March 11, 2011

Melentur buluh biar dari rebung...

terima kasih pada yg sudi memberi komen kat n3 "MOOD SEDIH: Maafkan mama"...alhamdulillah balik dari sekolah semalam kakak mcm dah lupa peristiwa sedih pagi td & aku pun x ganggu mood dia.....spt biasa tiap kali balik sekolah dia pastinya akan bercerita semua aktiviti kat sekolah...sibuk nak buat h/work....kebetulan petang smlm ramai yg dtg umah (atok,nenek & mak uda) sbb nak anta pak teh balik sarawak mlm td....

begitu lah lumrah menjdi ibu/mama...bila anak2 buat salah mmg automatik temperature naik m'dadak...tp last2 kita juga yg jadi sebak....tp mama marah bukan kerana mama x sayang....klu x buat salah x der sebab mama nak marah2....marah itu satu pengajaran utk anak2 supaya x buat kesilapan yg sama lain kali.....bak kata pepatah "melentur buluh biarlah dari rebung".......

ok lah itu citer semalam...x mo mood sedih2 lagi w'pun cuaca kat luar tu mendung n suram sejak semalam.....apakah ini petanda musim hujan gelombang ke-2???? dgrnya ada sesetengah tempat yg dah mula banjir......

pagi td bawa firas inject 2 bulan...alhamdulillah berat naik 700gm. so,skrg berat dia 5.7kg..seronok bila firas makin pandai tersenyum n bersembang (bahasa dia lah....) kdg2 pukul 2-3 pagi pun nak ajak kita b'ckp2 dgn dia.....

~ semakin tembam pipinya sekarang.....~

p/s: semalam n pagi ni x sempat bw......:( klu ada masa ptg nnti aku ronda2 yer....keep it touch!!!




14 cerita dari hati:

Mama Hanim said... Reply To This Comment

betul tu. niat ibu ikhlas, utk kebaikan anak2 itu sendiri gak kan.
Cek Nuffnang Dh Sampai.. Jom Gi Bank In Lah..

Kakzakie said... Reply To This Comment

Montel dah firas. Matanya mencerlang. Geramnya. Tak lama kena bulilah kakak dia yg dua tu....

mamalieyna said... Reply To This Comment

betul tu..anak2 bukan semuanya kita bleh iyaka jer..ada masa tertentu kena tegur n marah juga..kan3x..firas bumbumnyer...geramm..~

wahida said... Reply To This Comment

dah baca n3 yg bawah tu...sedih la...kesian kat kakak kena marah...huhu..

firas makin tembam...geram!!

Hikayat cik siti said... Reply To This Comment

kak eby pernah terbaca kt n.paper ad teknik2 urutan bayi n bnyak sgt kelebihan urut baby nie.....try akak search kt tenet...urut baby ad bnyak cara...dy ad tunjuk...salah 1 kebaikn dy dpt naikkn berat bdn baby,mudahkn baby tdur n dpt tingktkn perkembngan otak baby n also bley tingkatkn deria dorg...so baby akn belajar wlaupn dorg still kecik lg sbb mama bley ajar dy drpd sentuhan ibu....try kak ikut teknik 2...bgus...erra fazira jd duta..

Mamamya said... Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
Mamamya said... Reply To This Comment

mama hanim...

betul kan....klu dah jd 'buluh' nnti dah t'lambat nak dilentur...masa tu x blh nak rasa menyesal lagi....

syoknya dapat duit nuffnang...:)

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zakie...

he3...lenguh2 skrg klu dukung dia...ingatkan naik 1-2kg rupanya 700gm jerk...tp x per lah ada juga peningkatan n doktor pun kata ok...:D

ye la kak...skrg kakak2 ni sibuk tanya bila adik nak besar....esok adik dah besar kene buli dgn hero ni baru dia tau.....heheheheh...

Mamamya said... Reply To This Comment

iena...

btl2...anak2 ni klu buat salah mmg lah kene tegur/marah...klu dibiarkan takut t'lebih manja la pulak kan...

alhamdulillah makin sihat firas skrg....

Mamamya said... Reply To This Comment

wahida...

smlm mood mmg sedih sgt2...tp skrg ok dah...hehehe...

nampak tembam tp berat naik siput jer...uhuhuhu!!

Mamamya said... Reply To This Comment

eby...

tqvm dear...nnti akak try search yer...firas mmg x brp lena tido sejak akhir2 ni....ngantuk dibuatnya.....

Hikayat cik siti said... Reply To This Comment

kak long try tgk page nie....
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0310&pub=Utusan_Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_04.htm
http://cidaemjay.blogspot.com/2009/05/teknik-urutan-bayi.html

gud luck kak long.....bg firas jd cergas n cerdas membesar...bru la dpt jd komander..yes!!

Ayu said... Reply To This Comment

Assalam lia,
comel nya firas...nikalau dah naik bam2nya tu lagi comel ..macam kakak2nya..pat pipi tu yang akak tak boleh tahan..hehe

dieya said... Reply To This Comment

dieya pun dah 2 hari tak bw, bz sikit. ni jengah2 sekejap mana2 sempat. pasni kena packing, esok flight awal pagi.. adehhh..

firas nyer pipi dah makin macam kak ngah fiqa.. mmmbbbooppp!