March 23, 2011

begini kisahnya.....

terima kasih pada kawan2 yg memberi komen di n3 "jiwa kacau"...sememangnya hati ini masih gundah gulana memikirkan situasi n bakal2 kemungkinan yg akan dihadapi....


sebenarnya begini ceritanya.....

hari isnin ptg, masa en.suami balik keje....dia b'tau kemungkinan besar kami akan berpindah semula ke Melaka...tp bila tu masih blm dapat dipastikan lagi... masa en.suami sebut perkataan "pindah" tu dalam kepala ni dah ligat fikir mcm2....yg paling merisaukan aku adalah anak2 yg dah bersekolah ni....dia org baru je masuk bln ke-3 bersekolah...klu pindah....nak pi cari sekolah baru...yuran sekolah mesti kene bayar lagi n mcm2 lah ( cth:buku,uniform sekolah)

pastu rumah pulak...aku sememang TAK MAHU duduk kuarters...pengalaman 5 tahun lalu buat aku jadi serik n fobia dok kuarters...kenapa???? biarlah itu menjadi rahsia n pengajaran utk aku sendiri....x mau dah nak mengenang pengalaman pahit.....aku ckp dgn en.suami,x nak tahu mcmana caranya dia nak buat....yg penting aku mmg nak dok luar (tetiba t'ingat umah sewa lama aku kat melaka dulu...sgt2 happy masa dok kat situ....)

klu blh nak cari umah yg dekat dgn segala kemudahan mcm umah sewa lama....dekat dgn Melaka Sentral, sekolah,Tesco,Giant,Mydin,Jusco, Pasar Borong & Pasar Besar Melaka.....tp aku tahu agak mustahil lah nak dapat umah yg lokasinya mcm dulu......x kisah lah kat mana pun janji aku dok luar......

pastu bila dah balik melaka..en.suami akan duduk kat P****K (maaf yer terpaksa di dot..dot..dotkan begini..karang kene saman lak...bagi yg x faham...buat2 lah faham...ngeee) dan pasti slps ini akan sering di tinggal2kan lagi....terpaksa aktif dalam persatuan yg sgt2 aku x suka...uhuksss....mampukah aku nak berhadapan dgn org2 yg sebenarnya aku dah x mahu jumpa sampai bila2......wawawawawawa.........

akhirnya mimpi ngeri yg aku takutkan selama ini akan menjelma kembali......

dan semalam...belum pun reda gundah gulana hati ini...en.suami call b'tau dia kene out-station ke Kedah selama 18hari!!!!!!

arghhhhhhh......tidak2!!! mcm nak pecah hati ini....kami akan ditinggalkan di saat2 aku n anak2 (kecuali firas) tgh demam+batuk+selsema....sebenarnya aku x kisah sgt ttg diri aku ni...tp yg merisaukan aku adalah afiqah...dia yg paling teruk skrg,bimbang asthma dia dtg balik....klu dibuatnya dia kene malam2 buta..sapa nak anta dia pi klinik utk ambik oksigen????? masa ni lah baru aku rasa betapa pentingnya kemahiran memandu,aku ni harap lesen jer ada...tp penakut plak nak memandu....aduhai....kete kancil tu sampai hari ni aku masih x penah bawa sekali pun.....agak2nya lah klu aku redah jer bawa kete tu mcmana yerk??????? alahhhh...tayar kete kan ada 4...x kan t'golek2 punya lah...betul x??? (pujuk hati sendiri..........)

so,skrg ni aku ada masa 2 hari jer utk buat persiapan segala keperluan sepanjang ketiadaan en.suami selama 18 hari, segala belanja dapur harus disettlekan...pi klinik utk ambik stok ubat anak2....belanja basah aku x risau sgt sbb weekend blh minta tlg ayah anta pi Kip Mart (mujurlah dekat dgn ayah kan......)

dan ada satu lagi yg membuatkan aku sgt2 sedih dan pastinya aku akan rasa sunyi sepi sebab laptop & broadband ini akan dibawa oleh en.suami ke Kedah.....maka blog ini turut akan bercuti selama 18 hari....huaaaaaaaaaaa...lama tue,mesti aku akan rindukan kawan2....byk n3 korang yg x akan dapat aku share sama2....sob..sob...sob......sedih2!!!

kepala ni dah pening..tambah pusing dgn berita yg terkejut2 mcm ni....dan pagi ni tetiba aku rasa mcm nak makan ni.......

