April 19, 2010

APA KATA ANDA?????

masa buat blogwalking td aku t'jumpa 1 N3 nie....sajer aku nak share dgn sahabat2 yg sentiasa "dihatiku" ini untuk berfikir dan aku nak tanyer apa "apa kata anda?" aku dah minta permission dgn tuan punyer blog ni & dia kata sebarkan la...utk kebaikkan kita umat islam......

Renungkan lah.......

Saya ingin berkongsi cerita in dengan anda semua mengenai sikap segelintir orang Melayu kita atau lebih tepat lagi orang Islam di Malaysia ..Kejadian benar ini berlaku di Carrefour Wangsa Maju..


Seorang pemuda Islam yang berkerja sebagai 'cashier' di pasaraya tersebut telah menumbuk seorang lelaki cina. Ini berlaku kerana ketika pemuda cina tersebut sedang membayar harga barangan, pemuda Melayu ini telah menegur pemuda Cina ini mengenai gambar baju yang sedang di pakai oleh pemuda cina tersebut.


Gambar itu ialah seekor babi yang sedang memakai serban di samping seekor anjing yang memakai tudung lambang agama Islam...pemuda Melayu itu bertanya gambar apakah yang sedang di pakai oleh pemuda cina tersebut..Dengan rasa bangga dan tidak bersalah, pemuda Cina itu terus menjawab sambil menunjuk ke arah gambar bajunya dengan mengatakan babi yang memakai serban itu ialah Muhammad dan anjing yang memakai tudung itu ialah Khadijah. Mendengar jawapan lelaki tersebut, pemuda Melayu ini dengan tidak disangka2, menumbuk muka si Cina tersebut.
Huru hara lah suasana di carrefour itu.


Kemudian pemuda Cina itu memaki hamun lalu datanglah Manager Carrefour yang juga beragama Islam lalu memecat lelaki Melayu tadi. Apa yang di lakukan oleh Manager Carrefour tadi adalah satu etika yang patut di contohi kerana, menumbuk org sesuka hati memanglah salah..Tapi malangnya,Manager tersebut bukan hanya memecat pemuda Melayu tadi yang sedang mempertahankan akidah agama Islam, tetapi turut memaki hamun pemuda Melayu itu dengan kata2 kesat. Pemuda Melayu ini pulang dengan keadaan hampa. Bukan kerana di pecat, tetapi turut di maki hamun oleh saudara seislam yang di sangkanya akan turut manjaga maruah orang Islam selepas dihina oleh laki Cina tadi.


Sekarang ni pemuda Melayu ni sedang menunggu untuk di saman oleh Cina tersebut. Beliau bukan takut malah tidak sabar2 untuk menunggu disaman oleh Cina tersebut kerana beliau ada alasan yang kukuh kerana bertindak demikian..Pengajarannya,sikap pemuda Melayu tadi memang patut di contohi kerana ingin menegakkan agama Islam. Pada anda, berhati2la..kerana saya percaya,tshirt yang di pakai oleh Cina tadi adalah salah satu strategi orang2 kafir untuk menjatuhkan maruah Islam.


Sebarkan kepada saudara2 Islam kita..
1.Jika anda orang islam sila sebarkan mesej ini..
2.Jika anda orang bukan islam,diingatkan jangan sesekali bermain dengan api di negara malaysia islam ini

p/s: azlina...sya Copy/paste jer nie......sumber : klik sini


5 cerita dari hati:

~aSFaLiZa~ said... Reply To This Comment

kurang ajar la kan...

mamalieyna said... Reply To This Comment

terkedu!

tak terucap dek kata2..betapa mudahnya Islam direndahkan begitu sekali..!

Lelord said... Reply To This Comment

OMG...speechless.
tapi aku bangga ngan mamat tu

JaJa'Z said... Reply To This Comment

kurang ajar punya pengurus..carefore mana..biar jaja gi pecat dia plak..kuang hajooo sangat!!

Ismaliana Bt Sulaiman said... Reply To This Comment

tu la kan...masa baca ni rasa panas hati sgt....tu yg terus minta permission dgn tuan punyer blog utk publish kat sini.....