March 08, 2011

isma yg mana??????

ha...isma yg mana??? ini bukan nak citer pasal Isma Halil Hamzah atau Isma AF (AF berapa ek...x ingat lah sbb x brp suka tgk AF...) bukan juga Isma Aliff pelakon yg dah lama menyepi tu tapi citer ttg Isma yg ada kat umah wak leman...siapa pulak wak leman????

wak leman tu ayah aku lah.....

arini nak citer ttg adik b'adik aku yg tersayang.....nak simpan citer ni kat dalam "diary maya" ni supaya suatu hari nnti blh di baca oleh anak2, cucu2 n cicit2 aku..... (uhuksss....dimanakah aku waktu itu.....) senang dia org nak tau ttg salasilah keluarga.....

masih aku ingat lagi dulu2...bila org tepon umah nak cakap dgn salah seorg antara kami adik b'adik ni mesti akan keluar soalan ni.." nak ckp dgn isma yg mana???" sbb nama pangkal kita org semua bermula dgn "ISMA"...klu kat sekolah semua org panggil isma....sedangkan kat umah kami ada nama masing2...xder pun yg di panggil isma.....

aku penah tanya kat mak...mcmana dia blh dapat ilham nak bagi nama anak2 dia semua bermula dgn "ISMA" ni....tp mak kata dia x penah plan pun...nama2 kami ni semua adik2 dia yg bagi (kiranya makcik2 aku lah...) tp aku suka sbb unik jer kan...

dulu masa aku blm kahwin penah gak b'angan klu aku ada anak aku nak letak nama "ISMA" juga....tp angan2 x kesampaian sbb rasa mcm ssh pulak nak match...bila try nak match dgn nama 'isma' tu mcm x sdap je bunyinya....

meh lah kita layan kisah "ISMA"..............


~ nama aku korang mesti dah tau kan....tp x per lah aku tulis jugak kat cni...nama aku ISMALIANA..nama yg paling pendek antara adik b'adik...klu kat umah dah tentulah nama panggilan aku 'kak long' dah namanya pun anak sulung kan.....klu kat sekolah dulu mmg kebanyakkannya semua panggil aku "is" tp bila aku pindah sekolah kat kampung ( masa sekolah menengah dulu aku ikut nenek aku kat B.Pahat) ramai yg panggil "lia",masa kat UiTM pulak..ada yg panggil "is" (tp x ramai...ada lah 4-5 org jer) ada jugak yg panggil "lia"..aku x kisah lah yg mana2 pun sbb dua2 tu mmg nama aku.....dan bila dah kawin ni aku lbh senang guna nama "lia"~

~ yg ni MOHD.ISMAZUWAIRI....adik aku yg no.2,sampai sekarang ni aku rasa semua kawan2 dia masih panggil dia "isma" walaupun sebenarnya kat umah nama panggilan dia 'hery' (iskhhh...cam glamor plak yerk!!) ~

~ ini pulak adik aku no.3 ISMASASAFIZA....pun aku rasa masih ramai kawan2 dia panggil dia "isma",hanya yg betul2 rapat dgn dia jer panggil dia 'sasa' sama dgn nama panggilan dia kat umah...~

~ ini adik aku yg no.4,yg dok kat Kuching,Sarawak..nama dia MOHD.ISMAFAZRUL AKMAL...sama mcm adik aku yg no.2 tu,dia pun sampai skrg semua kawan2 masih panggil dia "isma",klu kat umah nama panggilannya 'amal'~

~ yg ni adik yg bongsu...tp nama dia lah yg paling panjang antara kami semua...dan dia lah juga yg paling tinggi...ISMAZARITH ZULAIKA..nama ni nama pilihan mak...maklumlah anak yg last kan...mak dapat ilham masa jaga adik yg no.4 tu kat hospital...kebetulan sebelah katil tu ada budak kembar namanya zarith zulaika n zarith sofea...mak berkenan dgn nama zarith zulaika..klu lah mak pilih nama zarith sofea sama plak dgn nama isteri sultan johor...^__^,adik ni aku rasa pun mostly kawan2 dia panggil "isma"...kat umah nama dia "azie" ada sejarah nama azie ni tau...sbb nama tu x der kaitan pun dgn nama kat dalam IC dia....dulu2 masa dia masih dalam hari,dia ni kuat menangis...melalak tanpa henti...kebetulan nenek kata nama dia berat sbb panjang sgt ( betul ker..??? aku pun x sure nama ada yg berat atau ringan...) jadi kene lah tukar...nenek aku bagi dia nama "azimah" tu yg panggil "azie" ngeh3!! jgn marah ea Cu Manis....nnti dah x manis pulak.....ekekekekek......~

