April 20, 2011

HEAVENLY CARROT CAKE

alhamdulillah hujan lebat ptg ni....jimat air x yah siram pokok....^___^ tp takut juga bila guruh berdentam dentum tadik....habis semua plug aku cabut....

sejuk2 gini mmg sedap klu makan kek utk minum2 petang + teh 'O' panas kan...sambil sembang2 dgn en.suami n tgk anak2 main....

amboi2..sejak akhir2 ni dok asyik tayang kek je kan....ada member kat fb tegur "lia aku tgk blog ko ni dah mcm blog masak2 plak" huhuhuhuhu...x der maknanya yer...x layak lah aku ni nak buat blog masak2....sbb aku bukannya pandai masak sgt pun..setakat utk makan dgn family sendiri blh lah....

tujuan publish post mcm ni sbb nak menghargai tuan punya resepi....ye lah kita nak juga tunjuk kat dia org hasil yg kita buatkan....menjadi atau tidak....klu x jadi blh try lagi n tanya apa yg patut kat tuan punya resepi tue.....practice makes perfect kan.....belajar dari kesilapan...

lagipun aku mmg suka membaking...w'pun bila buat kek cuma aku n anak2 je yg laju makan...sbb en.suami kurang berminat makan2 kek bagai nih....dia suka char kuew tiau jerk....huhuhuhu...guwau je baba... ^____^

dan 1 lagi tujuan buat post mcm ni sbb nak buat koleksi masakan yg aku dah pernah cuba...so,anytime bila nak buat lagi dah boleh rujuk kat blog sendiri.....itu sahaja...x der lah aku nak transfer blog ni jadi blog masak2.....ambo x layak...uhuksss....^___^

ok lah...x mo cerita pjg2....nak citer pasal carrot cake ni pulak...ini adalah kali ke-2 aku buat, cara buatnya cukup mudah..x payah nak pakai2 mixer pun kecuali nak buat toppingnya tu kene gunalah kan & aku suka kek ni sebab x guna butter or susu so, bondaku tersayang blh makan....mak x minum susu or apa juga makanan yg ada susu...sian kan....x per mak bulan depan b'day mak kak long buatkan kek ni yerk.... ( mcm lah mak aku baca blog ni...^___^ xper2 ayah aku baca...nnti dia mesti sampaikan kat mak...)

kali ni aku copy resepi dari blogger masakkan tersohor..wahhh!! gitu...hehehe...siapa lagi klu bukan CMG yg mmg rajin masak tue....eh..tetiba t'ingat kenangan ke sedenak dulu...insya'allah klu ada peluang n kesempatan pasti aku akn kembali ke sana.....nak b'gambar dgn kete antik cik mat...aritu kelam kalibut x sempat aku nak pose2 kat situ......^____^

meh semak resepi yer...

HEAVENLY CARROT CAKE

sumber: http://tiffinbiru.blogspot.com

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
2 biji telur gred "A"
3/4 cawan minyak jagung
3/4 cawan gula halus (resipi asal guna 1 cawan)
1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kacang walnut, cincang

BAHAN CREAM CHEESE TOPING :-)
100 g mentega
125 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
1 1/2 camca besar gula aising, diayak

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 7 inci x 7 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, sebati dan gula hancur (kurang lebih 5 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati.
  3. Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra. Tuang dalam tin dan bakar selama 50 minit - 1 jam atau hingga masak.
  4. Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese tadi. Simpan kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...
  5. UNTUK CREAM CHEESE :- Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh sapu atas kek tadi dan hias ikut suka...
CATATAN MAT GEBU :- Mat bakar guna suhu 160C, kerana menggunakan tin kek jenis non-stick kaler hitam. Apa2 tin kek kaler hitam jika digunakan, suhu perlu diturun kan kepada 15C atau 20C dari suhu yang disarankan pada resipi, ini kerana tin hitam kadar resapan haba ada lebih tinggi. Jika guna tin aluminium atau jenis silicone mould, guna suhu seperti yang disyorkan dalam resepi...

~ sebelum di make-up ~

~ make-up pun comot2 jerk...hehehehe ~


8 cerita dari hati:

JaJa'Z said... Reply To This Comment

ni sebab stress lagi ke kak? hehhehe

My Bloggie ! said... Reply To This Comment

hehe ni dia care nk hlgkan stress dgn berkesan.. apsal la kak long ni rajin sgt buat kek ??? huhu knp sy x rajin mcm dia. :)) nampak sedap kek tu even makeup comot .

halila Ibrahim said... Reply To This Comment

eiii.. rajin nye.. bila la saya nak rajin cam tu..

bobhandburry said... Reply To This Comment

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

hehehehe...ini kek dah lama la dear...baru arini nak post....tarak idea...gambar lama2 lah tepak kat sini...huhuhuhu

Mamamya said... Reply To This Comment

adik...

ya betulllllllllll.....minggu ni nak buat kek jugak klu rajin ler...hehehe.. tunggu adik balik nnti nak buat indulgene pulak....:D

Mamamya said... Reply To This Comment

halila...

suka2 jer ni....he3...

Mamamya said... Reply To This Comment

bob..

terima kasih sudi singgah sini...insya'allah akan membalas kunjungan nnti...:D