April 17, 2011

char kuew tiau ohhh!!! char kuew tiau.....

sapa suka makan char kuew tiau angkat tangan.......!!!! ^______^ (mcm lah aku blh nampak kan.....)

kami sekeluarga mmg penggemar char kuew tiau.....suka sgt2....lbh2 lagi en.suami lah sbb dia pun terror masak char kuew tiau nih....kat umah ni klu nak makan char kuew tiau mmg dia lah yg masak...aku dok tepi jer tunggu siap n tinggal ngapppp!!! best kan....huhuhuhu......klu aku masak rasanya mmg x sama dgn en.suami buat w'pun aku dah ikut sukatan n step by step mcm yg dia buat....rasanya x umphhhh lah.....mungkin air tangan agaknya.....

~ wink..wink...wink...yg ni bukan dari mana2 kedai yerk...ini adalah hasil air tangan en.suami...bila buat sendiri dah tentulah segala2nya blh letak byk2 kan....udang..kerang n sayur tu semuanya xtra....~

klu makan kat luar plak en.suami mmg pakar lah bab2 merasa char kuew tiau samada sedap @ x...klu aku hentam jer....ngeeeeeeeee....

beberapa minggu lps masa balik dari belanja dapur aku beli char kuew tiau kat depan taman nih...dah 2-3 kali kita org nak mencuba tp x beli...

so,masa tu aku ckp kat en.suami "jom arr kita try...kot2 sedap lain kali blh beli lagik..." , elok je en.suami nak order...budak tu kata udang dah habis...ada kerang jer....

dah terlanjur nak merasa...try je lah...kami beli 3 bungkus RM10....masa budak tu masak aku tgk dia buat ala kadar jer.....x sampai 3 minit dah siap...aikkk...cepatnya???

sampai ke umah...buka bungkusan tu & see..................

~ ginilah rupanya...pucat jer...nak makan pun x selera...wahai..peniaga..klu nak niaga biarlah ikhlas n sempurna.....klu sedap pasti kami dtg lagi...klu dah ropa ini...mmg idaklah kami nak dtg kembali....sekian terima kasih!! ~

penah kami pi mkn char kuew tiau kat Taman Perling,JB...adik aku yg suggest, masa 1st time pi sana aku risau juga klu2 masakan tu x kene kat selera en.suami......tp alhamdulillah...menepati citarasa dia....sedap n berbaloi-baloi dgn harganya......

~ ini char kuew tiau grg kering..sepinggan RM5...nampak sikit tp bila dah makan...mengah nak perabis~

~ yg ni pulak..aku punya peberet...klu dtg sini mesti order yg ni...char kuew tiau basah...mmg terbaek lah setakat ni...blm jumpa lg yg lebih sedap...~

ni gambar masa pi makan2 dgn atok n nenek...

~ nenek dgn penuh sabar melayan cucu kesayangannya makan.....lps makan satu suap sedut sekali air...udahnya kenyang air je lah....~

~ kat sini pun ada jual sate...satenya pun sedap jugak...besar2 lak tue...mmg puas hatilah makan kat sini w'pun cuma gerai tepi jalan jer.....~

~ budak nangis takut kucing...apa daaaaa....lasak kemain tp dgn kucing pun takut...uhuhuhuuuuu~

~ mula2 aku order air limau suam...tp xder..katanya ada air asam boi...ok lah kan.....aku pun order...bila sampai je aku terus minum tapi erkkkkkkkkkk...apasal lain macam nih...rupanya teh+asam boi...hadoiiii...mcm x kene plak....x habis pun aku minum...uhuks....~


10 cerita dari hati:

Lelord said... Reply To This Comment

x suker kuew tiau lalallala

Mamamya said... Reply To This Comment

huhuhuhu..xper...masing2 ada makanan kegemaran kan....dah tau ni klu bila2 ko dtg umah x de lah aku nak sajikan kuew tiau....:D

K.Nor said... Reply To This Comment

k.nor punya pebret jugak! baru plan nak buat CKT ni utk berbuka esok.. dah beli pun kerang td :)

hana said... Reply To This Comment

salam lia...
nih yg buat aku nak terjah warung depan neh! agak2 ader tak dier jual CKT cenggini erk??? ngences sudaaaa....

dieya said... Reply To This Comment

pergh.. semalam koay tiow mamamya, hari ni char koay tiow gerak khas bpulakkk! kompem boleh bukak kedai ni!

Amy said... Reply To This Comment

perghhh ney entri yg paling sedap...lapo dah perut amy...

Mamamya said... Reply To This Comment

kak nor...

wahhh..x sabo nak tgk hasil air tangan kak nor pulak ni...mesti lagik mantap kan....klu dekat blh gak minta sepiring..hehehehe....

Mamamya said... Reply To This Comment

kak hana...

terjah kak jgn x terjah...sedap wooo makan panas2 udang besaq2....alalalala...ngences lah pulak..tp ngences biasa2 je kan bukan darwish nak dapat adik kan..kan..kan....ngeeeeee.... :D

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

heheheh...tu la kita org ni mmg 'hantu' CKT....t'ingin nak rasa yg pure dr penang....;D

Mamamya said... Reply To This Comment

amy...

jauh sgt la pulak akak nak anta...klu dekat dah lama ketuk2 pintu umah amy...heheheheh.....