April 15, 2010

sabar jer la.....

sebenarnyer dari smlm pg dah nak buat n3 kat blog ni...(kesian kan.....) konon la nak share semua aktiviti smlm....hmmm..dok la suruh anak2 ni pose comei2..maklum lah nak masuk blog hehehe...(blh gelak lg..pd hal dlm hati rasa sebel!!! tau x apa 'sebel' tuh...? x tau eaaaa...pi cari kamus bahasa jawa yer...ngeh3! jgn mare..sajer nak hiburkan hati sendirik...huaaaaaaaaaaaaaa)

n3 dah buat nih..elok jer nak upload gambaq..tu diaaaaaaa...1 jam aku tunggu wehhh...!! adoihai..apa kono broadband nihhh...rusak ker? merajuk ker? penat ker? iskhhhh....hati dah panas nih...(amaran!! jgn ditiru sikap ini....sikap org yg x sabo..!!)

Episod1

aku pun call baba kat office..

"a'kum ba...apasal line broadband ni lemau semacam? kat kem pun camtu ka?"

"a'ah la...tp blh la takat nak buka fb.."

"alamak..yer ker? hmmmm..x per la,sjer tanyer"

"apasal..yg kat umah teruk sgt ker? kan mlm td celcom dah bg sms..dah over used tuh...mama dok asyik b'blogging jer"

"erkkkkk... (alamak! dlm hati lerrrr) yer ker? ai..kata unlimited..apasal over used pulak nih..."

"yer la...broadband tu 3.5GB jer...mama dah guna nak dkt 5GB tuh...x per la nnti baba tukar yg lain..."

"eh! kene beli baru ker.....(alahai...cam m'bazir jer kan....)"

" x la...upgrade jer...karang x blh nak b'fb...b'blogging......"

(perggggghhhhhhhh...ayat ni yg x tahan tuh......sabar je lah....)

"ai..ba,marah ker?"

"la...mana ada marah...org siap nak upgradekan lg..marah apa pulak....? nak ke x nak?"

"hehehehehe...nak lah....tq ba"

(wahhhhhhh....dalam hati b'bunga2 chinta masa nih.....)

gitu lah suamiku yg sgt memahami.......

(hehehehe...ni bukan n3 nak puji or promote suami sndrik yerrrrr..;)....sila baca episod seterusnyer......)

Episod 2

wahh...aku pun dgn penuh sabar...tunggu la dia blk...lbh kurang pukul 2.2o ptg,dia pun selamat sampai umah...blk2 jer dia terus check internet,k'btlan masa tu aku mmg tgh online kat fb...mengadu nasib dgn kawan2.....

ayat pertama dr dia "eh...ok jer ni? x de masalah pun...."

"mmg lah...tp xblh loading or upload gambar..." (nada sedih nih......)

"la...ok la ni..nak upload gmbr apa? dh byk gmbr nih...."

"ada la....mcm2.." (nada sedih lagi....muka pun sedih..)

(sambil tu dia dok jelajah aku punyer blog..b'4 ni dia x penah tgk pun tp dia tau aku ada blog sbb aritu mmg minta permission dr dia)

"aikkk..gambar selipor jamban (eiiii...ayat ni x tapis2 lansung!!) ni pun publish ker...? apasal x ckp ngan baba? klu baba tau mama nak publish selipor ni aritu baba belikan sandal scholl utk mama guna kan jamban ni..baru la glamer nak tepek kat sini....."

(wallahhh wei....aku rasa mcm nak gelak guling2 pun ada...nak marah pun ada....eiiii...klu korang apa korang rasa??? ayat perli nih.....sabor je la.....)

"baba niii..x yah la baca klu nak perli2...x baik tau!!"

"sori arrr ma..jgn marah ea..nnti kene jual.."

'elehhhh....." (m'rajuk dah ni...sajer jer..biar dia!!)

"ok la ni...nice blog.."

(hmmm...nak ambik ati aku la tuh..masa ni aku dah x jawab apa2 dah....)


Episod 3

slps makan t/hari n b'rehat2 smbl teman anak2 tgk tv....

"ba..kata nak upgrade broadband.." (suara lemah lembut jer nih...karang m'rajuk lama2 aku lak yg merana sbb broadband ni dia x upgrade...gini la hati wanita kan...cpt lembut hati....hehehe...btl x?)

"esok la ma...mlm ni baba ada dinner la dgn student kat Austin golf"

"la..baba ni,td kata nak p upgrade..."

"yer la...mmg ler..tp ok lg tu kan..nak online fb pn blh...cuma x blh upload gmbr jer kan....esok la yer,esok kan baba blk awal....."

"ala...jom la..kejap jer nih..."

"esok la ma....nak rehat jap la..."

(hmmmm..sabar lagi..ye la bila dia dah sebut 'nak rehat' tu aku mmg malas la nak paksa2 kan...mmg btl la dia penat....nak buat mcmana lg...sabar je lah....)

Tamat.....

ha...tu la sbb smlm x der n3 pun kat sini...rasa cam stress jer tgk blog kawan2 yg lain update blog...(wahhh..stress tu x dpt buat n3...wakakaka..x tahan tul ayat tue!!)

harap arini dapat la pi upgrade broadband tu.....aminnnnn.

5 cerita dari hati:

Lelord said... Reply To This Comment

hahahah x hengat tu ayat komando...klako arrr

Zaidah said... Reply To This Comment

liana..sabar ajelah yer...sekarang internet memang mcm tu...klu laju..memang laju sangat..klu perlahan..lawan kekura...of course semut yang menang...hihihi

Ismaliana Bt Sulaiman said... Reply To This Comment

lelord... mmg..sabor ajer aku nih....

zaidah... btl la kan..aduhai..kdg2 t'cabar jg k'sabaran nih....hehehe

azila said... Reply To This Comment

Salam..xtahan tu tang ayat nak beli sandal scholl utk guna kat jamban....hehheh...

Ismaliana Bt Sulaiman said... Reply To This Comment

azila...tu la kan..sabor je lah.....rasa cam nak marah tp nak gelak pn ada.....;)