April 21, 2010

Apple Crumble Muffin

dari dok melayan perasaan yg x tentu hala...hati gundah gulana nieh lbh baik aku fikir apa nak hidang minum ptg nnti...btl x??? selongkar ler lg dapur CMG tu..aku mmg dah lama b'hajat nak buat muffin nie...tp aku x blh makan apple hijau...uiiii....ngilu kat gigi..x tau la knp...so,masa nak buat ni td aku minta tlg lah kat en.suami soh dia kopek kulit & potong2 apple ni....tq yer baba.....resepi ambik dr dapur cik mat.... CMG lieya copy/paste yerrrr......

BAHAN-BAHANNYA :-)

1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour)
1 camca teh baking powder
1/3 cawan gula halus
75 g mentega cair
1 biji telur
1 camca teh esen vanilla
3/4 cawan susu segar (mat guna 2/4 cwn susu sejat + 1/4 cwn air)
2 biji epal hijau, buang kulit, buang empulur dan dadu sederhana besar
1/2 cawan tepung gandum*
60 g mentega, dadu kecik2 dan sejukkan*
1/4 camca teh garam halus*
1/4 cawan gula pasir kasar*(*bahan untuk crumble)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, sediakan muffin cup jenis keras atau alas muffin pan dengan paper cup secukupnya. Satukan bahan2 untuk "crumble", gaul rata dengan hujung jadi sehingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti yang kasar. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, gaul rata tepung berserbuk penaik, baking powder dan gula halus. Ketepikan. Dalam bekas lain, satu kan mentega, telur, susu dan esen vanilla, kacau rata dengan whisk.
  3. Kemudian, masukkan tepung tadi ke dalam adunan mentega dan gaul rata, kacau satu arah sahaja. Masukkan epal dan gaul sekali lagi hingga rata. Sudukan ke dalam bekas2 yang telah disiapkan tadi 3/4 penuh.
  4. Tabur dengan crumble tadi diatas setiap muffin tadi, tekan2 sikit. Bakar 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya. Boleh dihidangkan untuk minum petang.....Selamat mencuba untuk semuaa!!!!




2 cerita dari hati:

Nora Asfa said... Reply To This Comment

Wa'alaikumusalam Lieya..,

Terima kasih sudi singgah..
A'ah pelakon biasa-biasa jer..
memang tak silap. :)

Wow.. sedapnya muffin ni.. rajin Lieya!!

Ismaliana Bt Sulaiman said... Reply To This Comment

ala..kak nor..biasa2 pun ok tu..lama2 nnti makin maju la...

suka2 jer kak..layan anak2...