March 18, 2011

Buah Pelaga

selamat pagi Jumaat....

buat n3 sambil2 masak t/hari...maklumlah arini ari jumaat kan...en.suami balik awal...so,masakm pun kene awal jugalah.....

arini masak simple2 jer....bayam+tauge+fish ball masak air,grg ikan cencaru n sambal belacan....senang & simplekan??? aku klu masak yg mesti ada lauk yg berkuah..ada sayur & ada sambal....3 kategori tu mesti ada....klu lauk x der yg berkuah karang t'cekik lak bila makan... ^___^

arini nak share citer ttg buah pelaga...korang kenal kan buah pelaga...t'ingat dulu2 masa aku duduk dgn nenek aku kat kg dia selalu nyanyi lagu ni "pek kak kapilaga...org pekak b'laga2"..ngeeeeee aku klu tgk buah pelaga mesti ingat kenangan nih...(uhuksss...lamanya aku dah x balik kampung nenekku itu......sob3..!!!)

~ini lah rupa buah pelaga (tq en.google) pada sesiapa yg x tahu lah....tp aku pasti semua org mesti kenalkan...~

gini kisahnya...aku dah lama x beli rempah2 3 sekawan ni (buah pelaga,bunga lawang & kulit kayu manis) sbb biasanya klu beli aku mmg suka beli byk2...kdg2 sampai b'tahun baru nak habis...sungguhhhhhh!! aku x tipu...simpan dlm esbok tahan lama rempah2 tu.....

kebetulan aritu aku check stok rempah2 ni dah nak habis...last aku beli kat Mydin Mall Melaka,kiranya dah setahun yg lalu la kan.....

so,masa pi belanja kat Smart aku pun dgn senang hati ambik buah pelaga ni 1 penyedok (penyedok yg mmg biasa disediakan kat tmpt jual rempah ratus ni..x la besar sgt ) tetiba masa en.suami pi timbang.......toing3!!! RM10++ wahhhh!! t'gezut kami....mak aihhh...awat mahal beno????

cpt2 en.suami pi check balik...kot2 salah letak harga...tp mmg btl lah....mahal rupanya buah pelaga ni.....korang tgk kat bawah ni....

~ 1kg RM106.99 tau....waduhhhh....yg ni aku dah pi ambik sekali lagi...dapat ciput je RM5.14,yg tadik aku tuang balik....~

aku x pastilah samada korang mmg dah tau harga buah pelaga ni mahal ke idak...tp aku mmg x tahu...

tp buah pelaga ni bukan kita nak guna byk pun klu masak kan....paling x pun 2-3 biji jer...biasanya klu masak sup,kicap OR kari barulah aku guna....



17 cerita dari hati:

hanees said... Reply To This Comment

amboi kak, tak kan mahal smpi seratus kot...diorg salah key in rege kot...akak tak tnye diorg ke psl rege tu?

☆ lieya latif ☆ said... Reply To This Comment

SEDAP TU lia menu arinie...simple tapi tu laa yg syok...kene sgt regu sayur masak air ngan sambal belacan...ikan lak goreng garing2...mmg sodap wooo!!! heheeheheh

same laa lieya pun dah lame tak beli....dah mkn bertahun kot tak abis2 kikikiki....mmg laa, sume bende dah mahal skrang ni....adoi laaaaa!!

wahida said... Reply To This Comment

suka pakai buah pelaga ni bila masak sup tulang...

liya, sedihnya baca n3 lia yg kat bawah ni...huhu...x tergamak nak habiskan baca, dah menangis, semoga mereka semua tabah...

JaJa'Z said... Reply To This Comment

jaja tau buah pelaga..tapi tak pernah guna pun buah pelaga ni..sebabnya jarang beli..ke tak pernah beli ek..? kalau ada pun jaja selalu beli yg satu set siap campur tu jek..beli satu peket kecik..sekali guna dah habis..jaja jenis yg kalau masak kureng sket nak guna menda2 ni..buat serabut masakkan jek..heheh bleh?? kecuali masak sup or kari tulang ke..memang jaja letakla..but in small quantity..

