April 18, 2011

akhirnya dia dtg juga......

siapa yg datang????

ni lah dia...en.asthma yg dtg menyerang afiqah semasa en.suami pi out-station tempohari...kelam kabut juga aku masa tu sbb sehari sblm dia kene asthma aku tgk batuk n selsemanya dah agak kurang....rasa lega juga lah hati ni...

tp tetiba pagi tu sblm dia ke sekolah....batuk dia x henti2,aku ckp kat dia "adik x yah la pi sekolah arini.." tp dia x nak pulak...spt biasalah bila tgk keadaan dia mcm tu aku mmg pesan kat teacher in case klu dia kene asthma kat sekolah...cepat2 call aku....

balik je sekolah spt biasa lah dia akan minta susu & aku perasan masa tu nafas dia mcm dah mencungap...tp aku biarkan dia rehat dulu....tetiba kakak kata "mama...adik dah tido",x penah2 dia mcm tu...biasanya lps minum susu mesti dia kan sibuk nak buat h/work...pukul 3.30 ptg biasa baru lah dia akan tido....dalam masa dia tido tu dia batuk2 tanpa henti n menangis....

masa ni aku dah rasa x sedap hati n terus call en.suami....pening juga fikir nak minta tlg dgn siapa...nak minta tlg jiran sebelah...kesian pulak sbb anak dia pun baru balik sekolah n ada bby plak tu....sudahnya en.suami minta tlg dgn sepupu dia....

w'pun aku rasa sgt segan tp aku gagahkan jugalah sbb masa tu afiqah dah mula sesak nafas....asyik t'baring n menangis jer.....

sampai kat Klinik mcm biasalah kami mmg x akan ambik nombor sbb staff kat situ mmg dah kenal lah dgn afiqah ni.....terus je kami masuk ke bilik rawatan.....

~ gini lah rupa budak yg di serang asthma......dia mmg dah biasa..dulu masa 1st time masuk oksigen ni...menggelupur dia menangis sbb x mau mask tu melekap kat hidung dia...sekarang relax n steady jer....~

~ kakak pulak sempat posing sampai lentok kepala.....~

~ ini pulak sebahagian dari ubat utk firas......sampai arini selsema dia masih x elok lagi...tp aku dah kurangkan bagi ubat ni....rasa kesian plak kat dia sbb bby lagi dah kene makan mcm2 ubat.....cuma antibiotik je aku masih bagi 3x sehari....~



update terkini: batuk n selsema firas dah semakin sembuh w'pun blm sepenuhnya....tp selsema afiqah masih x kurang lagi...dr.noram kata selsema afiqah mmg sgt ssh nak sembuh...hurmmmmm...sian tgk dia pagi2 nak ke sekolah bersin2....


20 cerita dari hati:

@e_da said... Reply To This Comment

alahai kesiannya.. mmg susah kalau time2 camni hubby takde kan.. tp kita kena gagahkan jugak.. hope afiqah cepat sembuh ya..

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

urmmm, susah ya kalau anak sakit, husbandnya lak OS, tapi afiqah, botol air maintain gantung lagi yek.. hehe

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said... Reply To This Comment

siannya dia kena amik neb, balqis time tecik2 dulu selalu gak kena now dah tak de sejak tukar pengasuh baru...get well soon dear...

Zaidah said... Reply To This Comment

memang risau n susah klu anak2 sakit...semoga kaka sihat yer kakak....

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

adik awe waktu kecik ada gak semput tau kak...sampai biru dahi dia baru mak abah bawa g hospital..kena marah la..sbb adik pakai pam tu..ingt boleh lega rupanya tak...huhu

semoga cepat sehat

dieya said... Reply To This Comment

opocot!!! terkojot tengok gambo firas ngan mata bolat dia kat header tu! renungan menusuk kalbu you!
alahai, cian fiqa. get well soon fiqa!
damya makin fotogenik laa. boleh jadi model iklan ni!

Lelord said... Reply To This Comment

alahaiii ciannya fiqa...moga cepat sembuh

cik dah ganu kiter said... Reply To This Comment

olo ciannyer..hrp2 x memudaratkan satu ari nnt..


firas selsema erk...try tempek kunyit idup (lenyek2 biar kuar air dl)pahtu tempek kat hidung...btla 2 3 kali...

Mamamya said... Reply To This Comment

e_da...

terima kasih..mmg risau tgk selsemanya yg masih x baik2 lagi....

Mamamya said... Reply To This Comment

kak yus...

tu la kak...nasib baik lah ni en.suami dah balik...

botol tu air masak kak...bila batuk je sedut lah air masak tu bagi hilang gatal2 tekak...

Mamamya said... Reply To This Comment

anje...

wahh..bagusnya blh hilang yer...afiqah ni dah cuba mcm2 ubat n petua tp en.asthma tu asyik nak dtg juga....sedih lah....

yg x bestnya klu asthma tu dtg time baba dia out-station...mmg ssh hati....

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zai...

terima kasih kak....harap2 selsema dia cepat baik....

Mamamya said... Reply To This Comment

awe...

adik awe tu asthma dia still ada smpi skrg ker? sian lah tgk fiqa ni asyik kene masuk oksigen jer....

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

hehehehe...sje bagi auntie dieya m'latah2 sikit...bagi hilang stress kan....

thanks dieya...mmg harap sgt asthma dia sembuh..tp rasanya mcm ssh jer...

damya mmg klu suruh pose no.1, t'lentok sana...t' lentok sini...hurmmmmm...nak jd model iklan badan kene bagi slim dulu yerk...:D

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord...

tq auntie lelord.....:D

Mamamya said... Reply To This Comment

cik dah...

harap2nya mmg begitulah hendaknya...kesian klu tgk anak2 x sihat nie....

lia dah buat tu yg kat n3 bawah ni hidung dia kuning...huhuhuhu...kene tepek dgn kunyit lah tue....

wahida said... Reply To This Comment

anak2 aku pun dah biasa bila amek neb ni..dulu sikit punya menggelupur...

harap anak2 ko cepat sihat...amin...

Mamamya said... Reply To This Comment

wahida...

tu la...afiqah ni pun dah relax jer skrg...klu dulu kene pagang kaki/tangan dia....sore x usah citer lah....b'gegar klinik!!!

thanks wahida.... (erkkkk cam skema jer..kikikikikiki)

JaJa'Z said... Reply To This Comment

mcm tu la risaunya jaja kalau zack kena lelah..kalau yg dah tua bangka ni pun jaja risau..ini kan plak bebudak kecik..ye tak..skang ni dlm family zack, anak sedara kitorang yg kat johor tu..dr kecik memang lelah kronik..siap ada tong gas dah kat umah..

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

laa..zack ada asthma ker? aduhai..akak x nak lah smpi kene ada tong gas kat umah...sgt2 b'harap suatu hari nnti lelah dia akan hilang...sbb dia bukan dapat dr akak or baba dia tp sbb dia mandi air laut dulu....