~ wajah2 kesayanganku....adik2 yg sgt sayang......sekarang hampir semua dah berumahtangga...tinggl sorang tu lah...rasanya pun x lama kot....agagagga....btl x dik???~

Sekian lah sajer kisah kami adik beradik....sebagai kakak yg sulung aku selalu ingin menjadi yg terbaik utk adik2.....sgt gembira bila melihat adik2 aku bahagia....


20 cerita dari hati:

Lelord said... Reply To This Comment

ekekekkee aku prefer panggil ko Is

wahida said... Reply To This Comment

mak aiii, susahnya nak sebut nama adik yg no. 3 tu...huhu...

nak panggil lia isma la pulak...hehehe..

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord...

heee...aku pun dah biasa ko panggil aku is..klu ko panggil lia kompom aku gelak guling2...ngeeee...

Mamamya said... Reply To This Comment

wahida...

ye ker? tp nama yg panjang adik no.4 n 5 tue....

ngeee...blh ajer wahida...mana2 pung boleh.... ;D

☆ lieya latif ☆ said... Reply To This Comment

oooooooooooooooooooo gitu kisahnye.....sume ade isma yeak...betul gak kan, kalo org call kene tanye la isma mane satu hihihi...tapi sume name sedap2....especially yg last tu......

JaJa'Z said... Reply To This Comment

ismaliana
ismazuwairi
ismasasafiza
ismafazrul akmal
ismazarith zulaikha!

DONE!
hafal dah..hehhehehhe

✿ etiey erywan ✿ said... Reply To This Comment

suka tengok gambar yg bawah sekali tu.. happr family :)

hanees said... Reply To This Comment

kak, suami adik akak no.3 tu name lokman ker?
ke kite salah org....tgk mcm kenal...

Kakzakie said... Reply To This Comment

Lia,

Seronok melihat ramainya Isma dalm family. Kalau family kakak ada 8 Za. Semuanya Za belaka. Org dulu-dulu pun pandai juga cari nama kat kitab tau. :)

shams said... Reply To This Comment

semuanya ade pangkal isma...

My Bloggie ! said... Reply To This Comment

fuyooooo yang last tu yg plg tinggi. yang paling pjg name dia. yang paling comel. yang paling baik. yang paling lambat kawin. yang cepat kaya dulu. hahahahaha kak. nice entry !!! :)

Mamamya said... Reply To This Comment

lieya...

uikss...klu adik aku baca komen ko ni...kompom kembang kuncup idung dia...he3...

mmg nama dia lah yg paling panjang pun...yg last le katakan... :)

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

mmg ayu kenal isma (sebaya ayu tu) sebab kak sekolah dia lah yang namanya ala2 melambangkan isma gitu

amin..amin..semoga yang last tu,,,sampai jodohnya..
sama macam family ayu..
yang bongsu jer masih solo..
heheheh

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

bravo2...cikgu mmg terror m'hafal kan...:D

Mamamya said... Reply To This Comment

etiey...

btl2..akak pun setuju...mmg suka sgt2 gambar tu...sbnrnya dah byk kali publish gmbr tu kat blog ni....nampak ceria n bahagia kan..kan..kan... :D

Mamamya said... Reply To This Comment

hanees...

a'ah..nama dia lokman....kenal kat mana yer???

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zakie...

wahhh..ramainya adik b'adik akak...mesti meriahkan klu semua dapat b'kumpul...t'utamanya masa raya...seronoknya...tetiba ingat 'mood' raya pulak..ehehehe....

Mamamya said... Reply To This Comment

shams...

a'ah..yg lelaki jer start dgn MOHD...

Mamamya said... Reply To This Comment

cu manis...

lambat kawin???? baik ko tarik balik statement tu dik oiii...karang jadi andartu sapa nak jawab...kaya tp x laku!!! wakakakakaka....!!! (iskhhh...juahkanlah yerk...)

Mamamya said... Reply To This Comment

ayu..

adik akak n adik ipar (faizal)mmg sebaya ayu.....

insya'allah..amin...