March 09, 2011

MEE GORENG MAMAK

ini sebenarnya menu minum petang kami last week...klu x silap ari rabu...( wakakaka...ari pun dah lupa...nampak benor dah lama kan...ngeeee) masa tu lps hujan lebat..mmg ngam lah dapat makan mee grg panas2 cengginik...spt biasa lah resepi skodeng dari dapur Kak Hana dok jauh kat negara matahari terbit nunnnnn... (bila nak balik m'sia kak....blh lia pos paste laksa sarawak...),1st time aku masak mee grg boh rempah kari....mula2 rasa mcm pelik jer..x sabar nak tgk hasilnya....

alhamdulillah...mmg sedap..mantap!! t'angkat!! klu aku buka kedai guna resepi ni kompom kedai mamak kat depan taman aku ni lingkup...balik india daaaaaaaaaaaaaa..... ^___^ lain kali blh buat lagik....

aku mmg p'gemar mee..semua jenis mee mmg aku suka benau lah....tp en.suami lbh suka kuew tiau n anak2 suka mee hailam..( mee kuning lah....)

ehh..apa lagi share resepi la kan....memanjangkan ilmu yg ada...dapat pahala tau...meh2...jgn malu2 nak cuba,mmg x akan menyesal lah....( cehhh...promote nih..)

sumber: http://hanamemories.blogspot.com/2010/06/mee-goreng-mamak.html

Bahan-bahan

  • 500 gm mee kuning
  • 100 gm daging ) hiris nipis ( xder stok daging..lia tukar ayam)
  • 100 gm fish cake )
  • 1 cawan taugeh
  • 1 mangkuk sawi [potong kecil]
  • 3 sudu cili mesin.~~ nak pedas bubuhlah lebih
  • 1 sudu rempah kari
  • 3 sudu kicap pekat
  • 2 sudu minyak masak
  • 1 labu bawang besar [cincang halus]
  • 1 cawan putih telur @ 3 biji telur
  • 3 biji cili hijau@merah[hiris nipis]
  • hana tambah tomato (lia pung tambah juga..)
Cara-cara
  • Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
  • Masukkan daging dan kacau rata.
  • Masukkan fish cake. Biar sebentar.
  • Masukkan kicap dan mee. Kacau rata.
  • Masukkan taugeh dan sawi.
  • Ketepikan mee dan masukkan telur di tengah-tengah kuali.
  • Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
  • Masakkan mee agak kering.
  • Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan. ( lia boh dalam pinggan plastik je kak oiii...licin!! ngeeeee)


p/s: apa menu utk makan2 ptg ni yer.....tgk cuaca kat luar tu dah mula suram jer...skrg tiap ptg hujan....

17 cerita dari hati:

Kakzakie said... Reply To This Comment

Kalau anak kakak yg makan mesti tak cukup sepinggan tu. sikit sangat Lia bubuh. Kecur pulak dah kakak.

dieya said... Reply To This Comment

fuhhh.. telur mata tu pun ala2 mamak style.. menggoda sungguh!!!!!

food presentation mengancam la.. ala2 blog masakan gitu

hana said... Reply To This Comment

lia cayanggg..... ujung bulan akak sampai mesia.. ko pos eh pes laksa srawak... ujung bulan lagi satu aku bayo! kekekekekeke... xde la.. sajer tk nk nyusahkan ko..kekekekeke

wehhhh sodap la wehhhhh..ngences haku menengoknyer! bak mai dua pinggan!

Izan Ishak said... Reply To This Comment

wahhh...kak lia ni, mmg boleh restoran dah ni. dgn telur mata yg menggoda kalbu nih...sabar jelah nengoknya~

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

ya ampun...
sedapnya...tergoda dengan telur goreng goyang inulmu...hehehehe

vielyns said... Reply To This Comment

tau tak? mee goreng mamak ni la yang hubby serve lepas jer bersalin anak kedua ;) ..sedap sesangat! maklumlah, doc ckp makan jer ape2..supaya luka dalam tu sembuh dengan cepat! hahah

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zakie...

alahai..kesiannya,nnti klu ada rezeki kak zakie n anak2 dtg umah lia....lia buatkan byk2 yer..:D

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

klu nak grg telo mmg kene cenggitu klu x nnti x lulus ( judgement by mr.kmdo!!! uhuhuhu)

alamaks...mana ada dieya..presentation kat atas pinggan plastik je yang oiii...blogger masakan tu cantik2 pinggan dia org....:)

Mamamya said... Reply To This Comment

kak hana....

alalalal...cayang akak jugak...ngeeeee!! no hal la klu akak nak..xder menyusahkannya kak...bukan kene panjat bukit bukau nak cari rempah ratusnya...beli jer n abg postman pet blh tlg nganto....

dua pinggan??? sepiring pun tiado kak...dah entek..ekekeke..

Mamamya said... Reply To This Comment

izan...

he3...alahai akak gurau jer statement kat atas tu...masak utk makan sendiri je blh la izan...klu nak buka restoran tu...cam x blh jer..ehehehe....

Mamamya said... Reply To This Comment

ayu...

wawawawa....goyang ayu...jgn x goyang...!! en.suami mmg suka makan telo yg pattern mcm tu... :)

Mamamya said... Reply To This Comment

vielyns...

ha?? ye ker?? awalnya makan mee grg mamak?? hehehe..x per lah janji cpt sihat kan....

shams said... Reply To This Comment

teringat mak kat umh yang selalu nak masakkan tuk kami satu family..

Mamamya said... Reply To This Comment

shams..

x per cuti semester nnti blh suruh mak tlg buatkan yer....

JaJa'Z said... Reply To This Comment

waduh2...telur goyang tu..sekali dicucuk..meleleh donggg..hehhe..mujur la jaja tgk aru lepas makan popia basah..kalau tak, basah la keyboard ni dengan air liur jaja..hehehhe

mamalieyna said... Reply To This Comment

menarik sangat tu...ada resepi..nnti leh try..nyum2x...^_^

yelah sini pun ptg2 je hujan..hu~ susah la naik motor, kdg redah je hujan2 pun..sampai umah basah..hu~

vielyns said... Reply To This Comment

hoho~ tu la mamamya :D ..Alhamdulillah, xder apa2 masalah juga selepas tu..hehe