April 26, 2011

Apam Polka Dot a.k.a Dot-dot

sesuka hati aku je pi tukar nama apam ni kan....x pasal2 karang kene saman dgn tuan punya resepi nih....huhuhuhu....dah lama teringin nak buat apam dot2 ni...klu menjengah ke blog2 blogger masakan mmg blh kata semua dah penah buat...

masa 1st time semak resepi rasa mcm takut2 nak buat sbb ini lah resepi pertama yg aku jumpa guna baking powder smpi 3 camt....x pahit kah rasanya???? biasa klu aku buat kek seloyang tu pun aku guna 1 camt (sudu KFC) jer...tp dek kerana mmg t'ingin nak buat n dah pun bertanya dgn org lebih pakar dalam hal ni..aku tekadkan hati utk mencuba...org kata blm cuba blm tahu apa hasilnya kan.....

alhamdulillah x pahitlah.......sedap! damya n afiqah berebut makan...masa 1st round mengukus tu hampir semua dia makan dia org.....

~ suka kakak n adik dapat tolong mama....tp harap maaf yer anak dara ni seksi lah pulak.....biasa lah dia org ni klu balik sekolah mmg x mau berbaju...panas katanya....^____^ ~

suka kakak tgk apam ni...mcm bola katanya...tp kan nak citer kat sini,aku buat apam ni guna 4 warna merah,hijau,biru & kuning....tp yg jadi warna biru b'dot2kan kuning jer (gambar kat atas nunnnnnnn....) yg lain warnanya seakan tenggelam...lansung x nampak dot2 tu....ngaper ek...? nak kata aku bagi pewarna sikit sgt idak ler juga....cuba korang tgk nih...

~ cair kah warnanya...??? nak kene pekat lg ker??? yg kaler hitam tu chocolate filling....~

x per lah...katanya percubaan pertamakan....practice makes perfect...lain kali mungkin aku kene tambah lebih pewarna bagi kaler tu btl2 menjadik...klu korang nak tgk yg apam dot2 yg comel lote blh tgk kat SINI....kak hana buat cantik jer...jeles sungguh lah....mcm biasalah resepi skodeng dari dapur cikgu hana yg tgh sibuk mengemas barang2 yg baru sampai dari negara matahari terbit tuh.....

APAM DOT-DOT

sumber : kak hana

Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus - hana kurangkan (lia pun sama sbb guna choc filling)
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
NOTE dr Hana:
  • Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
  • Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.



13 cerita dari hati:

cik dah ganu kiter said... Reply To This Comment

mesti susah nak buat apam polka dot nikan...

comey teingin nak bljr buat apam ni....tp risau kang jadi apam lain plk kang....

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

Hai Lia, samalah, akak pun buat gak apam ni sabtu lepas, lom sempat nak entri lagi.. akak pun kurang kaler, warnanya alahai... pudarrrrrrrr jer.. sodih!

dieya said... Reply To This Comment

cute nyer apam! naper tayang kaler ijau kuning je.. yg pink n blue mana?

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

Mamamya, nt angkat tag kat umah akak tau, apam kau ni akak angkat bawa balik.. hehehe

http://sariyusa.blogspot.com/2011/04/tag-dari-puan-yang-sangat-comei.html

Mamamya said... Reply To This Comment

cik dah...

mmg agak rumit n byk keje juga lah nak membuatnya sbb ke ulang2 byk step kan...tp hasilnya cantik n anak2 suka...:D

cuba lah cik dah...blm cuba blm tau kan....

Mamamya said... Reply To This Comment

kak yus....

senasib lah kita nampaknya....:( x per lah kak nnti kita sama2 cuba lagi yer....mungkin pewarna tu kene tambah sikit lg bagi btl2 pekat kot....tp takut mengubah rasa plak..alahai...kene tanya yg pakar nih....

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

yg kaler tu jer menjadik dieya....yg lain2 x cantik...malu lah nak tayang kat sini...uhuksss.....nnti lain kali try lagi...

wahida said... Reply To This Comment

wah...giler lah ko...respek abes aku kat ko...aku ni pandai nak tanam azam je, buatnya idak...tgk apam ko sgt menjadik, aku rasa tercabar okeh...hihi...

weh, boleh tak ko explain kat aku yg resepi tu kalau gula dia berapa cawan, tepung berapa cawan, sbb aku tak reti la pakai gram ni...

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

rajinnye menolong..heheh.

mamalieyna said... Reply To This Comment

waaa dh success ke buat ni, eina tak pernh menerai buat..pernh beli je,. arif suka sangatttt~ nmpk comel dan sedap..huuu~ ada respi ni, hope dtgla kerajinan nnti..hee~

mamalieyna said... Reply To This Comment

waaa dh success ke buat ni, eina tak pernh menerai buat..pernh beli je,. arif suka sangatttt~ nmpk comel dan sedap..huuu~ ada respi ni, hope dtgla kerajinan nnti..hee~

JaJa'Z said... Reply To This Comment

nanti akak buat ek..jaja nak sepiring..yang gebu2, yang cute2...

bobhandburry said... Reply To This Comment

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com