~ maklumlah jiwa masih kacau bilau lagik kan.....selera pun mcm bercelaru jer...ngeeeeeee..ni maggi pi sekolah tau!! bukan maggi bodoh2 jerk...mcm2 aku boh kat dalam tu, ada udang,sotong,crab stik,telo n wajib ada cili api....b'asap2 makan sebab pedas...sajer nak bagi segala pening2 ni keluar...terbang ikut asap mi maggi ni......^___^,hidung pun makin tersumbat dek penangan cili api nih.....~



p/s:masih terasa kepenatannya mengemas sebelum n selepas pindah umah & bila mengalami situsasi spt ini baru aku sedar n t'ingat dgn kata2 seorang sahabat "menjadi isteri seorang perajurit negara kene sentiasa pandai berdikari....jgn sentiasa terlalu mengharapkan kehadiran suami disisi..." ya!!! aku harus belajar berdikari sendiri.........................



16 cerita dari hati:

Lelord said... Reply To This Comment

hah pindah melaka balik? kalau aku ade sana mesti aku merayap umah ko cam dulu2 kan.
xpe is, kalau ko kd pindah pun aku kan kalau balik cuti lama huhuhu.

xpe is pelan2 kayuh lama2 mahir la drive

JaJa'Z said... Reply To This Comment

aduhhh..ni betul2 jiwa kacau ni...kalau jaja la..bab pindah2 ni la yang paling tak suka..nak kemas, nak pindah then kemas lagi..main plak dengan anak2 kecik kan..sah2 la lagi letih..

nampak gayanya sempat ke tak kalau jaja nak berkunjung ke kota tinggi ni..tah2 tukar plan ke melaka plak..wah! dekat la ngan dieya..eh, dekat ke ek???

tak kira la jadi isteri sapa2 pun kak..kita sepatutnya memang kena berdikari..kalau mcm akak lagi la..main dengan suami yg selalu kena out station..lama plak tu...slow la bawa keta tu..lama2 mahir la..

tapi yg tak bleh tahan..lappy ngan broadband pun bawak sekali pi out station tu...alaaaa..macam mana la kita nak gossip2 kak...cukup la dulu terseksa sebulan terputus hubungan time bulan puasa..ni 18 hari plak..

pesanan utk en Komando....: sila beli lappy baru khas utk kak lieya okeh..hehehhe

wahida said... Reply To This Comment

alamak liya, aku lak yg rasa x best skang ni, sbb aku meletakkan diri aku kat tmpt ko..

1) aku pun x suka pindah randah ni, kesian kat anak2, pastu bertambah lg duit nak bayar sekolah baru dorang..
2) aku pun pernah duk kuarters masa kat Kluang dulu( sbb mak polis), aku mmg x suka duk kuarters, mcm2 hal weh...aku pun malas nak citer, u know i know...
3) aku pun x suka nak aktif berpersatuan bagai neh...x kose mak nok!! jaga anak lg bagus!!
4) kat umah ko ada aerochamber tak utk pam kan afiqah kalau dia kena attack asma? inhaler ada x? kalau x de, ko mintak tolong la jiran2 anta ke klinik amek neb ye, tapi harap2 afiqah sihat sepanjang hubby ko x de neh...
5) yang paling aku x tahan tu, siap laptop ngan berukben dibawak lari sekali tu...abes tu x bersiaran la ko selama 18 hari ni? huwaaaaaaa!!!
6) tetiba ptg ni rasa nak megi lak...ko kijam!!

amek ko, komen aku panjang lebar!!

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord....

en.suami tu mmg kepakaran dia diperlukan di kem sg.udang...silap2 sampai pencen aku kat melaka....lama weh sampai tahun 2032!!!

arrr...yg blh jumpa n dapat lepaking dgn ko tu i likeeeeeeeeeeee...:D

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

mmg sungguh kacau bilau ni jaja....tp pasal pindah tu en.lmdo ada minta penangguhan sampai hujung tahun...harap2nya approve lah....nak pindah umah ni makan b'bulan baru settle.....nak kemas sebelum & selepas pindah dgn anak2 yg hyper aktif nie aduhai......

insya'alla...rasanya sempat jumpa jaja...klu jumpa kat melaka pun best juga...'kampung' dieya tue....

haih...citer bab laptop n b/band ni lagi sedih....18 hari x bersiaran pastinya akan sunyi sepi lah hidup ini.....huaaaaaaaaaaaa..nak nangis kuat2!!!!!!

Mamamya said... Reply To This Comment

wahida...

wawwawawa...mmg sgt2 x best skrg nih...

