March 02, 2011

LAKSA SARAWAK

dah lama teringin nak buat laksa sarawak ni....aku kirim paste laksa ni masa mak/ayah pi umah adik kat Sri Aman,Kuching Sarawak....

1st time buat n aku sendiri x penah rasa laksa sarawak tu mcmana...jadinya aku mmg ikut resepi yg disertakan bersama paste laksa,cuma aku ada ubah sikit2 cara penyediannya m'ikut citarasa aku...

sebelum ni dah penah buat laksa johor (of course la kene pandai buat kan..I org johor...ngeeeeee), dah penah try buat laksam...tp tang mi laksam tu aku mmg fail la nak buat....asyik x menjadi jer,selalu aku guna kuew tiau & yg paling selalu aku buat dah tentu lah laksa penang...sbb sgt mudah n sedap....kali ni try laksa sarawak pulak.....

~ ini lah rupa paste laksa sarawak tu....ada 2 peket lagik,simpan utk bulan pose nnti....~

~ "aksesori" laksa sarawak.....tauge di celur, daging ayam yg disiat (mcm nak makan soto tu..) telur dadar, udang yg direbus,limau kasturi n daun ketumbar (tiada dlm gambar) ~

~ hahhhh..ini jgn ketinggalan....klu x der sambal belacan ni x cukup syarat lah laksa sarawak....pedas berdenting sambal ni....tp sodapppppp.....~

~ siap utk di makan...!!! sgt happy bila en.suami kata "sedap lah ma..." hohohoho....bangga tuh... ^___^ sebenarnya aku risau juga klu2 laksa ni x sesuai kat selera en.suami sbb sblm ni dia mmg suka makan laksa penang n laksam jerk....ok la tukan..lain kali blh buat lagik....~



p/s: mlm td dpt sms dr sorang cikgu tu kan...dia kata udang kat laksa aku kecik2...cetttt!!! sampai ati tau....tau ler en.hubby cikgu tu rajin memancing odang besaq2!!! xper2 nnti akak terjah kuantan yerk....kene sediakan udang besaq 2-3 kg tau!!!!!


11 cerita dari hati:

wahida said... Reply To This Comment

perggghhhh, gila la ko liya, buat laksa sarawak...aku ni laksa yg biasa tu pun x pernah buat, ni kan pulak laksa sarawak...mmg tabik spring kat ko...

sebelum ni masa sampai sarawak, haram x terliur ngan laksa dorang, sekali tgk laksa ko mcm sedap lak...tetiba teringin nak try...hehehe...

JaJa'Z said... Reply To This Comment

emmm..cikgu mana la tu yek...hehehhe..laksa memang piaww..nampak memang sangat2 sedap..tapi tak udang tu..kak lieya kalah lagi la..still tak bleh beat udang dr kuantan..hehehhe..

insyallah, ada rezeki bila kak lieya mai sini..jaja suruh zack gi mancing...kita makan puas2...

dieya said... Reply To This Comment

k lieya sila beratur ye.. jangan potong line.. dieya dulu mintak udang galah beso lengan kat k jaja tau! :-p

k jaja nyer ayat last tu best "jaja suruh zack gi mancing...kita makan puas2..."
b zack susah payah gi mancing.. kita semua makan je.. kwang kwang kwanggggg :-D

JaJa'Z said... Reply To This Comment

ah sudah!!! berebut la plak...first come..first serve okeh!!! heheh..cepat2 datang...kang kalau dapat besar betis tp tak datang2 jugak..jaga la korang berdua..hehehhe

memang la abg zack ko yg gi mancing dik..dia suka jek mancing tapi udang setakat sekor dua jek dia makan..kalau tak bagi dia langsung pun akak rasa dia tak kisah..sebab dia tak heran pun udang2 ni..tak berapa makan sangat..bini dia ni yg lebih!!!

hana said... Reply To This Comment

ya Allah lia... aku tgh `mengidam` nak makan laksa sarawak nih! huwaaaaaaaaaaaaaaa....

Mamamya said... Reply To This Comment

wahida...

uiks...aku waras lagi nih...ekekekek....ala aku buat yg instant je lah...main campak2 je terus jadik....

ko t'liur ker??? meh mai jb aku buatkan....ada 2 bungkus lagi paste laksa nih....

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja....ala cikgu tutttttttttttttttttttt...ngeh3!!! sedap la jaja...x sangka menjadi pulak percobaan pertama nih...yg paling best en.suami puji...t'sipu2 I tau!!!!

hajat di hati ni nak sgt2 ke kuantan nun....insya'allah suatu hari nnti yer... :)

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

aiyakkkk!!! takutnya udang beso lengan...itu udang gergasi kot...eheheheh.....

biasa lah dieya...tetamu kene la di layan bagaikan puteri...btl x jaja????

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

uikss...beso betis???? bior betuiiii....udang plastik kot tu...heheh...

ikutkan hati mmg nak cpt2 pegi tppppppp.....bak kata nabil "lu pikir la sendirik" :D

Mamamya said... Reply To This Comment

kak hana...

alalalala....jgn nangis kak...nnti darwish gelak guling2 tgk mama dia nangis...ngeeeee....

ala..lia buat yg instant jer kak...tambah sikit2 jer...xper2 sat lagi dah nak balik m'sia kan....blh lah ko buat byk2 kak.....

Ahliahnizam said... Reply To This Comment

Assalam,

Pelbagai produk makanan & kraf dari Sarawak. Jemput singgah :)

http://www.facebook.com/kedaiummie