April 27, 2011

Homemade Roti Canai

ini projek kami anak beranak masa hujung minggu lps (ari ahad), dah lama kami ( aku n en.suami lah...) teringin nak belajar buat roti canai nie....dulu2 masa blm ada anak kami dah mencuba 3-4kali buat roti canai nih...tapi sering x menjadik....roti jadi keras cam batu....uhuhuhuhu....tangan yg menebor pun keras jugak...nak buat mcmana kan....^____^

dan bila kami terjumpa resepi ni kat MyResepi...mmg sgt2 teruja lah nak m'buatnya...tgk2 pun jumlah roti yg akan jadi dalam 12-16 keping...x lah byk sgt kan....blh lah nak perabis setakat kami 4 beranak ni....

maka dgn gigihnya lah kami menguli tepung (sabtu malam ahad...sbb nak buat b/fast pagi ahad) siap publish kat fb lagik....cehhhh...konon hebatlah tu nak buat roti canai sendirik...kikikikikikikiki.....aku cuma uli pusingan pertama sajer....pusingan yg seterusnya en.suami take over sbb firas dah merengek nak tido.....

dan hasilnya.....

~ bermulah proses menebar roti canai.....lihatlah tangan penebar roti terkenal nih...ngeeeeee....masa ni anak2 mmg xcited sungguh menunggu...paling b'tanya dah tentulah damya....blh plak dia kata "ehhh...mana blh baba buat roti canai..baba kan lelaki,mama je blh buat sbb mama pompuan...selalu yg masak2 kan org pompuan" ~

~ blm di tranfer ke atas kuali...kuali yg ada pun ciput jer...sekali masak sekeping...punyalah lama nak menunggu giliran dapat makan roti nih...seksa sungguh!!! ~

~ yehaaaa.....w'pun ropamu tidaklah secantik yg kedai mamak tue...tp rasanya sedap tau....lemak2 gitu...berebut kami makan...mcm x penah jumpa roti canai plak.....jakun semuanya...huhuhuhuhuhu...~

~ nampak sgt muka xcited nak b'gmbo dgn roti canai made by baba....sambil meniarap pun jadik....^____^~

~ pelengkap kepada roti canai....masa tgh kalut2 buat kari ni baru perasan stok santan segera sudah ilek..( habis) udahnya jadilah kari x bersantan...nasib baik masa blend rempah tadi aku masukkan 4 ketui buah keras...so,rasanya ttp lemak n kuahnya pekat...en.suami kata dia lbh suka kari mcm ni dr yg bersantan...wahhh...itu sudah bagus..lain kali buat kari cenggini je lah....menu sihat kan....kurangkan makanan berlemak ^____^ ~

resepi roti canai blh tgk kat SINI...terima kasih kepada penyumbang resepi yg mmg sedap....cuma yg aku buat ni x lembut sgtlah....bila dah sejuk keras juga...x tau lah apa silapnya...mungkin kene uli lbh lama sikit agaknya...tp rasanya mmg x mengecewakan....lain kali blh cuba lagi....




14 cerita dari hati:

Kakzakie said... Reply To This Comment

Kakak bayangkan siap goreng sekeping dua anak dara tu dah makan dulu, goreng lagi mereka makan lagi. Tengoklah dia montelnya kan.... Kakak senyum sendiri.

Sedap tu memang sedap tapi meriah kat dapur tu yg best....

mamalieyna said... Reply To This Comment

waaa menjadi la..syabas~~ kalau eina herm...ntah bila nak cuba ntah..hee~ sedap tu...

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

awe pun makan roti canai pagi ni..shop made..hehe

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zakie...

betul kak....damya asyik ckp "lamanya mama roti canai tu nak masak..." ^___^

sunnguhlah kak mmg meriah...riuh rendah kami anak beranak kat dapur....anak2 pun sibuk nak ikut menebar..:D seronok dia dpt makan roti canai baba buat....

Mamamya said... Reply To This Comment

iena....

hehehhe...x lah menjadi sgt iena...sbb bila dah sejuk jd kejung lah pulak...tp rasanya mmg sedap...makan panas2 plak tue....habis sorang 2 keping!

Mamamya said... Reply To This Comment

awe...

heheheh...shop made punya mesti sedap n lembut kan....:D

wafiqa said... Reply To This Comment

sebijik mcm dekat kedai la mamamya :)..congratulation! nanti turn sy lagi nak cuba ;)

akiratoriza said... Reply To This Comment

dulu time kecik2 selalu makan roti canai homemade by mak sendiri... memang sedap kalah mamak punyer, sekarang dah tak merasa dah. sonok jugak kan lau belajar wat roti canai ni, erm nak try jugak la..

wahida said... Reply To This Comment

sungguh rajin ko...aku habis2 pun beli yg frozen tu je..hehehe...dasar pemalas kan...

nok, aku start esok sampai next week aku cuti dari beblogging tau...

adarnadzmie said... Reply To This Comment

rupa2nya susah gak yer nak make sendiri roti canai ni.. tgk org buat mudah jer kan... abah saya pun terror buat roti canai ni... siap buat jual lagi...

JaJa'Z said... Reply To This Comment

waduh2....tu dia..pembuat roti canai dah keluar..caya lah babah firas...lepas ni bleh la try buat yang terbang2 plak..hehhehe

My Bloggie ! said... Reply To This Comment

semua roti canai tu x menarik. yg menarik gambr budak be2 tu .. geram tgk !! hehehe

My Bloggie ! said... Reply To This Comment

semua roti canai tu x menarik. yg menarik gambr budak be2 tu .. geram tgk !! hehehe

My Bloggie ! said... Reply To This Comment

semua roti canai tu x menarik. yg menarik gambr budak be2 tu .. geram tgk !! hehehe