March 19, 2011

Free-BPA Bottle

minggu ni ramai rakan2 blogger (terutamnanya yg ibu2 lah...) yg dah buat n3 ttg isu pengharaman penggunaan botol susu yg mengandungi BPA ni....sejujurnya aku dulu mmg x penah ambik tahu ttg BPA.....apatah lagi nak search ttg keburukkan penggunaannya....

bila isu ini hangat diperkatakan barulah mula t'kial2 mencari info dan yg sgt menyedihkan selama ini semua botol susu anak2 mengandungi BPA.....so sad!! bayangkan lah damya sekarang dah umur 5 tahun!!! selama 5 tahun itu lah dia menanggung risiko atas penggunaan botol yg mengandungi BPA...selama ni aku beli botol mengikut kemampuan n pilihan anak2...mmg x penah lah nak telek2 samada botol tu ada BPA @ x....

semalam ada juga bersembang dgn en.suami ttg isu ni...kenapa baru skrg kerajaan mengharamkan penggunaannya??? kenapa tidak dari dulu lagi....??

dr semalam aku search sana sini m'cari2 botol yg free BPA,kebanyakkannya harga agak mahal lah bagi aku yg tiga2 org anak ni minum susu guna botol...paling tidak mesti nak beli sorang 2 botol X 3 org dah 6 botol....hurmmmm.....

ada kawan suggest guna botol jenama ni.....


katanya harganya lebih murah berbanding ini...




dan hari ini misi mencari botol free-BPA akan dimulakan....ye lah dah tau ttg keburukkannya kan...x kan nak biarkan n bagi anak2 terus menanggung risikonya.....tp aku akan cuba mencari mengikut kemampuan..selagi ada yg murah...itulah yg aku pilih...jenama bukan keutamaan.....


13 cerita dari hati:

Sha@Mama Tina said... Reply To This Comment

Jenama yang murah pun ada yang BPA free is tapi harganya lebih sikit lah.

Aku tak tau pulak ko tak aware psl BPA ni. kalau tak dr dulu aku da citer2 ngan ko.. aku guna MAM dari Tina baby. Tapi sekarang bila da kuar citer2 mcm ni..koleksi MAM tu aku fully guna semula lah..selama ni ada gak campur2..

Yang dah lepas tu takpelah..ni dah tau..kita cubalah berubah utk kebaikan anak2..

dieya said... Reply To This Comment

tommee tippee ni mmg brand yg sgt popular kat aussie. my fren kat sana bagi anak dia pakai brand ni, pasal bentuk puting mcm breast so baby tak terkejut.

avent tu pulak kalau dieya gi overseas mmg kawan2 selalu kirim beli. kat mesia mahal coz brg import kena tax tinggi. kalu botol yg paling kecik tu kat mesia dlm RM 30+. kat aussie dulu lepas convert dapat dlm belas2 je rasanya.

my fren fly ke london mlm ni for 2 weeks. k lieya nak kirim ke? kalu nak survey harga dulu pun takpe, dia boleh tolong. dia balik kg tu, family kat sana. so bukan buat apa pun dok rumah je bawa anak 2 org jumpa nenek diorg.

Mamamya said... Reply To This Comment

along...

jenama apa tu yer long??? aku mmg x tau pun pasal BPA ni...kesian kan...:( selama ni klu beli botol mesti gambar kartun2 yg anak2 suka..x hirau pun pasal ada BPA @ x....

jenama MAM??? aku x penah tau pun jenama ni....ko beli kat mana?

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya....

seronok dapat dgt suara dieya gara2 botol free BPA nih....;D lps call pun masih senyum2 lagik...^___^

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

KAK LIEYA:samalah,,ayu pun baru tau.....

DIEYA:wah...kalau macam tu..ayu nak gak lah dieya belikan utk umai yer..

heheheh..boleh tumpang sekaki gak...

dieya said... Reply To This Comment

k lieya,
hihihi.. meh kita senyum sama2 :-D
dieya baru call my friend tadi. dia tengah huru hara siapkan barang2 nak ke sana. macam2 family kat sana kirim. anyway dia mmg nak beli botol utk anak dia pun, so no prob. nanti she'll send the pics and price dari sana, dieya bagitau k.

k ayu,
no problem. nanti dah dapat info from my fren tu, dieya bagitau k ayu. setakat utk k lieya ngan k ayu, takde hal punye lah :-)

akiratoriza said... Reply To This Comment

kak ada gak botol free bpa yang murah.. skrg ni anak sy pakai botol susu baby kiko yang free bpa/ hg pun mmg murah rm8.90/btl. sy tau pasal ni taun 2009 kot then mmg trus tukar n kebetulan pulak baby kiko kuarkan botol free bpa terus grap jelah. nak beli yang mahal2 tak mampu, yelah every 3months kene tukar lagi..

JaJa'Z said... Reply To This Comment

kak lieya..sama la kita..jaja pun lepas call dieya dulu dok tersengeh2 lagi...minah tu kuat ketawa kan..hahahha lari!!!!!

dieya said... Reply To This Comment

k jaja!!! jangan lari!!!
nasib baik kuat gelak.. kalu kuat nanges? paksa kakak2 kesayangan nih kena pujuk.. baru tau!

Mamamya said... Reply To This Comment

ayu...

sedih sgt sbb baru tahu.....:)

blh ajer kirim dgn dieya tu...tunggu kawan dia bagi list harga..nnti kita kirim sama2 yer...

Mamamya said... Reply To This Comment

akiratoriza...

wahhh..akak mmg btl2 dah k'tinggalan la nampaknya nih....

terima kasih sgt2 bagi info mana nak cari botol free BPA ni...akak akan usahakan mencari minggu ni juga....kat JJ ada jual kan brand KIKO nih....

btl la dik..akak x pilih pada jenama pun..janji free BPA je....anak dah 3 dik,nak yg mahal mana blh....:)

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

ekekeke...baru bagi salam dah sama2 gelak....haih...bila la nak jumpa korang ni...klu jumpa kompom tegang urat pipi sebab asyik gelak jer....:D

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

ye la kan...klu nangis sapa lak nak pujuk kan..kan..kan.....kakak2 ni jauh lak nak memujuk....^___^