moody...

itu bab jaga anak...blm lg buat kerja2 umah...

ramai yg bertanya "eh..lia ko dah buat semua keje2 tue??"

"haih...dah pakai seluar ker??? x pakai kain batik lagi???"

"aiksss....lajunya ko berjalan..."

aku bukan x nak berpantang ala2 org dulu2..ala2 zaman 60'an dulu....sentiasa berkain batik n berbengkung sepanjang 100 hari...berjalan stail oshin dlm drama jepun tue...tp dgn nak handle anak2 ke sekolah mcm ni,aku mmg x berkemampuan utk buat mcm tue.....serius..aku x tau lah org lain tp sejujurnya aku mmg x blh buat......

bagi mereka2 yg ada pembantu atau tinggal bersama org tua mmg x der masalah..semua keje pembantu/mak yg buat....x perlu masak....sampai masa makan tinggal duduk n makan...x perlu nak basuh/sidai baju...x perlu nak sapu/vacuum/mop umah....tapi aku??? aku kene buat semua tu sendiri....

x kan lah nanti en.suami balik keje aku nak bagi makan biskut kering n kopi 'o' jer...atau pun beli nasi bungkus jer... :(

aku perlu mengejar masa...bgn perlu awal pagi..siapkan baju n air utk en.suami..,mujurlah en.suami bukan jenis yg sarapan pagi kat umah...dia cuma minum segelas susu anlene @ kopi 'o' jer....pastu nak siapkan baju sekolah anak2 (en.suami yg iron baju anak2 aku x buat.....), siapkan bekal utk mya/fiqa( bekal ni nak kene tanya dia org dulu apa yg dia org nak bawa...x kene gaya menangis x nak bawa bekal sbb x menepati citarasa.....sabar je kan...), pastu mandikan n siapkan dia org lagi...klu terlewat t'tinggal bas pula.....

jadi mcmana aku nak buat???? mustahil rasanya nak suruh en.suami yg buat semua keje2 umah bila aku rasa aku dah berkemampuan utk buat semua tue....

kdg2 x sampai hati nak suruh or minta tolong en.suami buat itu ini sbb rasa mcm terlebih manja pulak klu setakat keje ringan mcm vacuum umah (bukan menyapu pun...),memasak,basuh baju (humban jer dalam mesin bukan kene pikul pi paya ke apa...) lg pun mlm pun dia sama2 tlg aku jaga firas..sama2 x cukup tido....

jd..salah ker aku klu langgar semua pantang larang yg biasanya org dalam pantang buat????

w'pun aku dh buat keje2 umah tp aku masih menitik beratkan keselamatan diri..aku sentiasa ingat pesan MIL "along...jgn angkat benda2 berat...jaga ibu jari kaki tu jgn sampai tersandung apa2...nnti bentan"

citer bab makan pulak...w'pun blh kata aku dah x makan lauk ikan singgang or ikan cencaru bakar setiap hari tp aku ttp memilih lauk pauk yg bersesuaian....klu sayur2 yg sejuk n byk angin (kangkung n sayur2 yg menjalar) yg tajam (nenas) aku x makan pun....

setakat makan daging n ayam x salahkan??? salah ker ek???

makan seafood pun cuma masa kat Senibong aritu jer...itu pun bukan lah melantak sampai x ingat dunia....

hurmmmmmmm.....itu cara aku...kdg2 kita berlainan pendapat kan...

apa yg aku buat ni mmg kebanyakkan melanggar pantang org tua...tp aku terpaksa.....

ada juga yg bertanya..."aik...kata busy sgt tp sempat jer melayan blog n fb?"

betul....mmg aku sempat buat semua tu sbb hampir semua n3 kat blog ni aku dah siapkan awal n tepek kat dlm "draf" (kdg2 petang bila firas tido aku cpt2 buat stok utk entry) jd,bila pagi anak2 ke sekolah aku peruntukkan 2 jam ( 8-10 pagi) je utk update blog n blogwalking umah kawan2....

tu yg kdg2 aku dapat baca n3 jer tp x sempat drop komen...klu ada masa free baru aku dtg balik n tinggalkan komen....x best la kan org dah sudi dtg blog kita tp kita buat derkkkk jer...



******mood sedih huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...lambatnya 21hb Feb...ukuks...ini baru btl2 cerita dari hati >__<*******

p/s: weekend ni dapat buat beberapa 'stok' entry lagi....alhamdulillah....




13 cerita dari hati:

JaJa'Z said... Reply To This Comment

stay calm kak....dugaan kecik je tu..jaja memahami...asalkan akak sihat...anak2 pun ok..it;s ok...be stronh yek..tak lama dah tu...

Sha@Mama Tina said... Reply To This Comment

Rilex la is..aku pun rasa berpantang sesangat2 mcm anak sulung tu tak sesuai la bila dah ada anak 2 ke 3..tak cukup masa nak duduk semata2 kan..

Aku banyak tengok makcik2 aku yang bersalin selang tahun ..berpantang yang duduk berlunjur cuma kadang-kala seminggu je. Lepas u..ikat bengkung dan dah mula bersilat dgn anak2..