1) betul tu aku setuju...kene bayar yuran n beli uniform bagai...pastu anak2 baru nak kenal kawan2 kat sekolah dah kene pindah plak.....
2)yesssssssssssssssss...i know u know!!!! mmg x suka!!
3)persatuan ni sepatutnya mendatangkan kebaikkan...tp byk lak yg terpesong dr landasan....
4)aku baru nak cari inhaler utk letak kat umah...in case dia kene secara tiba2 aku bagi dulu..harap2nya mcm tu lah...tp aku tgk batuk dia makin teruk plak.....
5)ha..yg ni mmg aku rasa nak pengsan kejap...sodih bonar hati den nih...huhuhu...18 hari aku akan rindukan ko tau!!!
6) ekekekeke...buat tau jgn x buat...sedap woooo makan panas!! ngeeeeeeeeeeeeee....

aku suka komen ko...lg panjang dari n3 aku pun x per....^_____^

ZanaNordin said... Reply To This Comment

zana mcm boleh agak jer kak
naper akak risau2 tu...betul plak tekaan zana
yelah...askar nie mcm polis, cam warder penjara
tak tetap kat satu2 tempat tu kan...

if pindah melaka
jauh gark akak dari family kat sini kan...
tp if kena gark pindah
nak buat mcm mana kan kak
dah arahan.....
insya allah....semua ok kat sana

kak..if tak confident bawa kereta tu
try ngan kereta auto dulu kak
insya allah ok...kereta auto senang sikit..coz' kadang2 yg jadi phobia orang bawa kereta nie coz' tak biasa main clutch ngan minyak tu...tu yang kekadang kereta terberhenti tengah jalan...
if auto nie....tekan jer lah minyak tu....sampai2 tempat yang nak di tuju..asas2 yang lain tu tak jadi masalah sangat kot.....

sila minta laptop and broadband utk akak..he he he

lama tu kalau 18 hari tak boleh online

halila Ibrahim said... Reply To This Comment

salam kenal.. ye..

situasi sama mcm sy .. ank pun asthma jga n suami kadang2 kena keje luar.. nasihat saya.. bawak juga la keta ..mula2 pelan2 n amik jalan yang x sibuk lambat sikit x pe.. janji nanti kita dh cekap terer la.. apa2 jalan pun..

mula2 sy bawak 2 kali la juga sy langgar keta org, kadang2 pasal kona x lepas..
tp bila pikir, kita kena berdikari... sy cuba2.. dan alhamdulillah skrg agak cekap juga la.. pasal2 kadang tgh malam anak jd lelah kena p sendiri ke hospital.. anak2 lain sy minta tolong jiran2 jaga..\
sy n suami tak da sesiapa di sini, keluarga semua d perak n KL..
so ..bila dok tempat orang.. sy kena ramah2 juga tapi bertempat .. supaya sesak2 ada juga org nk tolong..

Sha@Mama Tina said... Reply To This Comment

La..is..aku ni belum sempat beramah mesra dgn ko lagi..da nak pindah da ke. manik pun lom sempat nak gi amik..da nak pindah ke.. sedihnya...

pindah randah ni la satu menda paling tak best..aku tak suka langsung. tapi da suami perajurit negara..terpaksalah menghadapi.sikit hari lagi anak2 akan faham.. :)

Hehe..kalo ko duk luar..mana tau aku leh berjalan2 ke melaka kita lepak2 dgn lela sekali kan..huhu bestnya bunyi dia..

Apa pun..betul nota selit terakhir tu..ko kene berdikari lagi beberapa percent is..bukan apa..untuk kebaikan anak2.Betul la dibuatnya en.komando tak de..anak2 perlu ke klinik..susah juga tu. Kot2 ada emergency ke..lagi la payah..

Ala..aku dah sedih da nih..jangan la pegi cepat sangat...nanti aku takde kawan.. huhu..

dieya said... Reply To This Comment

ooo.. macam tuh rupanya..

dieya pernah dgr gak drama org2 yg dok kuarters kerajaan. byk sangat penjaga tepi kain org. tu tak masuk "penjaga" yg tak nampak.. ooopps.. misteri nusantara dah pulak..

aik.. kena masuk persatuan? ala2 puspanita ke.. tak suka pun kena masuk.. acara wajib eh?

waduh 18 hari takde lappy.. memang jiwa kacau gitu! i'm gonna miss u a lotttttt!!!

sokong k jaja 200%!!! tuan kmdo belikan laa lappy satu kat k lieya, yg cikai pun takpe asalkan boleh connect kan. cian k lieya tak dapat blogging.. pls.. pls.. pls..

k jaja, tak laa dekat sangat, mau 45mins ke sejam gak from my kg.

pesanan penaja: balik p****k nanti silalah teruskan misi menyiasat ye..

