April 20, 2011

KEK COKLAT

disebabkan masalah pertukaran acc yg ada kepada acc gmail...aku rasa pening sampai ke malam....sampai saat ini aku masih blm tukar lagi.....x tahu lah esok lusa..klu aku rasa perlu tukar....aku akan tukar....since dieya kata buat masa ni masih selamat lagi...aku maintain dulu dgn apa yg ada..... (sejujurnya hati ni sgt2 takut kehilangan blog tersayang ini....mmg sadis sungguh klu blog ni lenyap dr pandangan.....)

so..utk menghilang rasa pening2 lalat ni...meh aku sajikan kek coklat ni...org kata klu kita cam pening2 or stress ( pergghhh...smpi stress yerk...) elok makan coklat ni utk tenangkan fikiran yg kacau bilau....

tp jgn ada yg tanya kek ni ada lg atau x yer...sbbnya dah selamat hadam kat dalam perut kami anak beranak...heheheh...aku buat kek ni dah lama....masa en.suami pi out-station kelmarin...kebetulan adik aku a.k.a mak uda pada anak2 ni nak makan kek coklat....aku pun buatkan lah...sian lak kat dia sbb bahan2 nak buat kek coklat ni dia ssh nak dapat kat kampung...peralatan nak membuatnya pun x complete...so,aku dgn b'besar hati lah buat kek ni utk dia...tp 1/2 daripada kek ni dah ditempah oleh damya....^____^ peminat tegar kek coklat...

spt biasalah aku mmg suka selongkar dapur kak hana....benaunya aku dah lama copy resepi ni & ini pun dah kali 5 aku buat kek coklat menggunakan resepi yg sama...aku suka buat kek ni sebab cara buatnya ringkas n bahan2nya senang nak dapat.....lagipun kat umah ni bahan2 utk buat kek coklat mmg sentiasa ada......

ok lah apalagi...kita semak resepi mudah ni....

KEK COKLAT

sumber: http://hanamemories.blogspot.com/

Bahan-bahan

Bahan A:
2 cawan tepung
1 cawan koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik
2 cawan gula halus >ayak sebelum disukat

Bahan B:
4 biji telur
1 cawan marjerin cair - hana gune myk masak jerk!
1 cawan susu pekat

Bahan C:
1 cawan air panas didih

Cara-cara

  1. Panaskan pengukus. Pastikan air kukusan sudah mendidih bila kek hendak dikukus
  2. Ayak terus bahan2 A ke dalam mixing bowl. Kacau menggunakan whisk
  3. Masukkan bahan B dan kacau sekata
  4. Masukkan pula bahan C dan kacau sehingga adunan betul2 sebati
  5. Gris loyang dan taburkan tepung/alas kertas minyak.
  6. Masukkan adunan ke dalam loyang. (untuk menghasilkan tekstur kek yg benar2 sekata dan x berketul2,Sue tapis adunan semasa memasukkannya ke dalam loyang)
  7. Kukus sekurang2nya 1 setengah jam (tutup loyang dengan aluminium foil ketika mengukus)
Utk Topping
1/2 cwn serbuk koko van houten
1/2 cwn susu pekat
2 sudu besar air panas
1 sudu besar butter@marjerin

Campurkan semua bahan dan masak secara double boiler hingga agak pekat dan sebati. kemudian curahkan ke
atas kek.

~ sebelum di pakaikan 'baju' alahai.....nampak x menyelerekan kan.....~

~ ha...yg ni dah ok sikit...sajer je masa ni t'ingin nak mendeko kek coklat ni....anak2 mmg teruja sgt2..biasanya topping tu aku curah je kat atas kek...kali ni nak bagi ada flower2 sikit......tp x der lah lawo benau.....'saya budak baru belajar' hehehehe...kek sgt moist rasanya even dah beberapa hari pun still maintain kesedapannya....x caya?? cubalah.....~



13 cerita dari hati:

Lelord said... Reply To This Comment

hehehhe x reti aku nak mendeko

atie @ ejay said... Reply To This Comment

comelnya..kita xreti nak deco2 camtu:)

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said... Reply To This Comment

wah sedapnya kek tu, kita tak pandai la nak deco2 takat buat biasa2 je...tak pe plan2 tukar akaun tu k, kita dah ada sampai 5 author...

mamalieyna said... Reply To This Comment

dapnyer...eina try sekali ari tu tak menjd, terus tak try2 lagi..huu~ mana kerajinan ni weeh..hee~

Kakzakie said... Reply To This Comment

Minggu lepas kakak pun buat kek coklat juga tapi tak menjadi terkurang tepung jadi agak penyek.... Tengok kek ini jeles pulak....

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord...

ni pun 1st time aku mendeko kek coklat.....x sangka menjadi jugak w'pun agak comot2 jugak lah.....seronok tgk anak2 suka...:D

Mamamya said... Reply To This Comment

atie...

ni pun baru belajar tie...dulu2 x penahnya nak deko2 mcm ni.....:)

Mamamya said... Reply To This Comment

anje...

x per..ada masa nnti blh belajar pelan2....ni pun baru 1st cuba....

hehehe..apsal akaun tu masih blur2 lagi sbb byk sgt kabar2 angin...ada yg kata news tu betul..ada yg kata x....tp apa2 pun prepare jer....:D

Mamamya said... Reply To This Comment

iena...

jgn putus ada iena..ada masa free2 nnti blh cuba lagi...kan dah beli acuan gmbr bear....ariff mesti suka...:D

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zakie...

alalala...jgn lah jeles kak,blh try lagi minggu nie.....apa kata akak try resepi ni pulak..mana tau menjadi...mesti anak2 akak suka...:D

Siti Indrawati said... Reply To This Comment

Kak Lia..ajarkan mendeco kek mcm tu..cantiklah..pakali nozel apa?serius ni..ajarlah..

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

nak kek!!!

JaJa'Z said... Reply To This Comment

amboi2..stress sampai buat kek yang tak tahan ni..blom lagi jiwa kacau..kalau tak, apa la yg kak lieya buat agaknya ek..hehhehe