ZanaNordin said... Reply To This Comment

uish kak lia
mahalnyer...takkan sekilo cecah seratus kot kak...takut dia salah key in tu kak...adeh..

tp betul gark..bukan byk mana pun kan guna buah pelaga nie utk masakan
zana suka guna bila masak kicap...bau dia best jer....

zana selalu beli yang paket kecik2 tu jer kak..yg 3 serangkai tu jer...sumer cukup..senang..almaklum...zana nie bukan rajin sangat nak memasak....sat lagi....baik2 mcm akak rajin masak pun dah setahun..mau kalau zana yang beli banayk tu bertahun2 jadinya

Lelord said... Reply To This Comment

huhuhu aku x penah hamek tau pun berapa rega buah pelaga.

ko punya tu made in pakistan tu yg mahal kot lalallalal. eh tapi kat doha kan buah pelaga ade kaler2..kuning, ijo ngan yg biasa tu

Mamamya said... Reply To This Comment

haness...

tu la kan...mahal giler,2-3 kali en.suami check harga buah pelaga tu...tp mmg btl x silap letak harga....

Mamamya said... Reply To This Comment

lieya...

ngeh3...menu ringkas jer tue...cepat di masak sedap di makan...:D,sambal belacan mmg sentiasa ada stok kat umah ni..senang klu malas2 nak buat sambal dah blh ambik kat peti ais...^___^

lia pun dah lama x beli...tu yg t'kejut bila tgk harganya dah jadi mahal cenggitu....

Mamamya said... Reply To This Comment

wahida...

samalah kita...klu masak kicap n kari pun lia ltk juga....

terima kasih sudi baca....semoga mereka berdua tabah dgn ujian n dugaan ini....

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

akak mmg suka beli byk2 gini senang klu nak masak apa2...blh kata kerap juga lah akak guna buah pelaga ni sbb rajin masak kari,sup n kicap....

Mamamya said... Reply To This Comment

zanna...

itulah dik...mmg t'kejutlah masa tgk harga tu...mcm x caya...tp mmg itulah harga sebenar skrg nih...

heheheh...klu sekali sekala masak mmg elok beli yg peket2 kecik je zana,tp rempah ni klu beli byk pun blh simpan b'tahun2...xder expired date...lbh2 lagi klu simpan dalam esbok...

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord...

selama ni pun aku x penah ambik tau pasal harganya sbb tu t'kejut bila tgk harganya mahal cenggitu...

ehehe..agaknya lah kot...tp aku tgk buah pelaga ni sama ajer ada yg diimport dr negara lain ker? eh..cantik gak ek klu ada yg kaler2...menarik tu...ko balik doha nnti blh kirim....

Kakzakie said... Reply To This Comment

Lia.... kalau org Melayu tak kenal buah pelaga memang nak kena terjun telaga nampaknya. Hehehe...

dieya said... Reply To This Comment

ooo itu buah pelaga namanya yek. yg kalu tergigit masa makan nasi beryani rasa nak terkeluar balik tuh ek?

kakzakie, dengan ini saya volunteer terjun telaga.. wawawaaa.. k lieya, pinjam payung terjun tuan kmdo sat!

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zakie...

hehehehe...ada juga yg x kenal kak....:D alamatnya kene terjun telaga lah org tu...pssstttttt (sapa agaknya tu yer...???? ngeeee)

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

ye la dear...itulah buah pelaga...:D antara rempah ratus yg wajib ada kat umah ni....

ngeeee....nak pakai yg mana satu payung sport ke AHO??? (agak2 faham ke...ngeeee..akak pun baru tanya en.suami...)

AED said... Reply To This Comment

Assalamualaikum,

Kami, di Al Munawarah Frozen Mart, jual pelaga ni RM 80.00 aje sekilo.

Kalau berminat, boleh call 017-2673912 (Mohd Alizar).