Asalkan kita tahu menjaga diri aku rasa takde masalah..one more thing..ubat mesti terus makan..menyokong kesembuhan diri kan..

rilex la..normal la tu..

dieya said... Reply To This Comment

it's okay k lieya.. janji sihat semuanya..

artis2 hollywood tu pun mana ada pantang2 sampai berbungkus ke, pakai kain batik ke, jalan mcm jepun ke.. tapi lepas bersalin body cantik jek. demi moore 3 hari lepas bersalin dah buat yoga. heidi klum sebulan lepas bersalin dah buat catwalk for victoria's secret.

so i think k lieya bergerak gerak gerak khas tu still okay, selain utk buat kerja rumah, utk kecergasan diri juga kan.

takpe kak, seminggu je lagi.. lepas tu MERDEKA! :-D

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

uhuhuhu...melayan perasaan je ni jaja....klu x dilepaskan kang meroyan plak... :) it's ok..emosi masih stabil ni....

Mamamya said... Reply To This Comment

along...

ye la kan long....bukan la skrg ni aku x berpantang lansung tp x sama mcm berpantang anak sulung dulu...x blh nak b'rehat2 sgt.....

ubat ttp aku makan spt biasa...kesihatan dalaman kene jaga kan....

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

btl la dia...tp kdg2 org sekeliling x memahami keadaan n situasi kita.....tp akak x la berkecil hati....cuma kdg2 tertekan juga la...

but don't worry...akak masih ok jer...malas nak fikir2 sgt kan...yg penting sihat n ubat/vitamin harus di makan....

tq kerana memahami.....:D

azila said... Reply To This Comment

Askum K.Lia...erm, sedih plak zla baca cter akak ni.Xper...zla tahu xkan akak sengaja nak langgar pantang kan?dlm keadaan gini..nak tak nak kena buat jugak camana pon, tp extra hati2 yer k.Lia:)..jap jer lg, pasni suma back to normal la tu..insyaAllah.

Mamamya said... Reply To This Comment

zila...

terima kasih atas doa n sokongan.....kdg2 keadaan memaksa kita buat perkara2 yg kita cuba elakkan...tp alhamdulillah semuanya terkawal...:)

☆ lieya latif ☆ said... Reply To This Comment

pada lieya plak lia...bergantung pada tahap 'kekuatan' badan seseorg tu...kalo lia tahan tak jadi masalah rasenye.....

cam lieya ni pun, yg ke 3 ni insyaallah bakal pantang sendiri.....sebab mia mija dah sekolah sygplak nak cuti lame2 kat kg n dieorg tak ke sekolah...so lieya pun nanti bakal cam lia jugak.....hubby pun amik cuti seminggu jek takde extra2 pun...cume syukur sbb opis husben lieya dekat sgt2...so ape2 hal leh jek calling2 die.....

takpe lia, yg penting lia sihat n tak demam..demam time pantang tu org kate bentan kan.....mudah-mudahan lieya nanti pun kuat cam lia....amin

Mamamya said... Reply To This Comment

lieya....

insya'allah....mudah2an nnti lieya lbh kuat dari lia....kdg2 mmg penat menguruskan anak2 n kerja umah....kdg2 x sedar masa berlalu..baru nak duduk jer tgk2 jam dah pukul 4 ptg...haihhh...kene buat minum ptg plak....mcm tu la keje x habis2 selagi blm melelapkan mata....

blm lagi firas berjaga malam....kdg2 kelat2 mata nak bgn pagi...

tp itulah pengorbanan seorg mama kan....:)

Kakzakie said... Reply To This Comment

Assalamualaikum Lia,

Kena jaga juga kesihatan tu. Kakak nak cerita org kg kakak. Masa bersalin anak ke 5 baru kesannya ada dan terpaksa hadapi hingga kini. Dia ada kedai runcit, tiada pembantu, suami kerja, anak2 masih perlu dipantau, berpantang hanya seminggu-dua saja dah buat semua kerja macam org tak bersalin. Mulanya demam, pening kepala, kabur mata dan akhirnya buta. Ini kisah benar Lya. Tapi apa-apa pun kita tak tahu apa sebenarnya disebalik penyakitnya.

Berhati-hati juga Lya. Jangan lasak sangat ye...
Minta perhatian/bantuan suami.

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zakie....

waalaikumussalam....terima kasih atas nasihat kak zakie....lia hargai sgt2....

lia ttp berpantang n menjaga kesihatan diri juga kak cuma x mcm org dulu2..berpantang sampai 100 hari....

insya'allah lia akan sentiasa berhati-hati... ;)

Nora Asfa said... Reply To This Comment

Assalamu'alaikum Lia,

Besar sungguh pahala yang Lia perolehi.. semoga Lia tabah menghadapinya.. tempoh pantang pun tak lama lagi dah nak habis kann.. tapi dalam keadaan berpantang jangan lupa pakai bengkung untuk lakukan kerja sebaiknya hingga 60 hari. Emak akak dulu pun macamtu jugak lagilah anak ramai dan masih kecil2.. semua kena buat sendiri.. basuh pakaian guna tangan, masak guna dapur minyak dan kayu.. menggosok pakaian sekolah anak-anak guna arang.. tapi Alhamdulillah badan dia sihat hingga umur 60an jarang demam.. mungkin dia berbengkung dan rajin makan jamu.. Bila dah mencecah 70an ni biasalah sakit-sakit tu kann..

Apa-apa pun Lia jaga kesihatan baik-baik ya.. akak respek kat Lia kerana menjalankan tanggungjawab dengan baik.. tentu suami dan anak-anak bertambah sayang dan menghargainya :)