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

kak lieya--
waduh..........
sedihnya bila kak cuti berblog..walah................sure rindu kat firas,,,
tang nasihat si jaja dan dieya tu ayu setuju..minta en sheikh belikan lappy lagi lah......

kak............kak kena kuat, kak memang dh ditakdirkan kena berpindah..namun..kak kena belajar bawa kereta gak..
kak kenal ayu kan??
ayu pun tersangat2 takut time en zalie tiba2 mendadak jatuh sakit...

kak BOLEH!!!

Mamamya said... Reply To This Comment

zana....

gitu lah dik...mmg lumrah lah pindah randah ni kan...uhuhuhu..selain penat berkemas kene lak tanggung risiko perabot umah yg akan calar balar sepanjang proses pindah randah ni...sedih2....

tp tu la...mcm yg zana b'tau...nak x nak kene pindah juga...nak buat mcmana kan...redha je lah dik oii...tp mmg jauh la dgn family..sekarang 2-3 hari kdg2 ayah/mak dtg cni...klu dok melaka payah sikitlah dgn mak yg dah kene dialisis tu....arghhh...sedih lagik....

pasal kete ni pun satu hal..apasal akak penakut sgt yerk..( soklan silaa jawab sendirik...uhuhuhu) en.suami dah belikan kete auto pun x reti2 nak bawa....x blh jadi lah,anak2 dah sekolah ni mmg kene pandai bawa kan...redah je lah....

Mamamya said... Reply To This Comment

halilah...

familiar lah nama ni...:) salam kenal....

tu lah..nampaknya sya mmg kene cuba belajar utk bawa kete semula...dah 5 tahun pencen nih...harap hidukan lesen jer...tp bawa kene x penah....

anak2 dah sekolah n tambah ada yg kene asthama lagik...mmg seris kene pandai bawa memandu...

terima kasih sgt2 atas suggestion tu...dulu masa sya mula2 dapat lesen penah langgar pokok,divider & tong kat tgh jalan lagik..aduh...kelakar rasanya...

harap2 lps ni sya akan lebih berani.....

Mamamya said... Reply To This Comment

along...

tu la pasal..sedih kan...tp suami try minta postpone sampai hujung tahun...harap2 dapatlah hendaknya...aku baru 1 tahun++ dok sini...x sampai 2 tahun pun lagik...dah nak kene pindah....hadoiiii...

aku mmg akan duduk luar long....X AKAN DOK KUARTERS....x suka!!! lagipun dok luar mmg more privacy...

yer..yer..yer...mmg aku kene lbh berdikari kan...lagi2 dgn keadaan afiqah yg mcm tu n anak2 dah sekolah...ditambah dgn en.suamiyg pastinya akan kerap out-station lps ni...

aaku akan jadi kawn ko smpi hujung nyawa...:D cuma kita dah jauh sikit lah lps ni...ala...jb-melaka 2 jam je ikut h/way....ngeeeeeeeee

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...


ye begitulah cerekaramanya....:P!!

hurmmm...begitulah lumrah dok di kuarters ni..mmg byk yg suka "singkap2" kain, yg muka b'talam2....hisssss......tak suka..tak suka..tak suka.....no matter what..akak mmg nak dok luar....

ni lagi 1...persatuan yg sepatutnya mendatangkan kebaikkan...tp dah jadi tempat sok..sek..sok..sek...citer hal 'dalam kelambu' org lain...lagi x suka..x suka..x suka......!!!

18 hari dieya....i gonna miss u toooooooooooo!! lama kan...sedih2...mmg nak kene request lah ni...dapat note book pun jadilah kan..kan..kan....

wawieeeee!!! ejen 007 akan memulakan tugas dgn penuh dedikasi....lalalalalala......

Mamamya said... Reply To This Comment

ayu...

nak buat mcmana dik...lappy cuma ada satu...kene lah bagi pada yg lebih memerlukan....uhuhuhu...insya'allah ada rezeki nnti nak juga beli 1 lagi...dapat note book pun jadilah....

tu lah ayu...akak kene cekalkan hati lah memandu kete ni..ssh bila en.suami x der n anak2 pula x sihat.....

yessss...mmg boleh!!!