April 15, 2011

KEK PUDING KARAMEL


ini projek semalam pagi sebelum aku pi celcom mengadu nasib ttg "broadband vs berukband" tuh...ingatkam modem yg rosak...rupa2nya simcard yg problem....alhamdulillah dah ok dah....dah blh on9 spt biasa.....

sblm pegi tu sempat aku mengadun n membakar kek ni...sbnrnya ini kali ke-2 aku mencuba..dulu dah penah buat sekali tp x menjadi sbb masa nak bakar tu tetiba oven aku meragam....sudahnya seloyang kek terpaksa ku hayun ke tong sampah....huaaaaa...sedih sungguh....

kali ni oven dah di baik pulih n aku try sekali lagi.....yeayyyy...kali ni menjadilah...suka2!!! ^___^ dan yg lebih menggembirakan hati anak2 sgt2 suka makan kek ni....balik sekolah jer separuh dari kek ni selesai dikerjakan mya/fiqa....

~sebelum masuk oven.....cantikkan kaler ni...mcm pelangi petang....^___^~

~ sebelum di potong n di ngap oleh anak2....~

jom semak resepi pulak yer.....seperti biasa aku mmg rajin menyelongkar 'dapur' kak hana ( sejak balik m'sia ni dapur mcm x berasap jer kak....busy mengemas eaaa...)

RESEPI KEK PUDING KARAMEL (loyang 18cm)

Bahan-bahan
  • Karamel
  • 60g gula- hana kurangkan 2sb je. air 1sb
  • 2 sudu besar air
  • Puding
  • 2 biji telur
  • 400ml susu cair@segar
  • 35g gula
  • sedikit esen vanila
  • Kek span
  • 70g tepung gandum
  • 60g gula halus
  • 2 biji telur
  • 20g mentega- dicairkan
  • 20ml air - yang nih hana tambah
Cara-cara
  1. Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree.
  2. Sediakan karamel: Panaskan gula sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
  3. Sediakan puding: Campurkan semua bahan. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.Tapiskan ke dalam loyang karamel tadi.
  4. Sediakan kek span: Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula (30g) sehingga kembang.
  5. Pukul pula telur kuning dengan separuh gula(30g) lagi sehingga jadi bentuk krim.
  6. Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
  7. Ayak tepung ke dalam adunan telur. Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
  8. Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
  9. Bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut pilihan masing2.
  10. Tuangkan adunan kek tadi secara berselang seli ke dalam loyang puding tadi. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
  11. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
  12. Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.


21 cerita dari hati:

wahida said... Reply To This Comment

perghhh...mmg meletop la ko ni liya!! rajin giler!! ni yg aku tak sabar nak jadi jiran ko neh...agagaga...

cantik dan nampak sedap!!

atie @ ejay said... Reply To This Comment

tergudaaaa...kena buat nih:)

JaJa'Z said... Reply To This Comment

wah! berpinar2 mita ku ini melihat kek mu itu kakak ku..hehhe..kompius la kak...masak kek tu dulu ke pastu baru boh karamel..ke boh semua sekali pastu bakar? tak reti la main buat kek2 gini..

K.Nor said... Reply To This Comment

cantiknyer kek tu lia :)

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

salam kak...menariknye..mmg utk memikat hati anak2 makan ni...

Amy said... Reply To This Comment

cantiknye kek puding neyh...

Mamamya said... Reply To This Comment

wahida...

kikikiki...aku mmg rajin bab masak2 nih..meh2 jadi jiran aku...x rugi tau...kompom nnti anak2 ko jadi chubby cam anak2 aku uhuhuhuhuhu.....

kek ni mmg sedap pada anak2 sbb rasanya manis...lain kali klu buat aku nak kurangkan sikitlah kuantiti gula tu...maklumlah umo dah makin byk nie kene jaga kesihatan kan.....;D

Mamamya said... Reply To This Comment

atie...

buat tie jgn x buat...senang je buatnya nie....:D

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

hehehehe...b'pinar tgk pelangi ke jaja???

kek ni di masak sekali dgn karamel...buat adunan utk karamel dulu pastu atasnya letak adunan kek...don't worry adunan kek tu x akan tenggelam..dia akan terapung kat atas karamel tu....

x pe...belajar slow2...insya'allah lama2 nnti mesti pandai...akak pun masih dalam proses try n error...

Mamamya said... Reply To This Comment

kak nor....

terima kasih kak sudi singgah sini...:D

cantik ye kak..hehehe...tq2!!

ala...lia ni budak baru belajar kak....kak nor lagi terror..:D

Mamamya said... Reply To This Comment

awe...

waalaikumussalam.....cantikkan warnanya..rasanya pun sedap..^__^

Mamamya said... Reply To This Comment

amy...

terima kasih..:D

Lelord said... Reply To This Comment

x reti aku nak melapis

dieya said... Reply To This Comment

waaahhh cantik sangat~!!!
nampak mcm pro laa!

@e_da said... Reply To This Comment

cantiknyaaaaaaaaaa... rajin mummy... pandai buat kuih

ilahjy said... Reply To This Comment

kak ilah kasi 5 bintang kat lia kek ni mmg canteeekk..kak belajar di BAKAT MTAT.. KAT umah D.S masa tu ada jamuan group kami berpisah...kami ada resepi sendiri.. masa tu tahun 99. depa dera kak ilah suruh kak buat 2 biji sekali gusss akhirnya yg untng kak lah sbb kena buat dan faham sendiri dan pandai sndiri....best kan..

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord...

ea..senang je lah nie...ko kompom blg buat punyer....very2 easy..:D

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya..

alahai..."saya budak baru belajar" la dieya...masih dalam proses try n error lagi nih....:D

Mamamya said... Reply To This Comment

e_da...

cantik kan....:D buat utk anak2 ni..dia org mmg suka makan2 kek...;)

Mamamya said... Reply To This Comment

kak ilah...

wahhhh....bestnya dapat 5 star!! hehehe....ikukan ni 1st time la lia buat kak...yg dulu tu kira x jadilah sbb x sempat pun nak di bakar...

owhhh...akak belajar kat BAKAT MTAT...kami dulu x der pun blaja2 buat kek ni kak...lg pun lia attend aktiviti wajib je sbb jauh nak pi KL dgn anak2 kecik lg....

EIJAM'S FAMILY said... Reply To This Comment

cantik spai sayang nak mkn.. nak cuba ler resipi nie tq krn sudi berkongsi hehehhe